Jajecznica z tofu – czyli tofucznica

Dziś na śniadanie była jajecznica z tofu – czyli tofucznica. Czy wiesz o tym, że bez użycia jajek da się zrobić coś na kształt jajecznicy, w dodatku o jajecznym smaku? Do tej mistyfikacji będzie nam potrzebna tzw. czarna sól jajeczna, czyli kala namak. Czarna sól, kala namak w języku hindi, jest specjalnym rodzajem soli przyprawowej, charakteryzującej się intensywnym, “jajecznym” zapachem. W Internecie krążą legendy o wulkanicznym pochodzeniu tej soli, a tymczasem jest to produkt otrzymywany ze zwykłej soli z Pakistanu lub ze słonych jezior w Indiach. No, prawie zwykłej, bo jednak bogatej w związki siarki, co nie jest cechą każdej soli jadalnej.jajecznica z tofu - czyli tofucznica

Surowa sól, która w stanie nieprzetworzonym zawiera sporo siarczanów (głównie siarczanu sodowego), zostaje poddana prażeniu w wysokiej temperaturze, z dodatkiem węgla drzewnego. Podgrzanie soli do temperatury powyżej 800 stopni powoduje jej stopienie. Na skutek reakcji chemicznej zachodzącej w obecności węgla drzewnego pozyskanego najczęściej z kory amli lub suszonych owoców, zawarty w soli siarczan sodu zostaje częściowo zredukowany do siarczku sodu, nadającego kala namak charakterystyczny “jajeczny” zapach. Stopiony produkt trafia do formy, w której zastyga. Powstała sól ma ciemnofioletowo-brązową barwę. Wydobyte z form bloki czarnej soli kruszy się na mniejsze kawałki bądź mieli na proszek. Kupując kala namak można przeżyć malutkie rozczarowanie – chodzi o jej kolor. Wbrew swojej nazwie, czarna sól po sproszkowaniu wcale nie jest czarna – ma barwę szaro-różową.czarna sól kala namak

Jajecznica z tofu – czyli tofucznica – potrzebne będą:

  • 1 nieduża cebula pokrojona w kostkę
  • 1-2 łyżki oliwy/oleju
  • kostka tofu naturalnego
  • kilka łyżek wody, aby tofucznica nie wyschła na wiór
  • kurkuma, pieprz, czarna sól kala namak, szczypiorek, czosnek niedźwiedzi, ewentualnie inna zielenina
  • opcjonalnie – ulubione warzywa: pomidor, kilka pieczarek itp.

jajecznica z tofu - czyli tofucznica

Jajecznica z tofu – czyli tofucznica – przygotowanie

  1. Na rozgrzanym tłuszczu przesmaż cebulkę (ale nie rumień jej), dodaj ewentualnie pieczarki drobno pokrojone, jeśli tofucznica ma być z pieczarkami, a gdy odparuje z nich woda – dodaj rozgniecione widelcem tofu. Możesz dodać tofu od razu po podsmażeniu cebuli, bez pieczarek. Ja tak zrobiłam, w mojej tofucznicy miał królować czosnek niedźwiedzi.jajecznica z tofu - czyli tofucznica
  2. Całość jeszcze chwilę podgrzewaj, podlewając 2-3 łyżkami wody (trzeba dolać jej tylko tyle, by potrawa nie straciła miłej wilgotności), dopraw kurkumą – około 1/2 łyżeczki (dzięki niej tofu zyskuje apetyczny żółty kolor), pieprzem mielonym i czarną solą kala namak (która dodaje siarkowego, jajecznego posmaku).czosnek niedźwiedzi
  3. Na koniec możesz (opcjonalnie) dodać pokrojony pomidor lub inne wybrane warzywo, ale zawsze warto posypać tofu szczypiorkiem – wszak jajecznica ze szczypiorkiem to najlepszy na świecie smak! Czasem jest to zwyczajny szczypiorek, który można kupić w warzywniaku, czasem – czosnek winnicowy, czyli dziki, leśny szczypiorek o zapachu czosnku. Ostatnio do mojej tofucznicy trafia pokrojony czosnek niedźwiedzi – kupiłam sadzonki, które J. zasadził w różnych częściach ogrodu. Nie chcemy ścinać wszystkiego, by roślinki nie zmarniały, ale podskubujemy po trochu tu i tam. Aromat jest nieziemski!

Jajecznica z tofu - czyli tofucznicaI to już wszystko, wegańskie śniadanie “jajeczne” gotowe. Smacznego! A o zaletach czosnku niedźwiedziego opowiem w osobnym wpisie. Zapraszam wkrótce!

czosnek niedźwiedzi

Wegańską “jajecznicę” z czosnkiem niedźwiedzim dodaję do akcji:
Wysmakowane śniadania

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *