Ogórki po cygańsku

Tym razem zapraszam nie na kiszonkę, a na pyszne ogórki po cygańsku. Słoik takiej marynaty kupiłam jesienią ubiegłego roku. Smakowała mi tak bardzo, że nie oglądając się na zdrowy rozsądek i wewnętrzne hamulce wyjadłam ze słoika wszystko aż do dna. Mężowi udało się tylko odrobinę skosztować, reszta musiała być moja! Bo ogórki po cygańsku są leciutko słodkie i tylko nieznacznie smakują octem (co nam bardzo odpowiada), nawet te kupione w sklepie i przygotowane przemysłowo.

ogórki po cygańsku

W zeszłym roku już nie zdążyłam ich zakonserwować, ale żeby zapamiętać ogóreczki i ich smak – zrobiłam zdjęcie słoika po ogórkach. Jak widać z listy składników – w słoiku mieściły się ogórki krojone, cebula, woda, koncentrat pomidorowy, cukier, ocet, olej i sól. Nie chciało mi się bawić w obliczanie receptury na podstawie zawartości procentowej poszczególnych składników, ale w głowie pojawił się już ogólny zarys pomysłu, jak mam zrobić własne ogórki po cygańsku.

etykieta ze składem ogórkówetykieta

Moje ogórki po cygańsku

Wymyślając moją recepturę na ogórki, postanowiłam oprzeć się na przepisie na pyszne ogórki pana Andrzeja”, które opisywałam tutaj. Nawet nie zmieniłam za bardzo proporcji składników – dodałam tylko więcej cebuli oraz koncentrat pomidorowy. No i przygotowałam trochę inaczej, niż tamtą sałatkę.

ogórki po cygańsku

Na sałatkę do słoików (moje były różnej wielkości, taka zbieranina, ale to proporcja na mniej więcej 12 słoików po 320 – 330 g) potrzebne będą:

  • 3 kg ogórków gruntowych, mogą być nieco przerośnięte – takie, których już nie weźmiesz do kiszenia
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej
  • 1/2 szklanki cukru, miodu lub ksylitolu
  • 1/2 szklanki oleju (użyłam słonecznikowego, ale może być dowolny)
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego, na przykład takiego jak ten (a jeśli lubisz ostrzejsze w smaku sałatki – użyj nieco więcej octu) – ocet powinien być pasteryzowany, czyli np. zagotowany i ostudzony
  • 500 g koncentratu pomidorowego

ogórki po cygańsku

Ogórki po cygańsku – wykonanie

  1. Ogórki umyj i bez obierania* pokrój w grubsze plasterki – takie 2-3 milimetrowe. Cebule pokrój w kostkę. Warzywa umieść w misce i posyp solą. Wymieszaj i pozostaw na noc na blacie, by puściły sok. Miskę nakryj ściereczką.sałatka z ogórków
  2. Następnego dnia odlej z miski nadmiar soku – mniej więcej około szklanki (nie wylewaj jej od razu, niech poczeka). W tym momencie zastanowiłam się, jak to jest – ja odlewam sok, a producent przemysłowy dodaje wodę – i to wcale nie mało, skoro znajduje się na trzecim miejscu listy składników. Po co, dlaczego? Pewnie dlatego, że jest tania, a zwiększa masę gotowego produktu… Ale to tylko taka dygresja. Następnie dodaj do miski pozostałe składniki – cukier, olej, ocet i koncentrat pomidorowy (wcześniej warto zagotować zalewę, patrz uwagi na końcu)**. Wymieszaj wszystko dokładnie – najwygodniej miesza się po prostu dłonią – i pozostaw jeszcze na jakieś pół godziny. Gdyby okazało się, że sosu jest zbyt mało – dodaj odlany wcześniej sok. Bo po co dodawać wodę? Ja nie musiałam niczego dolewać, ale nieco rzadszy sos też byłby w porządku..ogórki po cygańsku
  3. Napełniaj słoiki i pasteryzuj w kąpieli wodnej przez 10-15 minut od zagotowania wody w kociołku. Gorące słoiki ostrożnie wyjmij na deskę i przykryj ręcznikiem lub kocykiem, by stygły powoli. Ja używam takiego chwytaka do gorących szkieł – jest naprawdę bardzo praktyczny!

chwytak do słoików

*Ważna uwaga: czasem przygotowuję ogórki po cygańsku bez skóry – zawsze wtedy, gdy przerośnięte ogórki mają twardą łupinę. Bo ona potem przeszkadza przyjemności jedzenia sałatki. Czasem posuwam się nawet do usuwania pojedynczych przerośniętych pestek, ale to już zajęcie dla osób wybitnie cierpliwych 😀

ogórki po cygańsku

Sałatka z ogórków gotowa

No i to by było na tyle – ogórki po cygańsku w słoikach gotowe. Na pewno zrobię jeszcze przynajmniej jedną porcję, bo te, które mam – nie wystarczą na długo. Są naprawdę bardzo delikatne i niezbyt kwaśne. Jeśli lubisz przetwory o bardziej intensywnym octowym posmaku – dodaj więcej octu albo nawet użyj 10-procentowego octu spirytusowego.

**Uwaga! Po doświadczeniu przygód z nieudaną pasteryzacją (zdarzyło się to mnie i kilku Czytelniczkom – nie wszystkie słoiki się nam zamknęły, a zawartość zaczęła fermentować) zapisuję notatkę na każdy kolejny rok. Kłopotów upatruję w użyciu żywego octu, dlatego zalecam przed wlaniem do ogórków zagotować składniki zalewy (cukier, ocet, olej, koncentrat pomidorowy) i wystudzić albo od razu użyć octu pasteryzowanego. Mam nadzieję, że to załatwi sprawę i nie będziemy już mieć kłopotów z zawartością słoików żyjącą własnym życiem 🙂 
ogórki po cygańsku

Przepisem na pyszne ogórki po cygańsku dołączam do tegorocznej akcji „Róbmy przetwory!”
Róbmy przetwory - edycja 3

Uwaga – tutaj znajdziesz przepis na cukinię przygotowaną według powyższej receptury:

Cukinia po cygańsku

Na blogu przetwory z ogórków znajdziesz tutaj – klik. Koniecznie spróbuj innej wspaniałej sałatki ogórkowej albo pikli. No i oczywiście fenomenalnych kiszonek!

Sałatka ogórkowa nie tylko do słoika

Pikle ogórkowe w winie z miodem

24 thoughts on “Ogórki po cygańsku

  1. Czy jednym ze składników jest na pewno koncentrat pomidorowy, a nie przecier? Wg mnie koncentrat jest zbyt intensywny i kwaśny, a przecież dajemy również ocet.

    1. Octu dajemy naprawdę malutko – zaledwie 1/4 szklanki jabłkowego, który jest mniej intensywny niż zwykły spirytusowy. Raczej aromatyczny niż bardzo kwaśny. No i na pewno użyłam koncentratu – kupiłam taki w dużym słoju i dodawałam stopniowo, do smaku – w sumie użyłam 0,5 kg. Mój koncentrat nie jest szczególnie kwaśny, widocznie zrobiony z dojrzałych pomidorów 🙂 Ale jeśli chcesz – możesz spróbować użyć na przykład passaty pół na pół z koncentratem. Chodzi o to, by sos nie był wodnisty i zbyt rzadki.

  2. A może odlewają ten pierwszy płyn, bo tam nadmiar soli jest? Nie wyszło Ci to w sumie za słone? … Tak pytam 🙂 Danka

    1. Danka, nie wyszło za słone. Użyłam naprawdę płaskich łyżek soli, to pewnie dlatego. Gdyby było trochę bardziej słone – też nic złego by się nie stało 🙂

  3. Zrobilam ta salatke wlasnie sie pasteryzuje, tylko nie dalam ogorkow bo nie mam a cukinie. juz jest pyszna. Prosze powiedz gdzie kupilas ten uchwyt do wyciagania sloikow, zawsze palce poparze 🙂

    1. Nie pamiętam dokładnie, w którymś z marketów i to na wyprzedaży pod koniec sezonu przetworów (czyli we wrześniu, jak teraz). Chyba to był Auchan, ale nie dam głowy 🙂

  4. Pani Dorotko, zrobiłam właśnie ogórki, miałam małą zagadkę, czy dać przecier pomidorowy czy koncentrat, w przepisie koncentrat i tak postąpiłam. Wyszło 6 słoiczków 0,7 l i jeden mniejszy, teraz jeszcze pasteryzacja – na sucho, w piekarniku (w 130° przez 30 min, bez brudzenia garnka, parzenia rąk a i niedrogo bo jest fotowoltaika na dachu) i zapasy na zimę zrobione:-) Podjadałam troszkę wkładając sałatkę do słoików – pycha.

  5. Po zwyklym occie tez ogorki zaczęły szaleć, mi wybuchaly 1l stoiki w 2 dobie po zakreceniu i pasteryzowaniu. Wszystkie male sloiki, które zanurzylam calkowice w wodzie nie zaczęły fermentować. Przyczyną może być również jeśli napchamy za dużo w sloki salatki😁 w smaku nie wiem jak to wyszlo bo dodałam do tego jeszcze pikantny ketchup

    1. Dziękuję za Twoją opinię. W smaku na pewno dobrze, ale przygody z tymi ogórkami to jakaś naprawdę tajemnicza sprawa 🙂

  6. Witam, nie wiem co poszło nie tak,sałatkę robiłam zgodnie z przepisem, a i tak wszystkie słoiki zaczęły fermentować😔… może ktoś coś doradzi🙃… A zapowiadało się naprawdę smacznie😊

    1. Próbuję dociec, dlaczego tak się dzieje. Właśnie jestem w trakcie pasteryzowania tegorocznej porcji ogórków, będę je obserwować.

  7. Witam, ogórki pyszne i nie chcę innych, ale… połowa słoików nie zasysa. Robię w słoikach 0,9 ltr, chyba za krótki czas pasteryzacji? Od zagotowania 15 minut? Jak Hajduczek myśli?

    1. Tak, myślę, że to za krótko. Słoiki 0,9 gotowałabym przynajmniej 20-25 minut. Nie ma rady, trzeba testować…

  8. Zaskakujące jest to, że koncentrat idealnie wpasowuje się w masę warzywną. Ostatnio zrobiłam z 6kg, większość zjadlam sama, za każdym razem kontemplując 😉 jej idealną pomidorowosć i ogólny balans smaku. Tak, to przerażająca ilość koncentratu ale tu – idealna.

    1. Dziękuję 🙂 Dla mnie to też było duże zaskoczenie. Jak również to, że w ogóle ogórki tak dobrze komponują się z pomidorami i z koncentratem pomidorowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *