Czy wspominałam już, że uwielbiam ogórki i chętnie zjadam je pod każdą możliwą postacią, a jedną z ulubionych jest sałatka ogórkowa? W powszechnym mniemaniu ogórki to „sama woda”, żadnych więcej wartości. Akurat to, że woda – to prawda, ale moim zdaniem to jest raczej atut, a nie mankament. Dzięki temu ogórki są orzeźwiające i nietuczące, można więc ich zjeść naprawdę sporo bez żadnych wyrzutów sumienia. A o dodatkowych wartościach, jakie czerpiemy z tych niedocenianych warzyw pisałam już wcześniej, nie będę się więc powtarzać.
Sałatka ogórkowa do obiadu i do słoika na zimę
Sałatka ogórkowa, którą chcę Ci dziś przedstawić, powstaje u nas każdego lata. Pierwotnie był to przepis na ogórki do słoika, na długie zimowe miesiące. W moim zeszycie z przepisami nosi nazwę „Ogórki pana Andrzeja”, bo od niego właśnie dostałam recepturę. Szybko się jednak okazało, że świeżo przyrządzona smakuje jeszcze lepiej! Zawsze wyjadałam jej sporo podczas umieszczania w słoikach… Ma też dodatkową zaletę – można ją dość długo przechowywać w lodówce, nie traci nic ze swego smaku. Doskonała surówka dla ludzi wiecznie zapracowanych! Warto ją zrobić nawet wtedy, gdy nie przygotowujesz żadnych przetworów – po prostu zjedz ją na świeżo. Możesz przecież zrobić mniejszą porcję 🙂
Obok sałatki z ogórków jest tu jeszcze kiszona fasolka z marchewką oraz kiszona kalarepka
Na sałatkę ogórkową potrzebne będą
- 3 kg ogórków
- 300 g cebuli
- 1/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego, jeśli to domowy ocet – lepiej, by był pasteryzowany (a nie żywy)
- 1/2 szklanki oleju o neutralnym smaku (dałam olej z pestek winogron)
- 1/2 szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem)
- 2 łyżki soli kamiennej
- świeżo mielony czarny pieprz, można też poszaleć z innymi kolorami
Sałatka ogórkowa – wykonanie
Zagotować zalewę z oleju, octu, cukru i soli, wystudzić. Ogórki (najlepsze będą takie większe, gruntowe albo sałatkowe) opłukać, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w pół- lub ćwierć-plasterki. Warzywa umieścić w odpowiednio dużej misce i dodać resztę składników. Wymieszać dokładnie, najlepiej po prostu dłońmi. Przykryć dla ochrony przed muszkami jakąś ściereczką i zostawić na kilka godzin, można na całą noc. Nie w lodówce, tylko zwyczajnie na blacie/stole. Sałatkę umieścić w słoikach wraz z sosem, który się wytworzył. Pasteryzować krótko, 5-10 minut, zależnie od wielkości słoika.
Przed napełnianiem słoików, wytworzyło się dużo sosu
Warto zostawić część tej wyśmienitej sałatki do spożycia na bieżąco. Będzie dobrym dodatkiem do wielu obiadowych dań, na przyjęcie grillowe, a także smaczną przekąską na kolację. Zobaczysz, że z pozoru zwyczajna, prosta sałatka jest tak pyszna, że następnym razem zrobisz ją od razu z 6 kilogramów ogórków!
Inne sałatki i marynaty do słoika na zimę znajdziesz tutaj: