Kotleciki z tofu bezjajeczne

Idealne na zwyczajny obiad i na przyjęcie wielkanocne – bezjajeczne kotleciki z tofu. Najpierw zaproponowała je Alicja z bloga Wegan Nerd, ale je przegapiłam. Za to Ala vel Margot ma szczególny talent do wyszukiwania perełek kulinarnych i udostępniania ich na swoim blogu (tutaj – uwielbiam jej wpisy!). No i po przeczytaniu tego wpisu już nie mogłam oprzeć się pysznym kotlecikom z tofu. Takie proste, takie pyszne, takie wegańskie, a w opcji również bezglutenowe 😀 I w dodatku smakiem bardzo przypominają moje ulubione kotleciki jajeczne.

kotleciki z tofu

Ja nie mam oporów przed jedzeniem jajek od szczęśliwych kur, które mieszkają u sąsiadki. Mogę więc przygotować kotlety jajeczne. Rozumiem jednak preferencje wielu wegan, którzy unikają wszelkich produktów odzwierzęcych. Lubię tak jadać, lubię wegańskie eksperymenty ze smakami różnych potraw – chętnie robię wegańskie pasztety, gotuję zupy czy rozmaite curry. Nie muszę dodawać masła czy śmietany do potraw. Ale przygotowanie kotlecików z tofu, które smakują prawie tak samo, jak kotlety z jajek – to już spore wyzwanie. Podobne nieco do tofucznicy, którą kiedyś pokazywałam na blogu.

tofucznica z czosnkiem niedźwiedzim

Kotleciki z tofu – skład

  • 250-300 g tofu naturalnego (albo ziołowego)
  • 150 g suchej kaszy jaglanej
  • świeżo mielony czarny pieprz (sporo)
  • około łyżeczki soli kala namak (czarna sól) – wspominałam o niej tutaj
  • dużo szczypiorku, koperku i innej zieleniny, świetny będzie czosnek niedźwiedzi
  • opcjonalnie – cebulka szalotka (albo dymka), drobno posiekana
  • tarta bułka do obtaczania kotletów (jeśli użyjesz bezglutenowej, to całe danie będzie bezglutenowe)
  • olej do smażenia

kotleciki z tofu

Bezjajeczne kotleciki z tofu – wykonanie

  1. Kaszę jaglaną przelej na sicie wrzątkiem, dzięki temu zabiegowi pozbędzie się goryczy. Następnie gotuj do miękkości w podwójnej ilości wody. Nie dodawaj soli na tym etapie!
  2. Tofu osusz, zawiń w ręcznik papierowy i naciskaj, by pozbyć się wszelkiego nadmiaru wody. Następnie umieść je w dość dużej misce i rozdrobnij widelcem.kotleciki z tofu
  3. Kasza jaglana powinna być bardzo miękka, ale nie wodnista. Przenieś ją (jeszcze ciepłą) do miski z tofu. Dodaj pieprz i duuuużo posiekanego szczypiorku, szalotkę i wszelką zieleninę oraz sól kala namak. Ja użyłam dzikiego szczypiorku, który ma fajny szczypiorkowo-czosnkowy posmak i można znaleźć go na naturalnych stanowiskach, np. w lesie. Wymieszaj. Spróbuj masę i ewentualnie jeszcze dopraw. Czarna sól kala namak nada kotlecikom jajeczny posmak, dlatego nie można zastąpić jej zwykłą solą.bezjajeczne kotleciki z tofu
  4. Z jeszcze ciepłej masy formuj kotleciki i otaczaj je w bułce tartej. Kulki pozostaw do ostygnięcia na desce do krojenia. W czasie studzenia kasza stwardnieje, pozwalając zachować kształt kotlecika.kotleciki z tofukotleciki z tofu
  5. Smaż na złoto z obu stron na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Margot pisze, że kotleciki z tofu można też upiec. Wystarczy posmarować je lekko olejem i piec w 180 stopniach po 10 minut z każdej strony. Ja smażyłam.

kotleciki z tofu

Jak podać kotleciki z tofu?

Takie dania (smażone) zawsze powinno się jadać z dużą ilością warzyw, zwłaszcza surówek. U mnie była to wielka miska mieszanej sałaty z dodatkiem dzikich ziół, marchewka kiszona z pomarańczami i ziemniaczki. Wyszło z tego naprawdę pyszne danie. Takie kotleciki z tofu z powodzeniem można podać na każdy postny obiad, ale będą też świetnie pasować do śniadania wielkanocnego. A więc – smacznego!

kotlety wegańskie z tofuwegańskie kotlety mielone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *