Pieczona ricotta, czyli ricotta al forno

Dziś proste danie z włoskim rodowodem – pieczona ricotta, czyli po ichniemu ricotta al forno (z pieca). Genialne w swojej prostocie, łatwo ulega modyfikacjom. Bowiem pieczona ricotta może być podana na słono i na słodko, na ciepło i na zimno, jako przystawka, dodatek do sałatki, lunch, deser czy kolacja. Tu panuje pełna swoboda. Ach, ci Włosi to mają jednak genialne pomysły! Proste i zawsze smaczne, skuteczne, trafiające w punkt. Wspominałam już, że uwielbiam kuchnię włoską?pieczona ricotta

Pieczona ricotta w naszym domu

W naszym domu podaje się pieczoną ricottę na różne sposoby, ale najczęściej w wersji wytrawnej. Wiosną i latem ze świeżymi, zimą raczej z suszonymi ziołami. Z rzadka w postaci deseru, ale czasem i to się zdarza.pieczona ricotta

Delikatna jak chmurka, rozpływająca się w ustach ricotta to ser o wyjątkowym smaku, który świetnie komponuje się z wieloma daniami. Z początku był wytwarzany przez biedotę. Robiono go z serwatki, która pozostawała po produkcji serów dojrzewających. Tak wyrabia się go do dziś. Smak, wygląd i zdrowotne właściwości ricotty rozsławiły ją w szerszych kręgach i szybko stała się wykwintnym produktem, z którego zasłynęła kuchnia włoska. Tradycyjna ricotta to miękki, niedojrzewający ser twarogowy, który powstaje z serwatki po wyrobie podpuszczkowych serów z mleka owczego, krowiego lub koziego. Jej głównym składnikiem są albuminy i globuliny, czyli ważne dla organizmu człowieka białka. Niskokaloryczna, a więc i dietetyczna ricotta (ma zaledwie ok. 130 kcal w 100 g) zawiera więcej wapnia od klasycznego twarogu, jest też doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Ricotta to jeden z najzdrowszych serów, które powinny znajdować się w naszej codziennej diecie.pieczona ricotta

Pieczona ricotta, czyli ricotta al forno

Na pomysły z pieczeniem ricotty z ziołami natknęłam się już dawno temu – tutaj i tutaj, a potem i w wielu innych miejscach Internetu. Mieliśmy również okazję spróbować podobnego specjału we Włoszech, na Półwyspie Sorrentyńskim. Kuchnia, z nagła zaskoczona naszymi wegetariańskimi oczekiwaniami (pilotka zapomniała uprzedzić ich o obecności wegetarian na pokładzie autokaru), zaserwowała między innymi pyszną ricottę al forno, a do tego michę sałaty i semifreddo na deser. Niczego więcej głodni wegetarianie nie potrzebowali do szczęścia 🙂 Moja dzisiejsza propozycja jest wypadkową znalezionych receptur, poznanych smaków, własnego kuchennego doświadczenia i użycia zebranych ziół – to ostatnie zwłaszcza może ulegać dowolnej modyfikacji.pieczona ricotta

Można użyć dowolnych świeżych ziół z ogrodu, łąki, warzywniaka, marketu. Pokrzywy, podagrycznika, mniszka lekarskiego, oregano, czosnku niedźwiedziego, bluszczyku kurdybanka, mięty, krwawnika, rzeżuchy, rukoli, szpinaku, bazylii, rozmarynu, tymianku, hyzopu, koperku, natki pietruszki, a nawet szczawiu w niewielkiej ilości, bo kwaśny i mógłby zdominować smak – do wyboru, do koloru (zimą niech to będą suszone zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn, mięta, bazylia, oregano itp). Zioła są tu użyte przede wszystkim jako dodatek smakowy, aromatyczny, ale ich walory zdrowotne są oczywiście nie do pogardzenia. Zwłaszcza, jeśli są to dzikie zioła, chwasty – pełne mikroelementów, zdrowe, bo rosnące bez nawozów i oprysków. Tym razem w mojej zapiekance serowej wylądowały: pokrzywa, oregano (lebiodka), krwawnik i podagrycznik. O walorach zdrowotnych pokrzywy pisałam szerzej tutaj, a o podagryczniku tu, zajrzyj koniecznie!pieczona ricotta

Moja własna pieczona ricotta ze świeżymi ziołami – skład (porcja dla 2-4 osób)

  • ricotta 500 g
  • 2 białka kurze
  • kilka łyżek startego drobno parmezanu lub innego podobnego twardego sera
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • 2-3 garście drobno posiekanych świeżych ziół – pokrzywy, podagrycznika, oregano, krwawnika
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
  • masło lub oliwa do wysmarowania formy (albo papier do jej wymoszczenia)

podagrycznik

Wytrawna pieczona ricotta z wiosennymi ziołami – wykonanie

  1. Ricottę przełóż do sitka, wstaw do miski, nakryj i odstaw do lodówki na ok. 2 godziny, żeby odciekła z nadmiaru wilgoci.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
  3. Białka jaj ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  4. Świeże zioła opłucz w razie potrzeby (jeśli są świeże, młode i rosną w naprawdę czystym miejscu – nie musisz ich myć) i posiekaj drobno. Tym razem użyłam świeżego oregano, podagrycznika, krwawnika i pokrzywy, które wprost zarastają nam ogród. Posiekałam drobniutko całą zieleninę widoczną na zdjęciu, ale nie użyłam wszystkiego – dodawałam zioła do smaku.
  5. Odsączoną ricottę rozgnieć widelcem, wymieszaj z przyprawami (sól, pieprz, gałka muszkatołowa) i poszatkowanymi ziołami. Dodaj odrobinę oliwy, parmezan i pozostałe przyprawy, wymieszaj dokładnie i na koniec domieszaj delikatnie ubite białka. Próbuj podczas przyprawiania.
  6. Formę do zapiekania o wymiarach 20 x 28 cm wysmaruj cienko masłem lub wyłóż papierem do pieczenia i przenieś do niej masę z ricotty. Najlepsza byłaby ceramiczna forma, ale można użyć dowolnej foremki żaroodpornej. Wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 30 minut, do momentu, aż masa się zetnie i bardzo lekko zrumieni albo dłużej, 60-70 minut – gdy powierzchnia i boki ricotty mocno zbrązowieją. Do wyboru, jak lubisz 🙂

pieczona ricotta

Jak podawać ricottę z pieca?

Tak przygotowaną ricottę al forno można jeść na ciepło (wtedy jednak dość trudno się ją kroi, bo czasem trochę się kruszy) lub na zimno, pokrojoną w plasterki. Ja osobiście wolę, jak pieczona ricotta ostygnie, ma wtedy pełniejszy smak. Podaję ją zawsze ze świeżą sałatą w pysznym włoskim sosie, czasem z dodatkiem świeżych lub suszonych pomidorów, ciabatty, oliwy i oliwek. To wspaniały, smaczny lunch lub wczesna kolacja – i jesteśmy w niebie. Tym razem zjedliśmy jednak na ciepło, bo przy stole czekały prawdziwe głodomory. Ze świeżymi pomidorami bardzo nam smakowała!ricotta al fornoricotta z pieca

Na blogu pokazywałam już wcześniej dania z ricottą, na przykład tutaj – równie pyszne i warte wypróbowania. Zapraszam 🙂

Włoskie kluseczki z ricotty i pokrzywy

włoskie kluseczki z ricotty i pokrzywy

Pomysł na pyszną pieczoną ricottę z ziołami dodaję do akcji:
Viva Ricotta! edycja V
Czas na Pokrzywy ! 2018
Danie pachnące ziołami 5.

Powiązane wpisy

2 thoughts on “Pieczona ricotta, czyli ricotta al forno

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *