Żurek postny z czosnkiem niedźwiedzim

Ten smakowity żurek postny można podać zarówno na obiad w Wielki Piątek, jak i na śniadanie wielkanocne. Zjedzą go chętnie i wegetarianie, i jedzący tradycyjnie, bo choć bezmięsny, jest taki wiosenny, aromatyczny, pyszny i kuszący. Na wielkanocne śniadanie podaje się tak wiele kiełbas, szynek, wędlin, galaretek z nóżek i pasztetów, że jeden postny żurek nie uczyni wyłomu w świętowaniu. A moja zupa podawana jest z jajkiem, więc do świątecznego śniadania pasuje idealnie. Wielkanoc kojarzy się z odradzaniem się życia, czego jajko jest chyba najbardziej wymownym i uniwersalnym symbolem.

żurek postny

Do ugotowania zupy potrzebny jest czosnek niedźwiedzi, teraz akurat bujnie wypuszczający listki spod powierzchni gruntu. Właśnie teraz jest młody, świeży, kruchy i aromatyczny, bez śladów łykowatości, która pojawia się w fazie kwitnienia. Jedzmy więc młody czosnek niedźwiedzi, bo do wiosennych potraw, takich jak żurek postny, pasuje idealnie.żutek z czosnkiem niedźwiedzim

Czosnek niedźwiedzi w postnym żurku

Spytasz może – skąd wziąć czosnek niedźwiedzi? Odpowiedzi jest kilka. Można hodować w ogrodzie – my tak robimy. Można pozyskać ze stanowisk naturalnych, jednak bardzo rozważnie, bo jest pod częściową ochroną gatunkową. I jest jeszcze trzecia możliwość – kupić, ale tylko z plantacji. Bo nigdy nie masz pewności, czy osoba, która sprzedaje Ci czosnek niedźwiedzi pozyskany ze stanowisk naturalnych, nie dokonała zbioru metodą rabunkową. No chyba, że dobrze znasz tę osobę – to wtedy spoko 🙂 No i jest jeszcze czwarty sposób – dostać czosnek niedźwiedzi od jakiejś dobrej duszy, ale ten sposób jest chyba najtrudniejszy do zrealizowania. Jeśli chcesz więcej dowiedzieć się o walorach zdrowotnych, występowaniu i sposobach konserwowania czosnku niedźwiedziego, koniecznie zajrzyj tutaj:

Czosnek niedźwiedzi – spełnione marzenie

czosnek niedźwiedzi

A teraz już czas na żurek postny 🙂 Przygotowuję go nieco podobnie do łódzkiej zalewajki, o której pisałam niedawno (tutaj), tylko podaję z jajkiem i oczywiście czosnkiem niedźwiedzim. Taka kombinacja jest możliwa tylko wiosną. Jeśli zachowasz kolejność dodawania składników – będzie to potrawa przygotowana zgodnie z zasadami kuchni pięciu przemian.

żurek wielkanocny z czosnkiem niedźwiedzim

Żurek postny z czosnkiem niedźwiedzim – skład

  • 1 litr wrzącej wody
  • liść laurowy
  • 500 g ziemniaków (po obraniu pozostanie około 400 g), pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • kawałek korzenia selera, drobno posiekanego (można nawet użyć malaksera czy innego rozdrabniacza)
  • 1 pietruszka (korzeń) – też drobniutko posiekana
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 100 g liści czosnku niedźwiedziego, pokrojonych w paski
  • szczypior z 2-3 cebul – dymek
  • spora szczypta mielonego pieprzu
  • około 1-1,5 łyżeczki soli
  • szklanka żytniego zakwasu na żurek (o tym, jak go zrobić – pisałam tutaj)
  • szczypta suszonego majeranku
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki kremówki (30%)
  • jajka ugotowane na twardo – do podania

Wiosenny żurek postny – wykonanie

  1. Do garnka z wrzątkiem włóż listek laurowy (element ognia, smak gorzki), a następnie pokrojone ziemniaki (element ziemi, smak słodki). Zagotuj.postny żurek
  2. Dodaj ziele angielskie, posiekane: cebulę, pietruszkę i seler oraz mielony czarny pieprz (element metalu, smak ostry). Gotuj około 20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Teraz dodaj pokrojony czosnek niedźwiedzi i szczypior (trochę szczypioru zostaw do ozdobienia gotowej zupy), gotuj przez 2-3 minuty.

    wielkanocny żurek

  3. Dodaj sól – pamiętaj, że na tym etapie żurek postny powinien być nieco przesolony, bo będą jeszcze dodawane inne składniki. Więc nie oszczędzaj zbytnio na soli (element wody, smak słony).żurek postny
  4. Do garnka z zupą dodaj rozmieszany zakwas żytni, przygotowany przez Ciebie albo ostatecznie – kupiony w sklepie (nie polecam, domowy jest o niebo lepszy!). Zamieszaj i gotuj przez 2 minuty (element drewna, smak kwaśny).zakwas na żurek
  5. Teraz czas na dodanie szczypty majeranku (element ognia, smak gorzki) i śmietanki kremówki (element ziemi, smak słodki). Trzydziestoprocentowa słodka śmietana jest wyjątkiem, który nigdy nie warzy się w gorącej zupie, nawet kwaśnej jak żurek. Więc nie trzeba jej jakoś specjalnie hartować (o hartowaniu śmietany pisałam np. tutaj). Jeszcze wystarczy króciutko zagotować – i żurek postny jest gotowy.

żurek wielkopiątkowy

Serwowanie żurku z czosnkiem niedźwiedzim

Gotową zupę wystarczy rozlać na talerze (powinna wystarczyć dla 3 osób na obiad piątkowy lub dla 6-8 – jako jedno z dań obfitego śniadania wielkanocnego). Do każdego talerza dodaj jedno lub dwa jajka ugotowane na twardo i przekrojone na pół lub na mniejsze cząstki (element ziemi, smak słodki). Już na talerzu warto ozdobić żurek pokrojonym szczypiorem (tym wcześniej odłożonym) i oprószyć świeżo mielonym pieprzem (element metalu, smak ostry). Dopiero teraz możesz – już na talerzu – dodać szczyptę soli, gdyby była taka potrzeba (element wody, smak słony).

żurek wiosenny

Tym sposobem uda Ci się zachować właściwą kolejność dodawania smaków. A to – zdaniem Chińczyków i zwolenników gotowania wg zasady pięciu przemian, pięciu smaków, pięciu elementów – dodatkowo energetyzuje potrawę, wzmacnia jej smak i harmonizuje całość. Często zdarza mi się tak gotować. Czy takie potrawy naprawdę są zdrowsze i smaczniejsze – nie potrafię ocenić. Ale co szkodzi spróbować, skoro to takie łatwe? Smacznego!

żurek postny

Jeśli masz większą ilość listków czosnku niedźwiedziego, to może zechcesz przygotować jeszcze i tę potrawę? Oczywiście – tofu możesz po prostu zastąpić jajkami. Tu najważniejszy jest czosnek niedźwiedzi.

Jajecznica z tofu – czyli tofucznica

Jajecznica z czosnkiem niedźwiedzim

PS. U Maxa, który gotuje z natury (tutaj) znajdziesz przepis na nieco podobną zupę, ale gotowaną na wędzonej kości i ze słoniną. Polecam dla tych, którzy nie zachowują postu 🙂

Taką postną zupkę mogę pewnie dodać do akcji Gosi:
Smaczne a nie tuczy :)

zalewajka z czosnkiem niedźwiedzim

 

6 thoughts on “Żurek postny z czosnkiem niedźwiedzim

  1. Fantastyczny! uwielbiam żureczek 🙂 Ale ze zwykłym czosnkiem robię 🙂 Niedźwiedzi…hmmm… na pewno pyszny! Pozdrawiam Pola 🙂

    1. Zwykły czosnek dodaję przez okrągły rok. Ale niedźwiedzi jest tylko wiosną, więc to taki wiosenny, wyjątkowy żurek 🙂 Pozdrawiam, Polu!

      1. Witaj. Dzięki za ten przepis. Proszę napisz jak hodujesz czosnek niedźwiedzi? Kiedy sadzisz? Na jakiej glebie? Tak po prostu w ogródku z nasion? A skąd nasiona?

        1. Nie, z nasion to się raczej słabo udaje. Dwa lata temu kupiłam młodziutkie roślinki, wraz z cebulkami oczywiście. Mąż posadził to tu, to tam – w naturze rośnie raczej w lekko cienistych miejscach. Podobno lubi rosnąć pod bukami, więc oczywiście kilka mamy pod bukiem. Gleba u nas dość gliniasta. Szału nie ma, jednak jakoś daje radę i odradza się każdej wiosny. Za mało na pesto na zimę, ale do zupy i jajecznicy wystarczy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *