Zupa z pokrzyw na przednówek

Zupa z pokrzyw jest potrawą wymarzoną na przednówek. Bo młoda pokrzywa oczyszcza i wzmacnia organizm osłabiony zimową porą, a w dodatku – rośnie wszędzie za darmo!zupa z pokrzyw

Dziś na obiad jedliśmy tę wiosenną zupę. Była pyszna! Mąż pożarł dwie miski, nie mógł się oprzeć. A potem zadzwonił do swojej mamy i chwalił się naszym posiłkiem…

Bardzo zdrowa pokrzywa

Dlaczego zupa z pokrzyw jest taka zdrowa? To proste – bo pokrzywa jest wielkim skarbem dla naszego organizmu. Cała roślina zawiera pomocne ludziom, pożyteczne substancje. Pokrzywa wzmacnia i jest szczególnie polecana na wiosenne osłabienie, przede wszystkim dzięki obecności witamin: B2, B6, C, K  oraz minerałów: wapnia, magnezu, żelaza, potasu, fosforu, boru. Jedną z najważniejszych zalet pokrzywy jest jej wpływ na zwiększenie produkcji krwinek i hemoglobiny oraz na zwiększenie odporności organizmu. Ponadto świeże i suszone ziele działa moczopędnie, przeciwobrzękowo, obniża poziom cukru we krwi, pobudza do działania trzustkę, odtruwa, reguluje przemianę materii. Same zalety, trzeba korzystać z takiego dobrodziejstwa!

Jak spożywać pokrzywę

Możemy pokrzywę popijać w postaci herbatki ze świeżego lub suszonego ziela, najlepiej – jeśli suszona – podgotowaną przez kilkanaście minut, bo staje się lepszym źródłem krzemu. Świeżą po uprzednim sparzeniu można dodawać do sałatek i twarożków, zastąpić nią szpinak w potrawach, miksować koktajle z jej dodatkiem.

zupa z pokrzywWszystkie zalety parzącej królowej łąk zawiera także zupa z pokrzyw. Najbardziej wartościowe i smaczne są wierzchołki pędów z pięcioma młodymi liśćmi, a największą sławą zasłużenie cieszy się pokrzywa majowa – zbierana wiosną, przed kwitnieniem. Zawiera wtedy najwięcej mikroelementów. Oczywiście możemy korzystać z dobrodziejstw pokrzywy przez cały sezon wegetacyjny, zbierając młode rośliny. Pamiętajmy tylko, że zioła należy zbierać z dala od dróg i innych źródeł zanieczyszczeń, w miejscach, o których wiemy, że nie stosowano tam żadnych oprysków.

zupa z pokrzyw

Zupa z pokrzyw – do jej wykonania potrzebujemy:

  • dwie naprawdę duże garście młodych pokrzyw (same wierzchołki, 5 liści)
  • dwie marchewki
  • kawałek selera
  • cebulę
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy (lub innego tłuszczu, np. masła klarowanego)
  • listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól

Zupa z pokrzyw – do podania będą potrzebne także:

  • ser feta, około 100 g
  • kwaśna śmietana 18% – kilka łyżek
  • szczypiorek/szczypior do ozdoby

zupa z pokrzyw

Zupa z pokrzyw – sposób wykonania

Cebulę posiekałam drobno i zeszkliłam na oliwie, w tym czasie obrane marchewki i seler starłam na tarce o grubych oczkach, czosnek obrałam z łusek i posiekałam. Rozdrobnione warzywa oraz listek laurowy i ziele angielskie dodałam do podduszonej cebuli, chwilę podsmażyłam, po czym wlałam 1,5 litra wrzącej wody. Można dodać trochę więcej, jeśli ktoś lubi rzadsze zupy. Czekając, aż się całość zagotuje, uzbrojona w rękawiczkę pokroiłam dość drobno opłukane wcześniej pokrzywy, po czym je też wrzuciłam do garnka. Dodałam trochę pieprzu i soli i pozwoliłam się gotować pod pokrywką jakieś 15 minut. Sprawdziłam smak, doprawiłam jeszcze, pamiętając, że zupę zamierzam podać z fetą, która jest dość słona.

Do miseczek włożyłam po trochu pokruszonego sera feta, wlałam zupę, każdą porcję przybrałam łyżką kwaśnej śmietany i pokrojonym szczypiorkiem (u mnie to szczypior od cebulki siedmiolatki, ale może być każdy, pewnie i czosnkowy dobrze by pasował). I już, wiosenna zupa z pokrzyw gotowa. Prosta sprawa, a jaka zdrowa i smaczna! Biegnij nazbierać pokrzyw i jak najszybciej ugotuj z nich zupę!

zupa z pokrzywPrzed jedzeniem wymieszałam wszystko w swojej misce, ale to nie jest konieczne, każdy je tak, jak lubi. Smacznego!

W tym wpisie znajdziesz inną zupę z młodej pokrzywy – równie smaczną, a kto wie, czy nie lepszą? Warto sprawdzić 🙂

zupa z pokrzyw

PS. Przepraszam za jakość fotek, robione telefonem. Ale zupa jest przepyszna!

Powiązane wpisy

2 thoughts on “Zupa z pokrzyw na przednówek

  1. Bardzo fajny przepis na zupę, nie znałem takiego sposobu przygotowania. Trzeba spróbować, bo jest jeszcze młoda pokrzywa. Dziękuję!

    1. Jurku, cieszę się, że przepis Ci się podoba. Zupy spróbuj koniecznie, jest bardzo smaczna!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *