Zioła w maju – spis treści

Zakładka Zioła w maju pokazuje i przypomina, na jakie zioła trzeba zwrócić uwagę w tym miesiącu, o czym warto pamiętać. Jakie zebrać rośliny i co można z nich zrobić. Maj jest jednym z najbardziej pracowitych miesięcy dla zielarza. Zebrane skarby można suszyć, robić z nich syropy, maceraty i nalewki. Można przygotowywać preparaty, które później wykorzysta się w kosmetyce. Można wreszcie, a nawet trzeba – używać świeżych ziół w kuchni jako przyprawę, a często także jako podstawę dania.

Ta strona to spis treści z podziałem na rośliny, które opisałam już na blogu. Sukcesywnie będą pojawiać się nowe majowe wpisy o tematyce ziołowej. Znajdziesz tu majowe ziółka zastosowane w prostych kuracjach, kosmetycznie oraz kulinarnie. Ten spis powinien ułatwić Ci znalezienie potrzebnego artykułu, bo jest ich coraz więcej i wciąż przybywają nowe.

zioła w maju

Pokrzywa – królowa maja

Jasnota purpurowa

Mniszek lekarski

Stokrotka

Szczaw

Czarny bez

Lilak (potocznie zwany bzem)

Robinia akacjowa, grochodrzew (akacja)

Czeremcha (pospolita i amerykańska)

Jabłoń

Sosna

Zioła różne

Podagrycznik – zielone warzywo i wszechstronne ziółko