Pyszna cukinia

To nie jest mój pomysł, taka pyszna cukinia pojawiła się niedawno na Facebooku. Już sam opis spowodował u mnie ślinotok, a że w szybkim tempie dojrzewają ogrodowe cukinie – musiałam przecież spróbować. Przepis, pomysł i opis zamieściła na Fb Ałła, szefowa w Produktach Naturalnych Nadbużańskich. Zaglądaj tam, bo warto! Kochana, dziękuję Ci za tę pyszną inspirację!

pyszna cukinia

Wysyp cukinii

Każdego, kto uprawia w ogrodzie cukinię, nieuchronnie dopada któregoś dnia nadmiar. Nagle przychodzi wysyp cukinii i wtedy na wagę złota są wszystkie racjonalne przepisy. A zwłaszcza takie, które pozwalają zagospodarować większą ilość warzyw na raz. Pyszna cukinia Ałły zalicza się właśnie do tej kategorii. I w dodatku można recepturę łatwo modyfikować, żeby nie było nudno. Co o tej sałatce napisała Ałła – przeczytaj sobie tutaj. Ja podam lekko zmodyfikowany przepis. Ale naprawdę leciutko 🙂

wysyp cukinii

A jeszcze przedtem podpowiem, że wszystkie obecne na blogu przepisy z wykorzystaniem cukinii znajdziesz tutaj, zebrane w dość zgrabny spis treści. Dzisiejsza pyszna cukinia też zaraz się tam znajdzie. Gdy zasypie Cię nadmiar cukinii – nie wpadaj w popłoch. Zajrzyj na tę stronę, znajdziesz tam mnóstwo pomysłów i inspiracji. Przepisów “na już” i na zimowe przetwory, do wyboru – do koloru.

pyszna cukinia

Przepis Ałły wykorzystuję przede wszystkim jako pomysł na sałatkę do obiadu i na weekendowego grilla u sąsiadów. Nadmiar trafia do słoików i tym sposobem zyskuję też zimową jarzynkę. Tę pyszną cukinię przygotowuję sukcesywnie co kilka dni, w rozmaitych wariantach, z różnymi dodatkami. Zawsze z 2 kilogramów warzyw, bo tak jest najprościej – nie potrzeba dużych naczyń i wielu słoików. A sałatkę zjadamy do obiadu i kolacji. Jest tak pyszna, że nie można przestać jeść. Tutaj – w wariancie z bazylią:

cukinia z bazylią

Pyszna cukinia – skład

  • 2 kg młodej cukinii (takiej z miękką skórką i bez dużych nasion)
  • sól kamienna
  • bardzo duża garść bazylii (listki i kwiaty) lub zielonej pietruszki (również listki i kwiaty) albo pietruszki i koperku, albo liści selera – lub też dowolnych innych ziół, natek, zielenin
  • 1 duża główka czosnku

Ponadto na zalewę (która jest uniwersalna i doskonale nadaje się do konserwowania wielu różnych warzyw)

  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki łagodnej oliwy lub oleju o neutralnym smaku
  • 3/4 szklanki mocnego domowego octu jabłkowego (lub innego – owocowego, winnego, kwiatowego, ziołowego – jaki masz)
  • 1 kopiasta łyżka soli kamiennej

pyszna cukinia z bazylią

Pyszna cukinia na sałatkę i do słoików – wykonanie

  1. Cukinie umyj, odetnij końcówki i bez obierania pokrój w cienkie plasterki. Możesz użyć tarki do jarzyn – tego ostrza, które umożliwia krojenie w talarki. Albo włącz sobie serial i krój cierpliwie nożem na desce – jak ja 🙂
  2. Plastry cukinii włóż do miski i posyp solą – nie za dużo, tylko tyle, by cukinia puściła nadmiar soku. Miskę przykryj ściereczką i zostaw na przynajmniej godzinę. Ale może to być nawet cała noc.sałatka z cukinii
  3. Rano odsącz cukinię z nadmiaru soku i umieść ją w dużym garnku (lub innym naczyniu odpornym na gorąco). Dodaj z grubsza pokrojoną bazylię albo inną wybraną zieleninę i kwiatki, jeśli masz. Ta sałatka to dobry sposób na zużycie kwiatów, z którymi często nie wiadomo, co zrobić. A tu – proszę. Dodaj też przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek. Wymieszaj nieco dłonią (nie łyżką, żeby nie uszkodzić plastrów cukinii).
  4. W osobnym rondlu zagotuj składniki zalewy i gorącą wlej do naczynia z cukinią. Jeszcze raz wymieszaj dłonią (nie bój się, to nie jest bardzo gorące). Przykryj i pozostaw na minimum 2 godziny lub dłużej, na całą noc. Na początku zalewy będzie mało, ale cukinia puści jeszcze sporo soku i w rezultacie będzie w sam raz. Po dwóch godzinach pyszna cukinia jest już gotowa do jedzenia jako sałatka/surówka.pyszna cukinia
  5. Nadmiar cukinii (lub wszystko, jeśli wolisz) przełóż do słoików. Mniejsze, jak moje – wystarczy pasteryzować 20 minut. Większe wymagają 30-minutowej pasteryzacji.

cukinia na zimę

Jak podawać sałatkę z cukinii

Tak, jak napisałam – jako surówkę do obiadu, sałatkę do potraw z grilla. Na kolację lub jako przekąskę w ciągu dnia. Na pikniku też się dobrze sprawdzi. Tak przygotowana sałatka jest bardzo smaczna – nie za kwaśna, nie za słodka. Po prostu – pyszna cukinia 😀 Smacznego!

sałatka z cukinii

surówka z cukinii

sałatka z cukinii
Tu – z kotletami również z cukinii 🙂

W wersji z zieloną pietruszką i jej kwiatami cukinia wygląda tak:

cukinia z natką pietruszki

pietruszka kwiat

pyszna cukinia z natką pietruszki
Z tym słoikiem idziemy do sąsiadów na grilla 🙂

Może na koniec zainteresują Cię inne przepisy na znakomite przetwory z cukinii? Oto one:

Grillowana cukinia na zimę

marynowana grillowana cukinia

Cukinia w oliwie

cukinia w oliwie

Keczup z cukinii

keczup z cukinii

Dżem z cukinii

dżem z cukinii

Przepis na cukinię w tych pysznych wydaniach dodaję do akcji:
Warzywa dyniowate 2019

Róbmy przetwory! 5.

Grillowanie w duecie z zieleniną
Do słoików na zimę
pyszna cukinia na grilla

6 thoughts on “Pyszna cukinia

  1. Kochany Hajduczku! Jesteś super, boska i bezcenna 🙂 Ja cukinię kocham i wiele potraw z niej robię, także sałatki na zimę. Ale u Ciebie wszystko- pięknie, smacznie, poukładane, opisane… No, miodzio… Chętnie tutaj zaglądam… Pozdrawiam ciepło Pola 🙂

  2. Ketchup juz 2x robilismy na zimę mamy dzieki Tobie duuuużo słoików a teraz ta surówka. Koniecznie trzeba spróbować.
    Dziękuję za informację.

    1. Staram się publikować sporo fajnych, sprawdzonych pomysłów na cukinię. Bo jak nie ma, to nie ma. A jak jest wysyp – to nie da się przejeść 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *