Risotto z pokrzywami i groszkiem

Risotto jest jednym z naszych ulubionych dań, a skoro w maju króluje parząca piękność – przygotowałam risotto z pokrzywami i zielonym groszkiem. Pomysł na takie wiosenne, majowe risotto zaczerpnęłam z bloga Bei, choć ugotowałam je jak zwykle trochę po swojemu. Uwielbiam jej receptury i sposób pisania, szkoda, że od dawna ma przerwę w publikowaniu nowości. Wierzę jednak, że kiedyś wróci do blogowania, robi to bowiem bardzo inspirująco! Na szczęście nie zamknęła swojego bloga dla czytelników i wciąż można podglądać jej przepisy, a naprawdę warto.

risotto z pokrzywami

W risotto z pokrzywami wykorzystuję same dobroci. Ryż – no cóż, specjalistyczny, biały, włoski ryż  do gotowania risotto – najczęściej łatwo dostępny arborio albo nieco bardziej wykwintny carnaroli. Do tej potrawy nie można użyć dowolnego ryżu. Musi być taki, który po ugotowaniu z zewnątrz stanie się lekko kleisty i wilgotny, a w środku wciąż pozostanie “al dente”. Taki ryż doskonale wchłania smaki z gotowanych z nim dodatków, na koniec lekko się skleja, ale nie zmienia się w papkę czy kleik. Jest za to doskonale kremowy i pełen smaku. Oprócz ryżu użyłam dobrego, aromatycznego bulionu warzywnego, pysznego zielonego groszku z mrożonki i świeżych pokrzyw obfitujących w minerały i witaminy. Groszek mrożony jest doskonałą alternatywą dla świeżego warzywa, które w maju jeszcze nawet nie kwitnie. Zwłaszcza w tym roku, gdy wiosna jest wyjątkowo zimna… Całości dopełnia skórka i odrobina soku z ekologicznej sycylijskiej cytryny, aromatycznej, bezpiecznej i zdrowej.

risotto z pokrzywami

Zalety mrożonego groszku i dzikich pokrzyw

Zarówno groszek z mrożonki, jak i świeża pokrzywa, będąca przecież naturalną, dziko rosnącą rośliną, stanowią doskonałą alternatywę dla dostępnych wiosną nowalijek ze sklepu czy targu. Jest wiosna, więc wszyscy tęsknimy za świeżymi jarzynami – rzodkiewką, sałatą, botwinka, marchewką, szczypiorkiem. Zielone kojarzy się ze smacznym i zdrowym jedzeniem, pełnym smaku i witamin. Cóż, jeszcze 50 lat temu pewnie tak było, ale nie dziś, niestety. Obecnie ogrodnictwo i handel w większości oferują nam nafaszerowane chemią, szklarniowe (lub importowane) pseudo-nowalijki, które czasem aż strach jeść. Rzodkiewki pozbawione ostrości, szczypiorek w ciągu krótkiego czasu zmieniający się w mokrą miazgę, sałata i truskawki o smaku papieru. Nie zrozum mnie źle – ja także czasem kupuję wiosenne warzywa na ryneczku, ale często staram się je zastąpić nie ustępującymi im smakiem zdrowszymi zamiennikami.

risotto z pokrzywami

Zielony groszek z mrożonki jest tu doskonałym przykładem. Bo mrożonki nie dość, że mają wartość odżywczą porównywalną do świeżych warzyw i owoców, to zimą i wiosną często pod tym względem przewyższają świeże rośliny ze szklarni lub długiego transportu. Postępy w technologii mrożenia gwarantują, że produkt po rozmrożeniu ma prawie taką samą konsystencję, jak owoce i warzywa świeże. Mrożonki mają również smak bardzo zbliżony do świeżego produktu, który został zebrany w najlepszej fazie dojrzałości i natychmiast głęboko zamrożony, zachowując większość wartości odżywczych. Jedynie makrobiotycy zarzucają mrożonkom, że pozbawione są życiowej energii. Kto wie, może mają trochę racji? Dlatego do dzisiejszego risotto oprócz mrożonego groszku (użytego dla koloru i smaku) dorzucamy też sporą porcję świeżo zerwanych pokrzyw, które słonecznej i życiowej energii są pełne! I tym sposobem zachowujemy w potrawie doskonały balans. Jak to mawiają – i wilk syty, i owca cała 🙂 Czas na przepis.

risotto z pokrzywami

Risotto z pokrzywami, groszkiem i skórką cytrynową – skład na porcję dla 2-3 głodnych osób

  • 1 cebula lub 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 220 g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli)
  • skórka otarta z 1 cytryny + około 1 łyżki soku
  • 800-850 ml bulionu warzywnego, na przykład takiego
  • 1,5 szklanki mrożonego groszku (około 150 g)
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • około 100 g młodych listków pokrzywy – dwie duże garście
  • łyżka świeżego masła
  • sól, pieprz do smaku
  • garść świeżo startego sera pecorino, parmezanu lub podobnego

risotto z pokrzywami

Risotto z pokrzywami – sposób przygotowania

O tym, jak przygotować prawdziwe risotto, pisałam szczegółowo tutaj. Więc teraz opiszę procedurę w skrócie, żeby nie zanudzać. Pamiętaj tylko o dolewaniu gorącego bulionu (musi być mocno podgrzany) i częstym mieszaniu potrawy.risotto z pokrzywami

Bulion zagotuj i pozostaw w rondlu na najmniejszym ogniu, by cały czas był gorący. Cebulę (szalotkę) poszatkuj w drobną kosteczkę, posiekaj także lub zmiażdż ząbek czosnku. Oliwę rozgrzej w dużym rondlu i uduś na niej cebulę z czosnkiem (ok. 4-5 minut), nie dopuszczając do zrumienienia. Następnie dodaj ryż oraz otartą skórkę z cytryny, wymieszaj i smaż przez około 2-3 minuty na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Dodaj 2 chochelki bulionu i gotuj na średnim ogniu, regularnie mieszając ryż drewnianą łyżką. Za każdym razem, gdy ryż wchłonie już większość płynu, dolej kolejną chochlę wywaru i dalej gotuj, mieszając.

siekana pokrzywa

W międzyczasie dokładnie opłucz, osusz i drobno posiekaj listki pokrzywy.
Po ok. 15 minutach gotowania sprawdź stopień ugotowania ryżu (ma być lekko miękki, jednak nie rozgotowany). Dodaj groszek i wino, wymieszaj i po około 2-3 minutach, gdy konsystencja ryżu jest już odpowiednia, a ziarna wchłoną wino (zazwyczaj po około 18 minutach), zdejmij rondel z ognia. Dodaj poszatkowane pokrzywy, surowe, świeże masło, starty ser oraz odrobinę soku z cytryny dla zaostrzenia smaku. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie – w razie potrzeby – solą. Przed podaniem dodatkowo możesz posypać startym serem pecorino (parmezanem).

risotto z pokrzywami

Risotto z pokrzywami (jak i każde inne) powinno odpocząć 2-3 minuty, ale zaraz potem trzeba je podać. Złota zasada głosi, że to biesiadnicy czekają na risotto, a nie odwrotnie. Gdyby po posiłku zostało Ci trochę niezjedzonej potrawy – nie martw się, nic się nie zmarnuje. Zawsze możesz następnego dnia zrobić pyszne kotleciki z risotto z młodą pokrzywą (albo i bez niej). Smacznego!

risotto z pokrzywami

Przepis dodaję do akcji pełnej pokrzyw:
Czas na Pokrzywy!

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *