Jarski bigosik z letnich warzyw

Kupiłam ostatnią chyba w tym sezonie porcję bobu i odgrzebałam zapomnianą kiszoną kapustę – z użyciem tych składników ugotowałam pyszny, jarski bigosik z letnich warzyw. Szybki, lekki, niskokaloryczny, smaczny i orzeźwiający – nie ma wiele wspólnego ze staropolskim, ciężkostrawnym i długo gotowanym bigosem – poza nazwą. Naprawdę jest smaczny i nieskomplikowany, choć trochę składników trzeba do niego uzbierać.jarski bigosik

Jarski bigosik z letnich warzyw, czyli bigos dla jarosza

Przepis pochodzi z jakiejś starej gazety. Nie podam źródła, bo to tylko wycinek z dawnych czasów i nie wiadomo, skąd dokładnie. Zresztą nigdy nie trzymam się sztywno przepisu, to raczej inspiracja dla tworzonego w mojej kuchni jarskiego bigosu. Jest idealny na lato i wczesną jesień, wypróbuj koniecznie!jarski bigosik

Jarski bigosik – skład:

  • 500 g świeżego bobu
  • 500 g białej, młodej kapusty
  • 400 g kiszonej kapusty (wstępnie podgotowanej)
  • 1-2 nieduże marchewki
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • mały kawałek korzenia selera
  • 2 cebule
  • około 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 3-4 łyżki oleju lub jeszcze lepiej masła klarowanego
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki (użyłam oczywiście orkiszowej, którą gorąco polecam!)
  • sól, pieprz
  • listki selera lub natka pietruszki do dekoracji, mogą też być inne ogrodowe bądź dzikie zioła – użyłam podagrycznika, który zarasta nam ogród, więc trzeba go jeść 🙂

jarski bigosik

Jarski bigosik – przygotowanie

  1. Bób podgotuj przez około 10 minut w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i obierz ziarenka z łusek.
  2. Cebule obierz i pokrój w piórka. Młodą, białą kapustę poszatkuj cienko. Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w nieduże, cienkie plasterki – latem, gdy warzywa są młode – bez obierania ze skórki, tylko wyszorowane.
  3. Olej lub masło klarowane rozgrzej w dużym rondlu. Podduś na nim cebulę, po chwili dodaj włoszczyznę i słodką kapustę. Duś przez kilka minut pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
  4. Do rondla dodaj obrany z łupinek bób i podgotowaną kiszoną kapustę. Wlej gorący bulion, przypraw pieprzem i solą. Gotuj chwilę do połączenia smaków.
  5. Połącz miękkie masło i mąkę, wymieszaj widelcem w miseczce. Dodaj do rondla z wszystkimi warzywami i bulionem, wymieszaj dokładnie i jeszcze raz zagotuj. Przypraw na koniec pieprzem i solą.

jarski bigosik

Gotowy jarski bigosik wyłóż na półmisek i udekoruj natką selera lub pietruszki albo innymi ziołami. Podawaj z chlebem lub ziemniakami na niezobowiązujący letni obiad. Pyszny, lekki obiad, mniam!jarski bigosik

 

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *