Cukinia po cygańsku

Cukinia po cygańsku powstała jako namiastka moich ulubionych ogórków po cygańsku. Bo tegoroczne wyjątkowo deszczowe lato sprawiło, że nasze ogrodowe ogórki „umarły” już w lipcu. Zdążyłam przygotować zaledwie kilka porcji ogórków małosolnych i kilkanaście słoików kiszonych ogórków na zimę i nagle – pstryk – ogórków już nie było! Zupełnie inaczej, niż każdego roku, gdy jeszcze pod koniec września kisiłam ostatnie koślawe ogórki. Więc tego lata chyba powinnam zapomnieć o rozmaitych piklach, sałatkach i marynatach. Ale o jednej sałatce zapomnieć nie potrafiłam, bo jest tak smaczna, że zeszłoroczne zapasy skończyły nam się już dawno! Z braku ogórków postanowiłam więc wypróbować wariant z młodą cukinią. cukinia po cygańsku

Cukinie i ogórki należą do jednej wspólnej rodziny warzyw dyniowatych, więc chyba powinnam otrzymać dość podobny efekt smakowy. Myślę, że osiągnęłam sukces, bo okazało się, że próbowana na świeżo cukinia po cygańsku bardzo nam smakowała. Teraz jeszcze trzeba przetestować tę sałatkę w zimie, ale jestem pełna dobrych przeczuć, że to będzie pyszna namiastka.

Poniżej możesz zobaczyć mój pierwotny przepis, który stanowił inspirację dla cukinii marynowanej w pomidorach – są to wyjątkowe w smaku, przepyszne ogórki po cygańsku:

Ogórki po cygańsku

Cukinia po cygańsku – skład

  • 3 kg młodej, niewielkiej cukinii
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej
  • 1/2 szklanki cukru, miodu lub ksylitolu
  • 1/2 szklanki oleju (użyłam słonecznikowego, ale może być dowolny)
  • 1/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego, na przykład takiego jak ten (a jeśli lubisz ostrzejsze w smaku sałatki – użyj nieco więcej octu)
  • 500 g koncentratu pomidorowego

cukinia

Wykonanie cukinii po cygańsku

  1. Młode cukinie umyj i bez obierania pokrój w półplasterki – takie 2-3 milimetrowe. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Warzywa umieść w misce i posyp solą. Wymieszaj i pozostaw na noc na blacie, by puściły sok. Miskę nakryj ściereczką.cukinia po cygańsku
  2. W dużym garnku zagotuj składniki zalewy – cukier, olej, ocet i koncentrat pomidorowy. Gotuj przez 2-3 minuty. Wyłącz palnik.cukinia po cygańsku
  3. Do garnka z zalewą dodaj zasoloną cukinię z cebulą i całym wytworzonym płynem. Wymieszaj wszystko dokładnie, ale delikatnie, by nie uszkodzić plasterków cukinii. Najwygodniej miesza się po prostu dłonią, to nie jest bardzo gorące. Pozostaw cukinię w garnku na jakieś pół godziny, niech się smaki dobrze  wymieszają.cukinia po cygańsku
  4. Napełniaj słoiki 300-400 ml i pasteryzuj w kąpieli wodnej przez 10-15 minut od momentu zagotowania wody w kociołku (większe słoje trzeba pasteryzować dłużej). Gorące słoiki ostrożnie wyjmij na deskę i przykryj ręcznikiem lub kocykiem, by mogły stygnąć powoli.

cukinia w sosie pomidorowymcukinia w sosie pomidorowymcukinia w pomidorach cukinia w pomidorach

Mam nadzieję, że cukinia po cygańsku godnie zastąpi ogórki zimową porą. Na świeżo smakuje wyśmienicie – jeden słoik się nie zamknął, wstawiłam go więc do lodówki i spróbowaliśmy po tygodniu. Gotowa sałatka z cukinii w sosie pomidorowym okazała się być pyszna, więc bardzo nam smakowała!

cukinia w pomidorach cukinia w pomidorachcukinia w pomidorachcukinia w pomidorach

Po inne pomysły na smakowite przetwory z cukinii zapraszam tutaj i życzę smacznego!

Grillowana cukinia na zimę

Cukinia z papryką do słoików i jako surówka do obiadu

Cukinia jak ananas

Cukinia w oliwie

Kawior z cukinii

Pyszna cukinia

Sałatka z cukinii na zimę

2 thoughts on “Cukinia po cygańsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *