Tortilla z piekarnika – kolorowy smakołyk

Dziś tortilla z piekarnika, przygotowana na maleńkie domowe przyjęcie. Bo do imprezowego celu tortilla z piekarnika nadaje się idealnie! To pyszne i proste do przygotowania danie z hiszpańskimi korzeniami. Inspirowane kuchnią iberyjską, choć przyrządzone nieco inaczej, niż sugeruje oryginał. Tortilla z piekarnika jest o tyle fajna, że można ją ze smakiem zjadać na ciepło – w ramach obiadu czy lanczu, albo po wystudzeniu. Zimną tortillę warto pokroić w spore kostki, każdą z nich przybrać oliwką lub kawałkiem suszonego pomidora – takiego (albo co tam jeszcze wpadnie Ci do głowy). Tak podana sprawdzi się jako jedna z pysznych przekąsek do wina, w Hiszpanii zwanych tapas.tortilla z piekarnika

Nasza ulubiona tortilla z piekarnika

Musi zawierać rzecz jasna ziemniaki i jajka – to podstawa każdej chyba hiszpańskiej tortilli. A oprócz wymienionych składników w pieczonej tortilli znajdziesz również cebulę, czerwoną paprykę, ulubione, dowolne zioła, a czasem również blanszowany zielony groszek (świeży lub mrożony). Albo inne jeszcze dodatki. To – jak najczęściej bywa z dobrą kuchnią – niezwykle proste, smaczne i bardzo uniwersalne danie. Na lunch, obiad, kolację, imprezę, śniadanie następnego dnia. Na wycieczkę za miasto i piknik na łonie natury. Na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Tortilla z piekarnika to niemal danie-ideał na każdą okazję!tortilla z piekarnika

Chyba warto powtórzyć raz jeszcze, dlaczego należy jadać podagrycznik i jak wygląda to ziele. My w tym roku zaczęliśmy znacznie intensywniej go spożywać. Dodaję zielone selerowate listki do niemal każdego dania i koktajlu, na zmianę z pokrzywą. Bo kiedy je jeść, jeśli nie na wiosnę, gdy są delikatne i smaczne? Podagrycznik  stał się cenionym surowcem leczniczym dopiero na przełomie XIX i XX wieku, kiedy ksiądz Johann Künzle, słynny szwajcarski fitoterapeuta, zaczął wykorzystywać jego niezwykłe właściwości do leczenia schorzeń stawów, podagry, żylaków i wielu innych dolegliwości.tortilla z piekarnika

Zalety ziela podagrycznika:

Dotychczasowe badania naukowe dotyczące składu chemicznego podagrycznika wskazują, że roślina ta zawiera:

  • olejki eteryczne, głównie limonen (ten sam, co w cytrynie, ma właściwości bakteriobójcze) i felandren, który ma właściwości grzybobójcze
  • spore ilości witaminy C (200mg w 100g świeżej rośliny) oraz prowitaminę A (karoten) do 12 mg  w 100 gramach
  • minerały: żelazo, miedź, mangan, wapń, magnez i potas
  • flawonoidy będące przeciwutleniaczami
  • saponiny, które mają właściwości moczopędne i wykrztuśne
  • żywice

Obecnie stosowanym surowcem jest ziele podagrycznika, rzadziej  korzenie. Świeże, młode liście  podagrycznika wykorzystywane są przede wszystkim w kuchni. Więcej o podagryczniku – na przykład w profilaktyce i terapii chorób reumatycznych pisałam tutaj. Uważam, że nie warto się powtarzać, by nie zanudzać Czytelników – kto ciekaw, na pewno znajdzie właściwy wpis.tortilla z piekarnika

Tortilla z piekarnika na hiszpańską modłę – 4 porcje

  • 500 g ziemniaków – ugotowanych (mogą być pozostałe z obiadu)
  • 1 cebula lub kilka dymek ze szczypiorem
  • 1 spora czerwona słodka papryka, oczyszczona z nasion i pokrojona w kostkę
  • spora garść świeżych ziół – u mnie to podagrycznik i odrobina świeżego oregano
  • 6 jajek
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
  • spora ilość mielonego pieprzu oraz sól do smaku
  • masło klarowane lub oliwa do smażenia – 2-3 łyżki
  • opcjonalnie – pół szklanki blanszowanego zielonego groszku

tortilla z piekarnika

Tortilla z piekarnika – wykonanie

  1. Piekarnik rozgrzej do około 180 stopni.
  2. Cebulę (lub dymkę) obierz i pokrój w kostkę. Na patelni (tu uwaga – warto użyć takiej patelni, którą można bezpiecznie wstawić do gorącego piekarnika, czyli bez plastikowej rączki) rozgrzej masło klarowane lub oliwę. Podduś na tłuszczu cebulę, po chwili dorzuć paprykę. Podsmażaj przez kilka minut, mieszając.tortilla z piekarnika
  3. Ugotowane ziemniaki pokrój w grubą kostkę. Dodaj je do warzyw na patelni i podsmażaj przez chwilę, po czym dodaj pokrojone liście podagrycznika (lub innych wybranych ziół, szczególnie polecam świeże lub suszone oregano) oraz ewentualnie podgotowany groszek.
  4. Gdy warzywa, zioła i ziemniaki smażą się na patelni, w miseczce roztrzep jajka z pieprzem, solą (obie przyprawy do smaku) oraz śmietaną.
  5. Masę jajeczną wylej na patelnię z warzywami. Potrząśnij naczyniem, by masa wypełniła wszystkie luki, a następnie wstaw je do gorącego piekarnika.
  6. Piecz tortillę przez około 15 minut, czyli do czasu, aż jajka się zetną, ale nie zrumienią nadmiernie. Warto sprawdzić patyczkiem.

tortilla z piekarnika

Gotową tortillę z piekarnika podaj na ciepło – pokrojoną w trójkąty, z dużą ilością pysznej sałaty. Albo – po ostudzeniu – pokrój ją w dużą kostkę i podawaj jako imprezową przekąskę do czerwonego wina – najlepiej również z górą zielonej sałaty. Danie jest bezglutenowe, ale nieodpowiednie dla wegan. Mimo to – smacznego!tortilla z piekarnikatortilla z piekarnikatortilla z piekarnika

Użyty w tym daniu podagrycznik – bardzo, bardzo zdrowe ziółko – pojawia się także w innych przepisach na blogu. Oto kilka przykładów jego zastosowania w kuchni:

Naleśniki z warzywami i podagrycznikiem

Jarski bigosik z letnich warzyw

Krupnik jaglany z zieleniną, odkwaszający

Inspiracja: 1, 2.

Hiszpańską kolorową tortillę dodaję do  ziołowej akcji Badylarki 🙂
Danie pachnące ziołami 5.

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *