Racuszki z kwiatów bzu czarnego – 5 wspaniałych przepisów

Dziś przepis na obiecane wcześniej racuszki z kwiatów bzu czarnego, a więc kwiaty bzu w cieście. Wierz mi, to naprawdę pyszna przekąska, którą można przygotować tylko w krótkim okresie kwitnienia bzu. Bo nie da się ich zrobić z suszonych kwiatów! To rarytas, cymes, prawdziwie sezonowa potrawa niemożliwa do odtworzenia w pozostałych miesiącach roku. Tylko czerwiec, początek lata, jest odpowiedni do wykonania tego dania, więc nie marudzimy, że smażone, kaloryczne, tłuste, niezdrowe. Smażymy, wykorzystując jedyną ku temu okazję i sprzyjające okoliczności przyrody, do kuchni marsz! Do takich kwiatowych placków nie trzeba prawie używać cukru, bo kwiatki oddają całą swoją słodycz. Posypujemy pudrem głównie dla ozdoby.

racuszki z kwiatów bzu czarnego

Tradycyjne racuszki z kwiatów bzu można zrobić na przykład tak:

  • baldachy kwiatów czarnego bzu
  • szklanka jasnej mąki orkiszowej lub pszennej
  • 2 jajka
  • szklanka zsiadłego mleka, kefiru lub maślanki
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania gotowych racuszków

Mąkę, kefir i oddzielone od białek żółtka dokładnie wymieszaj, doprawiając solą. Białka ubij na sztywno i dodaj do przygotowanej masy. Całość delikatnie połącz. Baldachy maczaj w cieście i smaż na rozgrzanym oleju. Kiedy pierwsza strona racucha będzie już rumiana, odetnij ogonki i smaż z drugiej strony. Gotowe racuchy odsącz na papierowych ręcznikach i jeszcze ciepłe podawaj posypane cukrem pudrem.

racuszki z kwiatów bzu

Racuszki wychodzą dość grube i puchate.

Kwiaty bzu w cieście naleśnikowym

Można też usmażyć kwiaty bzu w rzadkim cieście naleśnikowymrzadszym, niż poprzednio opisane:

  • kilkanaście baldachów kwiatów bzu czarnego
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka (lub szklanka mleka i szklanka kefiru, jak u mnie)
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej białej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania gotowych placków

Zmiksuj składniki ciasta. Powinno wyjść dość rzadkie, rzadsze, niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. Kwiaty zanurzaj w cieście, trzymając za ogonek. Kładź na rozgrzany tłuszcz, lekko rozpłaszczając i przycinając ogonek. Smaż na niezbyt silnym ogniu z obu stron na złoto. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, podawaj od razu posypane cukrem pudrem. Ach, jakie one koronkowe, chrupiące i pyszne!

racuszki z kwiatów bzu

Z rzadkiego ciasta naleśnikowego usmażymy dla odmiany cienkie, ażurowe placuszki jak koronka, w których dokładnie widać strukturę kwiatów.

Drożdżowe racuszki z kwiatów bzu

Racuszki z kwiatów bzu czarnego można też zrobić na drożdżach (porcja dla sporej rodziny):

  • 500 g jasnej mąki orkiszowej lub pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki mleka (lub mleka pół na pół z kefirem)
  • 2 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 2 szklanki obskubanych z łodyżek kwiatków czarnego bzu (można dać nawet więcej)
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder lub miód do podania

Z drożdży, cukru, kilku łyżek mąki i ciepłego mleka nastaw rozczyn. Gdy tylko urośnie, połącz go z mąką i rozbitymi z solą jajkami. Dokładnie wymieszaj ciasto przy pomocy robota lub drewnianą kopystką, wsyp kwiatki i ewentualnie dolej powoli trochę wody (w razie, gdyby ciasto było zbyt gęste, co się raczej nie zdarza). Odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 50 minut, a potem… Nabieraj łyżką ciasto, starając się nie zniszczyć jego bąbelkowej struktury. Smaż racuszki na średnim ogniu w dużej ilości oleju. Na koniec oprósz cukrem pudrem i podaj, niech rodzina zjada ze smakiem. Dla 2-3 osób przygotowuję te racuszki z połowy porcji.

racuszki z kwiatów bzu

Wegańskie racuszki z kwiatów bzu

Możemy też przygotować racuszki z kwiatów bzu w wersji wegańskiej:

  • kilkanaście baldachów kwiatów bzu
  • 1 szklanka mąki orkiszowej (lub pszennej) zwykłej, białej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • około 2 szklanek bardzo zimnej gazowanej wody mineralnej
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Zmieszaj z sobą obie mąki i sól, stopniowo dolewaj – wciąż mieszając – tyle gazowanej wody, aby ciasto uzyskało gęstość śmietany. W gotowym cieście maczaj baldachy bzu, smaż z obu stron na rumiano (odcinając ogonki już po ułożeniu na patelni). Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku, posyp cukrem pudrem i podaj na stół.

Te placuszki okazały się być dość mocno chrupiące, pewnie za sprawą mąki kukurydzianej. Smaczne, ale jako nie-weganka wolę jednak placki z dodatkiem jajka. No ale to tylko moje zdanie, koniecznie też spróbuj, aby sprawdzić – bo może Tobie bardziej przypadną do gustu. Najlepiej smakują z dodatkiem owoców (u mnie borówki amerykańskie) oraz herbatą i syropem z kwiatów bzu.

bzowe placki

Bezglutenowe i bezlaktozowe racuszki bzowe

I na koniec może jeszcze wersja bezglutenowa i bezlaktozowa, bo i tak można przyrządzić racuszki z kwiatów bzu:

  • 400 ml (1 puszka) mleka kokosowego
  • 100 g mąki ryżowej (lub trochę więcej, tak, aby ciasto nie spływało z kwiatów)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • olej do smażenia
  • baldachy kwiatów czarnego bzu

Mleko kokosowe podgrzej przez chwilę w garnku aż do rozpuszczenia. Odstaw z ognia, dodaj jajka, sól, cukier i mąkę, zmiksuj do uzyskania gładkiego ciasta, które odstawisz na pół godziny. Następnie maczaj w nim kwiaty bzu i smaż tak samo jak wszystkie poprzednie warianty. Podaj placki oprószone cukrem pudrem.

Przy okazji warto się dowiedzieć, jakie tłuszcze są bezpieczne do głębokiego smażenia. Potrzebne informacje znajdziesz tutaj:

Chruściki lane

czarny bez

Istnieje nieskończenie wiele sposobów na przygotowanie kwiatków bzu w cieście, a każdy jest dobry i każdy warto wypróbować. Ja podałam tu tylko kilka przykładów, ale mam nadzieję, że zachęciłam Cię wystarczająco. Że z radością wybierzesz się po kwiaty bzu i usmażysz smakowite racuszki w wybranej wersji. A do popicia koniecznie zrób sobie szybki napój z tych samych kwiatków. Smacznego!

szybka lemoniada z kwiatów bzu

Racuszki z kwiatów bzu to wspaniałe propozycje na maj i czerwiec – wtedy bowiem kwitnie czarny bez. Na pozostałe pory roku polecam inne placuszki, racuszki i pankejki. Jedne na słodko, inne na słono – ale wszystkie pyszne. Bo sprawdzone przepisy są najlepsze!

Pankejki Nigelli

Placki z cukinii

Placki serowe z truskawkami

Proste placki z cukinii

Placuszki z płatków najlepsze na świecie

2 thoughts on “Racuszki z kwiatów bzu czarnego – 5 wspaniałych przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *