Sok z pokrzywy majowej

Wpis o pokrzywie i jej właściwościach cieszy się dużą popularnością, jednak niewiele osób robi sok z pokrzywy, który tam opisałam. A szkoda! Bo sok z pokrzywy to – zwłaszcza na wiosnę – kwintesencja cudownego, naturalnego produktu. Można pokrzywę zrywać i suszyć na zdrowotne, mineralizujące herbatki. Warto zrobić z niej ocet, choć to nie jest najłatwiejsze zadanie. Można z niej robić wspaniałe wyciągi do zastosowań kosmetycznych, a potem użyć ich w mydle, kremie, szamponie, płukance itp. Ale na wiosnę, właśnie w maju, szczególnym szacunkiem i wręcz miłością obdarzam sok z pokrzywy. Majowej pokrzywy, bo ta jest na sok najlepsza. Dlatego postanowiłam zmajstrować oddzielny wpis o soku z pokrzyw – żebyście go wreszcie zauważyli, docenili i zaczęli robić w domu.sok z pokrzywy

My, osłabieni przesileniem wiosennym, popijamy sok z pokrzywy już od kilku lat i co roku zauważamy jego niemal cudowne oddziaływanie. To jak nagły zastrzyk energii – wypijasz codziennie o poranku spory kieliszek i nagle przybywa Ci sił. Skąd? Jak? Co tu się właściwie dzieje???sok z pokrzywy

Na początek warto przypomnieć właściwości ziela – wiele z nich zawiera również sok z pokrzywy

  • pokrzywa działa moczopędnie (pomocna jest więc w chorobach układu moczowego)
  • działa też wzmacniająco, odżywczo i krwiotwórczo (stosowana bywa pomocniczo w leczeniu anemii i osłabienia), ma działanie przeciwkrwotoczne (obecność witaminy K)
  • liście i korzeń pokrzywy obniżają ciśnienie krwi
  • poprawia trawienie i przemianę materii, w związku z czym pomaga oczyszczać i odtruwać organizm
  • obniża poziom cukru we krwi, pomaga więc w walce z cukrzycą
  • pobudza także laktację
  • zewnętrznie wyciągów wodnych używa się do irygacji w zapaleniach pochwy i upławach
  • do płukania gardła
  • do przemywania w stanach zapalnych skóry i owrzodzeniach
  • napar i odwar z liści lub korzeni stosuje się w dolegliwościach wątroby i dróg żółciowych oraz w kamicy żółciowej
  • napar z liści przynosi też ulgę w cierpieniach wywołanych gośćcem mięśniowym i stawowym oraz dną (gdyż reguluje przemianę materii).

sok z pokrzywy

Bohaterem dzisiejszego wpisu jest sok z pokrzywy

Sok z pokrzywy jest świetny w walce z anemią i wiosennym osłabieniem. Do jego przygotowania potrzebne jest całe ziele, które trzeba opłukać, a następnie rozdrobnić w maszynce do mielenia lub w urządzeniu miksującym (ja mam Speedcook). Jeśli ktoś jest szczęśliwym posiadaczem wyciskarki wolnoobrotowej, to oczywiście może jej użyć w celu wytłoczenia soku.sok z pokrzywy

Zmielone lub zmiksowane ziele trzeba zalać zimną filtrowaną lub przegotowaną wodą nieco poniżej poziomu roślinnej miazgi i wymieszać. W zamkniętym pojemniku wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc, po czym przecedzić i porządnie odcisnąć. Taki sok popija się przez 2 tygodnie w ilości 2-3 łyżek dziennie, podaną porcję można wypić “solo” lub dodać do porannego koktajlu. Po tygodniu przerwy warto powtórzyć kurację. Gotowy sok można przechować w lodówce przez 3 dni, można go zamrozić w pojemniku na kostki lodu, można go też stabilizować spirytusem (na 4 części soku dodajemy 1 część alkoholu). Z użyciem takiego zakonserwowanego spirytusem soku można całą kurację powtórzyć również jesienią. A warto, wierz mi!sok z pokrzywy

Jak już wspomniałam – sok z pokrzywy najczęściej pijemy solo. Nie jest to może najsmaczniejsza na świecie rzecz, ale da się wypić, jeśli nastawisz się na zielny, chlorofilowy smak. Jeśli bardzo Ci to nie odpowiada, możesz dodać do soku trochę płynnego miodu – smak poprawi się zdecydowanie. Warto również porcję soku (także tego stabilizowanego alkoholem) dodawać do porannego koktajlu, szejka, smoothie. Dowóz witamin, mikroelementów, chlorofilu i energii zapewniony, a przy tym smak – całkowicie akceptowalny, bo dodajesz przecież sok z pokrzywy do swojego ulubionego napoju. Nie martw się, smak koktajlu prawie się nie zmieni – pokrzywa nie dysponuje dominującym smakiem i aromatem. To nie jest mięta 🙂 Smacznego i – bardzo zdrowego!sok z pokrzywy

Poniżej znajdziesz inne inspirujące przepisy z pokrzywą. Warto z nich skorzystać, zachęcam!

Chleb z pokrzywą

sok z pokrzywy

Włoskie kluseczki z ricotty i pokrzywy

sok z pokrzywy

Risotto z pokrzywami i groszkiem

sok z pokrzywy

Kotleciki z risotto z młodą pokrzywą

sok z pokrzywy

I jeszcze pyszne zupy z pokrzyw, nasze ulubione zupy wiosenne:

Pokrzywa na zupę wiosenną

sok z pokrzywy

Zupa z pokrzyw na przednówek

sok z pokrzywy

Warto zrobić sobie  sok z pokrzywy i popijać w rozmaitych wariantach i konfiguracjach. Dziękuję za odwiedziny na blogu, a wpis dołączam do akcji:
Jemy chwasty 2018

Czas na Pokrzywy ! 2018

Powiązane wpisy

2 thoughts on “Sok z pokrzywy majowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *