Pokrzywa na zupę wiosenną

O tym, że pokrzywa na zupę nadaje się doskonale – przekonaliście się chyba przy jednym z poprzednich wpisów. No pewnie, że się nadaje! Jest zdrowa i bardzo smaczna! No ale nie bądźmy monotonni, nie tylko taką, opisaną wcześniej zupę można z pokrzyw ugotować. Są i inne przepisy, są i inne pomysły!

pokrzywa na zupę

Dawno temu Klara Holubiec opublikowała opisany w bardzo dowcipny sposób przepis na egipską zupę szpinakową (tutaj). Zupę tę wprost uwielbiam, moi domownicy także. I oto, zbierając porcję pokrzywy na kolejną zupę, wpadłam na genialny pomysł: a gdyby tak przepis Klary zaadaptować na potrzeby zupy z pokrzyw? Bo przecież wiemy już, że pokrzywa na zupę nadaje się doskonale! Jeśli możemy bez szkody dla smaku zrobić “szpinak” z pokrzywy, to i pokrzywą możemy zastąpić szpinak w zupie. Czy to nie jest genialny pomysł? No jest, pewnie, że jest! Jak to zrobiłam?

pokrzywa na zupę

Pokrzywa na zupę – zainspirowana przepisem Klary przygotowałam:

  • 2 łyżki oliwy
  • pełną łyżkę mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • szczyptę mielonego chili
  • cebulę
  • białą część pora
  • 1,5 litra bulionu warzywnego, ewentualnie dobrego rosołu z kostki
  • około 0,5 kg pokrojonych młodych wierzchołków pokrzyw
  • cztery łyżki suchego ryżu, ja użyłam basmati
  • około 300-350 gramów gęstego jogurtu typu greckiego
  • 1-2 ząbki czosnku

pokrzywa na zupę

Przystępując do gotowania rozgrzałam w garnku 2 łyżki oliwy, po chwili dodałam mielony kmin rzymski i chili, przesmażyłam do uwolnienia zapachu kuminu, po czym wrzuciłam posiekaną cebulę. Całość podsmażałam na niewielkim płomieniu, aż cebulka zmiękła. Wtedy dorzuciłam pokrojony w półkrążki por i jeszcze chwilę poddusiłam. Następnie do garnka wlałam bulion, wsypałam ryż i dodałam pokrojoną pokrzywę. Teraz trzeba pozwolić zupie się pogotować. Myślę, że jakieś 15-20 minut wystarczy, bo gotujemy tak długo, aż zmięknie ryż. Basmati gotuje się dość krótko.pokrzywa na zupę

Do kubka jogurtu typu greckiego (nasz domowy jogurt, choć smaczny, nie bardzo się nadaje, bo jest trochę zbyt rzadki, jeśli wymyślę dobry sposób na zrobienie gęstego greckiego jogurtu, to na pewno go tu opiszę) o wadze 330 gramów przecisnęłam przez praskę 2 ząbki czosnku. Ilość czosnku zależy od Waszych upodobań i od wielkości ząbków, ja zawsze jestem skłonna dodać raczej więcej, niż mniej. Uwielbiamy czosnek! Taki naczosnkowany gęsty jogurt najpierw rozrobiłam  małą ilością gorącej zupy w niewielkim naczyniu, a następnie całość wlałam do garnka i jeszcze podgrzałam. Ta procedura, polegająca na zahartowaniu kwaskowego jogurtu gorącą zupą, uchroniła mnie przed zwarzeniem się całości potrawy w nieładne kluchy…. Na koniec doprawiłam jeszcze zupę pieprzem i solą do smaku, po czym spałaszowaliśmy ją z wielkim apetytem. Bo to jest naprawdę pyszna zupa, pokrzywa na zupę świetnie się nadaje! I można nią z powodzeniem zastąpić szpinak także w innych potrawach.pokrzywa na zupęCzy muszę jeszcze kogoś przekonywać do ugotowania wiosennej zupy z pokrzyw?

pokrzywa na zupę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *