Cukinia z papryką jest nowym wariantem tej sałatki. Tamta była pyszna, ale w tym roku mam za mało bazylii, by tak hojnie szastać zielem. Musiałam więc wymyślić jakąś nie mniej smaczną wariację, a ponieważ uwielbiam wszystko z papryką w składzie, to mój wybór padł właśnie na czerwoną paprykę. Cukinia z papryką jest bardzo smaczną surówką do obiadu, kolacji, jako składnik pudełka lunchowego do pracy (bo do szkoły latem chyba nikt nie chodzi?). A nadmiar warto zapasteryzować w słoikach, zimą będzie jak znalazł!
U mnie to odbywa się tak, że co kilka dni przygotowuję nową porcję. Wstawiam do lodówki oraz rozdaję, komu się da, czyli wszystkim chętnym. Drugiego dnia w lodówce, gdy tylko pojawia się minimalne ryzyko, że sałatka zechce fermentować, wkładam resztę do słoików średniej wielkości (350-500 ml) i pasteryzuję przez 20 minut. A dwa dni później znów kroję kolejne młode cukinie na świeżą porcję sałatki 🙂
Cukinia z papryką – skład
- 2 kg młodej cukinii (takiej z miękką skórką i bez dużych nasion), najlepiej trochę zielonej i trochę żółtej, bo wtedy sałatka jest bardziej kolorowa
- 1 duża lub kilka małych cebul – w sumie około 150 g
- sól kamienna (około 1 kopiastej łyżeczki)
- 3 czerwone słodkie papryki, zresztą żółte też mogą być – byle było kolorowo (około 500 g przed obraniem)
- opcjonalnie – jakaś zielenina – pietruszka, koperek
Ponadto na zalewę (która jest uniwersalna i doskonale nadaje się do konserwowania wielu różnych warzyw)
- pół szklanki cukru
- 3/4 szklanki mocnego domowego octu jabłkowego (lub innego – owocowego, winnego, kwiatowego, ziołowego – jaki masz) – u mnie tym razem ocet gruszkowy
- 1 kopiasta łyżka soli kamiennej
- pół szklanki łagodnej oliwy lub oleju o neutralnym smaku (użyłam oliwy)
Cukinia z papryką – wykonanie
- Cukinie umyj, odetnij końcówki i bez obierania pokrój w cienkie plasterki. Możesz użyć tarki do jarzyn – tego ostrza, które umożliwia krojenie w talarki. Albo włącz sobie serial i krój cierpliwie nożem na desce – jak ja.
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie ćwierćplasterki.
- Plastry cukinii i cebuli włóż do miski i posyp solą – nie za dużo, tylko tyle, by cukinia puściła nadmiar soku. Miskę przykryj ściereczką i zostaw na przynajmniej godzinę. Ale może to być nawet cała noc.
- Rano odsącz cukinię z nadmiaru soku i umieść ją w dużym garnku (lub innym naczyniu odpornym na gorąco). Dodaj oczyszczoną z ogonków i pestek, pokrojoną w paseczki paprykę i ewentualnie jakąś posiekaną natkę. Wymieszaj nieco dłonią (nie łyżką, żeby nie uszkodzić plastrów cukinii).
- W osobnym rondlu zagotuj składniki zalewy, pogotuj ze 2-3 minuty (żeby cukier i sól zdążyły się rozpuścić) i gorącą wlej do naczynia z cukinią. Jeszcze raz wymieszaj dłonią (nie bój się, to nie jest bardzo gorące). Przykryj i pozostaw na minimum 2 godziny lub dłużej, na całą noc. Na początku zalewy będzie mało, ale cukinia puści jeszcze sporo soku i w rezultacie będzie w sam raz. Po dwóch godzinach cukinia z papryką jest już gotowa do jedzenia jako sałatka/surówka.
Sałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę
Nadmiar cukinii (lub wszystko, jeśli wolisz) przełóż do słoików. Mniejsze, jak moje (300-500 ml) – wystarczy pasteryzować 20 minut. Większe wymagają 30-minutowej pasteryzacji.
Przepis na tę pyszną sałatkę dołącza do akcji:
Uważam, że warto spróbować też innych surówek z warzyw dyniowatych. Na przykład takich – bardzo polecam!