Trzy najlepsze sałatki z buraczkami

Postanowiłam pokazać Wam moje trzy najlepsze sałatki z buraczkami – tymi, które zawsze pozostają po gotowaniu barszczu. To nasze ulubione sałatki buraczkowe! Barszcz gotuję każdego roku na wigilię i jeszcze w wielu innych sytuacjach (przepis znajdziesz tutaj), a po jego ugotowaniu mam do dyspozycji buraczki. To nie jest odpad, ani tym bardziej śmieć. Z gotowanych buraków można wyczarować wiele wspaniałości. Wyjątkowo dobrze sprawdzają się one w kolorowych sałatkach. Ale uwaga – niektóre należy przygotować poprzedniego dnia, bo smaki muszą dojrzeć. Nie zostawiaj komponowania sałatek na ostatnią chwilę.trzy najlepsze sałatki z buraczkami

Bazą i podstawą wszystkich tych dań są ugotowane lub upieczone buraki. Zazwyczaj stanowią “produkt uboczny” gotowania barszczu, ale może też być odwrotnie. Czasem gotuję buraczki tylko po to, by zrobić wymarzoną sałatkę, a przy okazji, prawie przypadkiem, powstaje barszcz. To nie jest nic nadzwyczajnego, gdy w spiżarni zawsze mam zakwas z buraków – ugotowanie “przypadkowego” barszczu to pikuś 😀barszcz z makaronem

Trzy najlepsze sałatki z buraczkami – suszone śliwki, orzechy i majonez

  • 5 średnich ugotowanych (upieczonych) buraków
  • 1 szklanka suszonych śliwek
  • 1 posiekana cebula, najlepiej czerwona
  • garść wyłuskanych orzechów włoskich, grubo posiekanych
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • majonez – ze 2-3 łyżki

trzy najlepsze sałatki z buraczkami

Jeśli śliwki są bardzo suche, warto je namoczyć na kilka godzin lub na całą noc. Śliwki kalifornijskie, które najłatwiej kupić, zwykle nie potrzebują moczenia. Są wystarczająco soczyste i miękkie. Śliwki należy pokroić w wąskie paski, a buraki utrzeć na dużych oczkach tarki.sałatka z buraków z suszonymi śliwkami

W sporej misce wymieszaj wszystkie składniki – buraczki, śliwki, posiekaną cebulkę i orzechy. Dodaj do smaku pieprz, sól, sok z połowy cytryny i tyle majonezu, ile lubisz. Majonez może być ze sklepu (jeśli muszę, to używam zwykle majonez kielecki), ale o wiele lepszy będzie sos domowej produkcji. Jak najbardziej może to być również majonez wegański. Sałatka świetna na lunch lub kolację, doskonale sprawdza się też na imprezie. Smakuje … dość zaskakująco, powiedziałabym, ale jest bardzo smaczna. Spróbuj koniecznie!

sałatka z buraków z suszonymi śliwkami i orzechami
Trzy najlepsze sałatki z buraczkami – sałatka z suszonymi śliwkami, orzechami i majonezem

Ponieważ jednym ze składników sałatki są orzechy włoskie, warto czegoś się o nich dowiedzieć. Bo to prawdziwe skarby dla zdrowia! O dobrodziejstwach płynących z jedzenia orzechów włoskich więcej dowiesz się tutaj:

Kotlety ziemniaczane z orzechami

orzechy włoskie

sałatka z buraczków z kiszonym ogórkiem

Sałatka z buraczków i kiszonych ogórków z koperkiem

  • 250 g ugotowanych (upieczonych) buraków
  • 250 g doskonałych ogórków kiszonych (najlepiej domowych, bo są żywe i probiotyczne – takich lub takich albo Twoich ulubionych)
  • malutka cebulka, czerwona lub żółta, posiekana drobno
  • opcjonalnie – sok z połowy cytryny (jeśli ogórki nie są zbyt kwaśne)
  • 2-3 łyżki oleju tłoczonego na zimno (bardzo lubię lniany i rzepakowy, ale równie dobry jest sezamowy, rydzowy i konopny – mniam!)
  • posiekany koperek świeży lub mrożony, ostatecznie może być suszony
  • ewentualnie sól do smaku
  • można też dodać pokrojone w kostkę jabłko, pasuje tu bardzo dobrze

sałatka z buraczków z kiszonym ogórkiemBuraczki i kiszone ogórki pokrój w niedużą kostkę. Połącz w misce, dodaj cebulkę, przypraw olejem, koperkiem i ewentualnie sokiem z cytryny oraz solą. Jeśli buraki były pieczone, może sałatce brakować odrobiny soli, choć niekoniecznie. Wymieszaj dokładnie i pozostaw na noc w lodówce, by smaki się połączyły. Warto 1-2 razy przemieszać. Podawaj nazajutrz, to bardzo smaczna sałatka do obiadu!

sałatka z buraczków z kiszonym ogórkiem
Trzy najlepsze sałatki z buraczkami – sałatka z kiszonym ogórkiem i koperkiem

Trzy najlepsze sałatki z buraczkami – ananas i orzechy

Ostatnia sałatka to prawdziwa perła. Smakuje naprawdę wyjątkowo. Prawie co roku podaję ją gościom w święta Bożego Narodzenia i nigdy nie narzekają, znika bardzo szybko. Recepturę znalazłam ze 20 lat temu w magazynie kulinarnym “Smaki i aromaty”. Sałatka tak bardzo wszystkim zasmakowała, że weszła na stałe do kanonu naszych potraw świątecznych, zwłaszcza bożonarodzeniowych i noworocznych.sałatka z buraków z ananasem

To przepis Kaliny Jędrusik, wielkiej gwiazdy polskiego kina. Kalina prowadziła dom otwarty, często i chętnie przyjmowała przyjaciół w “salonie Dygatów”, a po śmierci swojego męża, pisarza – w “Kalinowym salonie”. Agnieszka Osiecka wspominała, że tam się kotłowało “intelektualnie i kulinarnie”. Kalina była wspaniałą gospodynią. Lubiła gości i lubiła ich karmić. Każde spotkanie z Kaliną było prawdziwym świętem – lekcją mądrości i tolerancji, delikatności i przyjaźni. I zawsze coś do smakowania. Czasem był to wyborny ser, albo “kalinowa sałatka”, czy kasza gryczana. Lubiła gotować i potrafiła zaprezentować swoje dania w sposób olśniewający. A potem patrzyła na gości i czekała na słowa uznania. Trzy najlepsze sałatki z buraczkami

Sałatka z buraków i ananasa Kaliny Jędrusik

Czasami Jesienna Dziewczyna – sentymentalna, może smutna, zamyślona, czasami jowialna, pełna humoru i szalonej fantazji wymyślała jakieś niezwykłe dania, w których bulion mieszał się z sherry, a buraki z ananasem. 

  • 10 niedużych ugotowanych buraczków, dobrze wystudzonych
  • puszka ananasa w lekkim syropie (plastry)
  • 250 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • garść rodzynków (namoczonych na noc w chłodnej wodzie)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • majeranek
  • pieprz, sól
  • sos winegret
Trzy najlepsze sałatki z buraczkami
Trzy najlepsze sałatki z buraczkami – sałatka z ananasem, orzechami i rodzynkami

Zimne buraczki pokrój w ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Ananasa pokrój w kosteczkę, orzechy posiekaj z grubsza. Rodzynki odcedź. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce, dodaj zmiażdżony czosnek, pieprz, szczyptę soli i kilka szczypt majeranku roztartego w dłoni (bo roztarty majeranek zyskuje więcej aromatu). Polej sosem winegret.

Na sos potrzebne będą:

  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego, tłoczonego na zimno
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • szczypta soli

Składniki sosu umieść w zakręcanym słoiku, wymieszaj przez potrząsanie. Gdy sos zamieni się w emulsję, polej nią sałatkę i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na godzinkę, wymieszaj ponownie tuż przed podaniem, a potem patrz na zachwycone miny gości 🙂Trzy najlepsze sałatki z buraczkami

Myślę, że na koniec powinnam jeszcze przypomnieć, dlaczego warto jadać buraki. Bo warto, to samo zdrowie! Surowe, kiszone, pieczone, gotowane – trzeba jadać je pod każdą postacią. Może zechcesz zajrzeć do poniższych wpisów, bo nie udało Ci się przeczytać ich wcześniej? Życzę ciekawej lektury i smacznego!

Smoothie z buraka i ananasa

smoothie z buraka i ananasa

Kwas z buraków i włoszczyzny

Zakwas z buraków ćwikłowych

wigilijny barszcz

Zakwas z buraków czerwonych – na zdrowie!

Powiązane wpisy

2 thoughts on “Trzy najlepsze sałatki z buraczkami

  1. Wspaniałe przepisy! Twój blog jest skarbnicą wiedzy, którą ja chłonę. Te akurat będą mi smakowały bo uwielbiamy buraczki w każdej postaci, sporo ich jadamy, pijemy zakwas… Pozdrawiam gorąco! Pola 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *