Cukinia po cygańsku powstała jako namiastka moich ulubionych ogórków po cygańsku. Bo tegoroczne wyjątkowo deszczowe lato sprawiło, że nasze ogrodowe ogórki „umarły” już w lipcu. Zdążyłam przygotować zaledwie kilka porcji ogórków małosolnych i kilkanaście słoików kiszonych ogórków na zimę i nagle – pstryk – ogórków już nie było! Zupełnie inaczej, niż każdego roku, gdy jeszcze pod koniec września kisiłam ostatnie koślawe ogórki. Więc tego lata chyba powinnam zapomnieć o rozmaitych piklach, sałatkach i marynatach. Ale o jednej sałatce zapomnieć nie potrafiłam, bo jest tak smaczna, że zeszłoroczne zapasy skończyły nam się już dawno! Z braku ogórków postanowiłam więc wypróbować wariant z młodą cukinią.
Cukinie i ogórki należą do jednej wspólnej rodziny warzyw dyniowatych, więc chyba powinnam otrzymać dość podobny efekt smakowy. Myślę, że osiągnęłam sukces, bo okazało się, że próbowana na świeżo cukinia po cygańsku bardzo nam smakowała. Teraz jeszcze trzeba przetestować tę sałatkę w zimie, ale jestem pełna dobrych przeczuć, że to będzie pyszna namiastka.
Poniżej możesz zobaczyć mój pierwotny przepis, który stanowił inspirację dla cukinii marynowanej w pomidorach – są to wyjątkowe w smaku, przepyszne ogórki po cygańsku:
Cukinia po cygańsku – skład
- 3 kg młodej, niewielkiej cukinii
- 1/2 kg cebuli
- 2 płaskie łyżki soli kamiennej
- 1/2 szklanki cukru, miodu lub ksylitolu
- 1/2 szklanki oleju (użyłam słonecznikowego, ale może być dowolny)
- 1/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego, na przykład takiego jak ten (a jeśli lubisz ostrzejsze w smaku sałatki – użyj nieco więcej octu)
- 500 g koncentratu pomidorowego
Wykonanie cukinii po cygańsku
- Młode cukinie umyj i bez obierania pokrój w półplasterki – takie 2-3 milimetrowe. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Warzywa umieść w misce i posyp solą. Wymieszaj i pozostaw na noc na blacie, by puściły sok. Miskę nakryj ściereczką.
- W dużym garnku zagotuj składniki zalewy – cukier, olej, ocet i koncentrat pomidorowy. Gotuj przez 2-3 minuty. Wyłącz palnik.
- Do garnka z zalewą dodaj zasoloną cukinię z cebulą i całym wytworzonym płynem. Wymieszaj wszystko dokładnie, ale delikatnie, by nie uszkodzić plasterków cukinii. Najwygodniej miesza się po prostu dłonią, to nie jest bardzo gorące. Pozostaw cukinię w garnku na jakieś pół godziny, niech się smaki dobrze wymieszają.
- Napełniaj słoiki 300-400 ml i pasteryzuj w kąpieli wodnej przez 10-15 minut od momentu zagotowania wody w kociołku (większe słoje trzeba pasteryzować dłużej). Gorące słoiki ostrożnie wyjmij na deskę i przykryj ręcznikiem lub kocykiem, by mogły stygnąć powoli.
Mam nadzieję, że cukinia po cygańsku godnie zastąpi ogórki zimową porą. Na świeżo smakuje wyśmienicie – jeden słoik się nie zamknął, wstawiłam go więc do lodówki i spróbowaliśmy po tygodniu. Gotowa sałatka z cukinii w sosie pomidorowym okazała się być pyszna, więc bardzo nam smakowała!
Po inne pomysły na smakowite przetwory z cukinii zapraszam tutaj i życzę smacznego!
Wspaniały przepis! Znów zrobię! Pozdrawiam jesiennie, Pola 🙂
Dziękuję, Polu. To taka sałatka a’la erzac, ale wyszła całkiem smaczna.
Pozdrawiam!