Pikle ogórkowe w winie z miodem

Po powrocie z krótkich wakacji zastaliśmy na krzakach mocno przerośnięte ogórki, które nadawały się już tylko na pikle ogórkowe. Moja mama bardzo lubi podobne ogórki i od lat przyrządza pikle z dodatkiem octu spirytusowego, cukru i aromatycznych dodatków. Ale jej pikle są dość “agresywne” w smaku, dla mnie zdecydowanie za bardzo octowe. Ja wolę nieco łagodniejsze smaki. Dzisiejszy przepis na pikle ogórkowe wypróbowałam już rok temu, gdy znajoma zamieściła go na Facebooku. Trochę zmodyfikowałam recepturę, by idealnie pasowała do mojego podniebienia. To pyszna, aromatyczna marynata, w smaku prawie nie kwaśna, raczej winno-miodowa z nutą przypraw korzennych. Pełen luksus! Dlatego nawet ucieszyłam się z tych wielkich ogórków – znów mogę zrobić słodko-kwaśne, korzenne pikle.pikle ogórkowe

Pikle ogórkowe w białym winie z miodem – skład

  • 4 kg przerośniętych ogórków gruntowych lub sałatkowych
  • garść soli kamiennej
  • 2/3 szklanki mocnego octu jabłkowego lub winnego
  • 4 szklanki białego wytrawnego wina (część wina można zastąpić cydrem jabłkowym)
  • 10 łyżeczek białej gorczycy
  • 10 liści laurowych (liści powinno być przynajmniej tyle, ile słoiczków z piklami)
  • 20 kulek ziela angielskiego
  • 30 ziaren czarnego pieprzu
  • 10 goździków (lub tyle, ile słoików)
  • 10 kawałków kory cynamonu (tyle, ile słoików – by w każdym mógł znaleźć się jeden zwitek)
  • 400 g prawdziwego pszczelego miodu, najlepiej jasnego – używam zwykle rzepakowego
  • ewentualnie cukier do dosłodzenia, jeśli zalewa wciąż wydaje Ci się mało słodka
  • pół szklanki odcedzonego słonego soku z ogórków – warto dodać do marynaty, bo wzbogaca i pogłębia smak

pikle ogórkowe

Winne pikle ogórkowe- wykonanie

  1. Przerośnięte ogórki, duże i żółte, obierz ze skórki, pokrój w podłużne ćwiartki i wydrąż gniazda nasienne. Zależnie od wielkości – podziel ogórki na cząstki. Z 4 kilogramów ogórków po obraniu i oczyszczeniu powinno pozostać około 2 kg gotowych cząstek i na tyle obliczona jest ilość zalewy.pikle ogórkowe
  2. Posyp garścią soli i pozostaw w misce na godzinę. Trzeba przykryć ściereczką, bo muszki latają!pikle ogórkowe
  3. W międzyczasie przygotuj zalewę. Można nawet zrobić ją wcześniej, aby dobrze nabrała smaku..Do wrzącego octu z winem wsyp białą gorczycę, trochę liści laurowych, ziela angielskiego, ziarenek pieprzu i goździków. Dodaj prawdziwy miód lub zmieszaj cukier i miód do smaku .Można też dodać pół szklanki solanki odcedzonej z ogórków. Na koniec wrzuć kawałki kory cynamonu. To kora ma nadać ton, czyli smak całej zalewie. Gotuj przez chwilę. Ma ona być wyraźnie słodko-kwaśna, a raczej winno-miodowa. Z nutą korzenną. Mniam 🙂pikle ogórkowe
  4. Kawałki ogórków, odcedzone z solanki, układaj w słojach i zalewaj gorącą marynatą. Staraj się sprawiedliwie rozdzielić liście laurowe, goździki i laski cynamonu do poszczególnych słoików. Z podanej proporcji udaje się uzyskać około 10 słoików o pojemności 300-350 ml.pikle ogórkowe
  5. Pasteryzuj w kotle 20 min. od momentu zagotowania, po czym wyjmij z kąpieli wodnej na deskę i przykryj grubym ręcznikiem . Pozostaw tak do wystudzenia słoików.

pikle ogórkowe

pikle ogórkowe

Czasem zostaje mi trochę zalewy, przygotowuję więc w podobny sposób cukinię. Wychodzi bardzo smaczna! A zimą, gdy otwieramy słoiczek winnych pikli ogórkowych lub cukiniowych, z przyjemnością zjadamy warzywa, a luksusową winno-miodową zalewę wykorzystujemy do przygotowania sosu sałatkowego. Wystarczy dodać oliwę lub dobry olej do marynaty, dobrze wstrząsnąć słoikiem i już można polewać gotowym sosem sałatę. Smacznego!cukinia winno-miodowa

U Hajduczka marynata na bazie octu to rzadkość, łatwiej znajdziesz na blogu kiszonki. Poniżej przedstawiam kilka ogórkowych fermentów:

Kiszone ogórki z prądem

Ogórki kiszone na zupę

ocet ogórkowy z miętą

Ocet ogórkowy z miętą

Kiszone ogórki na zimę

A dzisiejsze pikle ogórkowe w zalewie winno-miodowej dodaję do akcji:
RÓBMY PRZETWORY! 5.
pikle ogórkowe

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *