Drożdżowe racuchy z kwiatami bzu

Na rozpoczęcie sezonu przetwarzania czarnego bzu przygotowałam wspaniałe drożdżowe racuchy z dodatkiem kwiatów. Już za chwilę będę zrywać wielkie ilości kwitnących baldachów, a z nich przygotuję nieoceniony latem i zimą syrop z kwiatów bzu w różnych wariantach. Niesłabnącą popularnością cieszy się syrop przygotowany metodą opisaną przez doktora Różańskiego. Syrop zrobiony według wskazań Hani Zielichy raduje nas jasną, świetlistą barwą i niezapomnianym smakiem. I jeszcze mój ulubiony chyba syrop bzowy – z dodatkiem świeżego kłącza imbiru – poezja smaku! Wszystkie wspomniane sposoby na syrop z hyćki (tak regionalnie nazywa się ten produkt w Wielkopolsce) znajdziesz tutaj i tutaj. Ale zanim przystąpię do wytwarzania syropów – raczymy się przepysznymi racuszkami, a porcja bzowego kwiatu suszy się w najniższej możliwej temperaturze suszarki do grzybów. Wszystko wokół pachnie bzem.drożdżowe racuchy

Drożdżowe wypieki – nie takie trudne!

Dzisiejsze drożdżowe racuchy z bzem pokazywałam już rok temu, jako jedne z kilku rodzajów, ale dzisiaj chcę im poświęcić trochę więcej miejsca, bo warto! Wyroby cukiernicze i piekarskie na bazie drożdży sprawiają wielu osobom kłopot. Niepotrzebnie! Jeśli ma się do dyspozycji dobry, sprawdzony przepis, porządne drożdże i na tyle dużo czasu, by nie poganiać rosnącego ciasta – drożdżowe na pewno się uda. Nawet niezbyt doświadczonym piekarzom i cukiernikom. Obojętnie, czy będzie to chleb, placek, pączki, czy dzisiejsze racuszki z dodatkiem pachnących kwiatów. Przy czym drożdżowe racuchy robi się zdecydowanie najszybciej z wszystkich wymienionych ciast, dostarczają więc dużej satysfakcji z osiągniętego sukcesu. Dlatego są bardzo dobre na początek przygody z ciastem drożdżowym, a można je zrobić nawet bez kwiatów bzu – też wyjdą pyszne!drożdżowe racuchy

Na drożdżowe racuchy z kwiatami bzu potrzebne będą (porcja dla dwóch osób):

  • 250 g jasnej mąki orkiszowej lub pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka (lub mleka pół na pół z kefirem)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1-1,5 szklanki oskubanych z łodyżek kwiatków czarnego bzu
  • tłuszcz do smażenia – tym razem użyłam rafinowanego oleju kokosowego, nada się również olej palmowy – czyli bezpieczne do smażenia tłuszcze nasycone
  • cukier puder lub płynny miód i owoce (tu świetnie sprawdziły się nasze pierwsze w tym roku truskawki) – do podania

drożdżowe racuchy

Wykonanie:

  1. Z drożdży, cukru, kilku łyżek mąki i letniego mleka przygotuj rozczyn.
  2. Gdy rozczyn urośnie, połącz go z mąką wymieszaną z solą oraz z jajkiem. Dokładnie zagnieć ciasto przy pomocy miksera lub drewnianej kopystki – przez jakieś 10-15 minut.drożdżowe racuchy
  3. W międzyczasie oddziel kwiatki czarnego bzu od łodyżek – z grubsza, odcinając na przykład nożyczkami. Nic się nie stanie, jeśli zostanie trochę łodyżek – nie stanowią zagrożenia, ponieważ będą poddawane obróbce termicznej.drożdżowe racuchy
  4. Dodaj kwiaty do masy i wymieszaj. Przykryj miskę i odstaw ciasto do wyrośnięcia na jakieś 50-60 minut. W tym czasie powinno zyskać bąbelkową strukturę. Jeśli tak się nie stanie – daj mu jeszcze parę minut.drożdżowe racuchy
  5. Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz w ilości odpowiedniej do głębokiego smażenia. Łyżką nabieraj porcje ciasta z kwiatami i smaż z obu stron na rumiano – na niezbyt dużym płomieniu.

Moje rozpoczynające sezon drożdżowe racuchy z kwiatami bzu podałam z pierwszymi w tym roku, zebranymi w ogrodzie truskawkami oraz pierwszym, świeżym, płynnym miodem. Jak inauguracja, to inauguracja! Wraz z tym daniem przybyło do nas lato 🙂 drożdżowe racuchydrożdżowe racuchy

Nie muszę chyba pisać, że to było pyszne? Było! Jutro pewnie powtórzę moje drożdżowe racuszki 😀

drożdżowe racuchy

Przepis na drożdżowe racuchy z kwiatem bzu, truskawkami i świeżym miodem dodaję do akcji:
Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta

Siedemnasta Truskawka

Powiązane wpisy

2 thoughts on “Drożdżowe racuchy z kwiatami bzu

  1. Racuchy mojego dzieciństwa 🙂 W różnych wersjach były przygotowywane, z jabłkiem, serem, z bzem. Zawsze pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *