Botwinka z patelni (z podagrycznikiem!)

Botwinka z patelni to najszybszy i chyba najlepszy sposób na wykorzystanie młodziutkich buraczków. Tych maleńkich, które zostają w garści po zrobieniu przerywki w zbyt gęsto rosnących uprawach. Są za małe na zupę, ale jednak żal je wyrzucić – malutki korzeń i wiecheć świeżych zielonych liści skłania do eksperymentów. Miałam tych buraczków trochę za mało na całą potrawę, więc uzupełniłam zieleninę o świeże liście podagrycznika, który w zastraszającym tempie zarasta nam ogród. A jak nie możesz czegoś wytępić – zjedz to!

botwinka z patelni

Dlaczego warto jeść pospolite zielsko, jakim jest podagrycznik?

Szerzej o walorach podagrycznika pisałam tutaj, a dziś tylko wspomnę w skrócie, dlaczego warto dodawać go do potraw. Roślina ta ma działanie silnie przeciwzapalne i przeciwreumatyczne. Choroby reumatyczne i podagra spowodowane są odkładaniem się soli kwasu moczowego w tkankach, tymczasem podagrycznik przyspiesza usuwanie kwasu moczowego z organizmu, a także poprawia nieprawidłowe mechanizmy przemiany materii, które są przyczyną choroby. Twoje stawy będą Ci wdzięczne za systematyczne przyrządzanie różnych potraw z podagrycznika, wystarczy nawet posypywanie ich natką z posiekanych liści ziela! Warto też wspomnieć o zawartości sporych ilości witaminy C, prowitaminy A, chlorofilu i ważnych minerałów (przede wszystkim żelazo, miedź, mangan, wapń, magnez i potas).

podagrycznikpodagrycznik

Botwinka z patelni – skład

  • spora garść czerwonych buraczków z małymi korzonkami (dwa pęczki młodziutkiej botwinki)
  • spora garść młodych liści podagrycznika
  • łyżka nierafinowanego oleju kokosowego (lub innego tłuszczu)
  • 2-3 cebulki dymki (młode, z zielonym szczypiorem)
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz i sól do smaku
  • odrobina octu jabłkowego lub soku z cytryny (kwas pozwoli odzyskać buraczkom utracony w wyniku ogrzewania kolor)

duszona botwina

Przygotowanie botwinki z podagrycznikiem

  1. Opłucz dokładnie botwinkę, zwłaszcza dokładnie wyszoruj korzonki, żeby w gotowej potrawie piasek nie zgrzytał w zębach. Oddziel liście i odłóż je na bok, a łodyżki i korzonki posiekaj w niewielkie kawałki.
  2. Pokrój drobno dymki wraz ze szczypiorem, podsmaż je delikatnie na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym.botwinka z patelni
  3. Do podduszonej dymki dodaj pokrojone ogonki liściowe i korzenie buraczków. Podsmażaj przez chwilę, po czym przykryj patelnię pokrywką (nie dodawaj wody, wystarczy wilgoć pozostała po myciu). Niech się botwinka dusi przez kilka minut, Ty tymczasem obierz czosnek i pokrój buraczane liście w paski. Podobnie pokrój liście podagrycznika.botwinka z patelni
  4. Gdy zawartość patelni trochę zmięknie (4-5 minut) i straci nieco na kolorze – dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. Posyp potrawę odrobiną pieprzu i soli, podsmażaj przez chwilę, aż czosnek uwolni aromat.duszona botwinka
  5. Teraz wrzuć na patelnię liście buraków (to te na zdjęciu po lewej stronie)  i podagrycznika (strona prawa), zwiększ płomień pod patelnią.botwina z podagrycznikiem
  6. Mieszając przez cały czas podgrzewaj całość do momentu, aż liście stracą objętość, skurczą się i zaczną puszczać sok. To trwa zaledwie kilka chwil, nie odchodź od kuchenki.duszona botwina
  7. Na koniec dodaj odrobinę octu lub cytryny, by buraczki mogły odzyskać piękny kolor. Potrawa nie ma być kwaśna, więc kwasu naprawdę nie potrzeba dużo.

botwina z patelni

Takie szybkie smażenie jest znane z kuchni chińskiej. Podobnie przyrządzam świeży szpinak – krótko, rach-ciach i gotowe. Dzięki temu warzywa zachowują większość witamin i piękny, żywy kolor. No i gotowanie nie trwa godzinami, trzeba tylko wszystko przygotować sobie jeszcze przed przystąpieniem do kucharzenia, bo potem nie ma już czasu. Wszystko odbywa się błyskawicznie.

botwinka z podagrycznikiem

Botwinka z patelni – jak jeść, z czym podawać?

Jeść należy od razu na świeżo, takie dania nie lubią być odgrzewane. Opisana porcja nakarmi dwie, góra trzy osoby. Botwina pasuje do tych dań, które lubią się z zasmażanym szpinakiem. Poza tym – do dań kuchni azjatyckiej. Do ryżu, kaszy, młodych ziemniaków w ramach obiadu. Do kromki chleba na kolację.

Moją botwinę podałam z ugotowaną na sypko niepaloną kaszą gryczaną i pieczarkami. To był bardzo smaczny obiad. A obecność dzikiej zieleniny wzbogaciła go o dodatkowe walory zdrowotne. Smacznego!

botwinka z kaszą gryczaną

Z powodu użycia podagrycznika podczas przygotowania potrawy przepis dołączam do akcji:
Jemy chwasty 2019
botwinka z patelni

4 thoughts on “Botwinka z patelni (z podagrycznikiem!)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *