Zakwas z buraków czerwonych – na zdrowie!

Zakwas z buraków czerwonych, czyli kiszone buraki czy zakwas buraczany robię systematycznie przez całą jesień i zimę. Ze szczególnym natężeniem w okolicach świąt Bożego Narodzenia, czyli jakieś 10 dni przed wigilią – wówczas bowiem zakwas służy nam nie tylko do popijania dla zdrowotności, ale i do ugotowania wigilijnego barszczu, który bez buraczanego zakwasu obejść się nie może. Parę dni temu pokazywałam fermentowaną botwinkę, ale nie o takim barszczu chcę dziś pisać. Dziś zapraszam na klarowny, aromatyczny, rubinowy cud dla zdrowia!zakwas z buraków

Zdrowotne walory zakwasu z buraków

Dlaczego warto systematycznie robić i popijać zakwas z buraków? Czerwony burak to bardzo popularne warzywo, które przeżywa prawdziwy renesans. Jego walory zdrowotne w pełni to uzasadniają. Powinien gościć na naszych stołach jak najczęściej. Zawiera oprócz witaminy C i B1 wiele makro- i mikroelementów, jest w nim dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ten skład chemiczny buraka ma bardzo duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów…. zakwas z burakówPicie surowego soku z buraków jest wskazane dla wszystkich, bowiem ma on właściwości oczyszczające krew i pomagające w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Pobudza też krążenie i bardzo pomaga przy złej przemianie materii. Możemy sami się o tym przekonać, pijąc dwa razy dziennie przed posiłkami ok. pół szklanki soku rozcieńczonego zimną wodą. Z kolei dla osób cierpiących na nadciśnienie krwi poleca się picie surowego soku z buraków zmiesza­nego w proporcji pół na pół z miodem. Zjadanie czerwonych buraków w postaci jarzynki ma działanie lecznicze w otyłości, przy zaparciach stolca, chorobach wątroby i nerek. zakwas z buraków

Buraki są zasadotwórcze!

Buraki pomagają też bardzo przy leczeniu anginy, grypy i wszelkich przeziębień. W przypadku tych chorób bardzo pomocny jest sok ze świeżych warzyw, który przygotowujemy w proporcji: 2 części marchwi, 12 części buraków i 1 część selera. Sok ten po zmieszaniu należy rozcieńczyć wodą w stosunku 1:1 i pić bardzo powoli.Z uwagi na swój skład chemiczny buraki są bardzo silnie zasadotwórcze. 

zakwas z buraków

Dlatego dla osób zjadających dużo mięsa, ciasta, pieczywa o charakterze kwasotwórczym wręcz konieczne jest spożywanie buraków pod różnymi postaciami po to, aby doprowadzić w organizmie do równowagi kwasowo-zasadowej, która jest warunkiem zdrowia. Czerwony barszczyk jest doskonałym środkiem na wszelkiego rodzaju „pieczenia w dołku”, „zgagi” i „kwasy”. Wypicie filiżanki gorącego barszczyku, ale bez octu (!) powinno postawić nas na nogi. Najlepszy jest barszcz kiszony. Zakwas z buraków jest dobry przy anemii, zapobiega zakrzepom krwi, przeciwdziała rozwojowi bakterii, wspomaga pracę wątroby i nerek. Najlepiej pić po pół szklanki dwa razy dziennie przed posiłkiem (źródło).zakwas z buraków

Trochę historii

Kaja z Mead Ladies pisze: O zdrowotnych właściwościach buraków wiedzieli już starożytni Grecy i Rzymianie, chociaż przed wiekami burak wyglądał raczej jak warzywo liściaste niż jak znane nam obecnie warzywo korzeniowe. Formę podobną do dzisiejszej przybrał dopiero w XVI wieku za sprawą włoskich ogrodników. Regularne spożywanie buraków zdecydowanie wzmacnia nasz układ krwionośny i ogólną kondycję. Buraki mają dużo kwasu foliowego i antocyjanów. zakwas z zburakówPomagają regulować ciśnienie krwi, wspomagają walkę z podwyższonym cholesterolem i dostarczają nam przeciwutleniaczy. W dodatku są niskokaloryczne. A jeżeli do wspaniałych właściwości buraków dodamy fermentację i zrobimy sobie domowy kwas buraczany, uzyskamy produkt nie tylko wyjątkowo smaczny, ale też wzbogacony w dodatkowe witaminy, kwas mlekowy oraz żywe kultury bakterii. Słowem, idealny napój na zimę, kiedy nasza odporność często jest wystawiona na ciężkie próby. Kwas buraczany nie musi być nudny. Zmieniając dodatki, otrzymamy nowe, ciekawe warianty smakowe oraz nieco inne właściwości (źródło).zakwas z buraków

Zakwas z buraków – co będzie potrzebne

Różne kwaso-buraczane warianty przedstawię niebawem, a dziś przepis na prosty, podstawowy i przy tym najsmaczniejszy zakwas z buraków (kiszony barszcz) do codziennego popijania i na wigilijną zupę, bardzo esencjonalny, a do jego wykonania w 4-litrowym słoju potrzebne będą:

  • 1,5 kg buraków
  • 1/2 główki czosnku
  • kilkanaście kulek ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • woda filtrowana lub przegotowana i wystudzona
  • niejodowana sól kamienna

zakwas z burakówZakwas z buraków – przygotowanie

  1. Buraki wyszoruj dokładnie. Możesz je obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Ja obieram, bo nieobrane buraki dają moim zdaniem zbyt ziemisty smak kwasowi. Oraz obrane przed kiszeniem buraczki łatwo mogę wykorzystać do dalszych kulinarnych poczynań, a z obierek buraczanych nastawiłam ocet, bo może konieczne okaże się dokwaszenie wigilijnego barszczu – wtedy ocet buraczany będzie jak znalazł  🙂
  2. Buraki pokrój w plasterki, niezbyt grube.
  3. Na dnie 4-litrowego słoja lub kamiennego garnka połóż obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Na nich umieść plastry buraków.zakwas z buraków

Zakwas z buraków – czy stosować chleb razowy jako starter?

Zawartość naczynia zalej letnią solanką przygotowaną z 1 łyżki soli (25-30 g) na każdy użyty litr przegotowanej wody. Nie zaszkodzi zaszczepić nastawu bakteriami kwasu mlekowego (z żywych kiszonych ogórków, jabłek, kiszonki wielowarzywnej lub innego żywego fermentu), choć nie jest to konieczne. Wiele przepisów sugeruje użycie do zastartowania zakwasu kromki razowego pieczywa, ale nie polecam tej metody. Po pierwsze – trudno obecnie o prawdziwy żytni chleb na zakwasie, o ile nie upieczemy go sami. Po drugie – przy użyciu chleba trudno uniknąć obecności pleśni. I po trzecie wreszcie – nawet jeśli uda nam się użyć prawdziwego razowego chleba na zakwasie i unikniemy obecności pleśni – uzyskany zakwas nie będzie bezglutenowy. Czyli nie będzie uniwersalny. A to zawsze jest wada…zakwas z buraków

Zakwas z buraków – dalsze kroki

Naczynie z burakami na kiszony barszcz nakryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym, zabezpiecz gumką i pozostaw w temperaturze pokojowej na kilka dni. Zawartość słoja trzeba mieszać 1-2 razy dziennie, aby uchronić ferment przed powstaniem pleśni. Wypływające na powierzchnię części stałe trzeba systematycznie zatapiać poprzez mieszanie. Na powierzchni pojawi się piana – jest to oznaka burzliwej fermentacji. Po kilku dniach ustanie ona, a kiszony barszcz wejdzie w fazę nieco spokojniejszą. Buraczki przestaną wypływać na powierzchnię. Fermentacja trwa przeważnie około tygodnia (zimą może potrwać nieco dłużej).zakwas z buraków

Gdy kwas buraczany uzyska smak odpowiadający Twoim kubkom smakowym – przecedź go i wlej do butelek, które umieścisz w lodówce. Z odcedzonych buraków można przyrządzić różne cuda, dlatego warto je zachować, również w lodówce. Niebawem napiszę kilka słów o ich wykorzystaniu. Buraki można także zalać wodą jeszcze raz i po 2 dniach ten szybki zakwas użyć np. do zupy.

zakwas z buraków

Zakwas buraczany jest gotowy, można pić

Warto wiedzieć, że zakwas z buraków podłużnych jest zazwyczaj słodszy i delikatniejszy niż z okrągłych. Gotowy kiszony barszcz ma piękny, głęboki rubinowy kolor, jest przejrzysty (nie może być mętny), pachnie i smakuje przyjemnie. W zależności od ilości czosnku czy użytych dodatków może być mniej lub bardziej ostry. Ja lubię czuć czosnek, więc go nie żałuję. W chwili, gdy to piszę, cała kuchnia pachnie czosnkiem z fermentującego właśnie zakwasu 🙂 Użyłam cudownych ekologicznych buraków, kupionych za pośrednictwem portalu LokalnyRolnik.pl. Szkoda, że nie są to podłużne buraczki, ale trudno, kiszony barszcz i tak będzie bardzo smaczny. Zachęcam Was do wykonania własnego domowego kwasu – kiszony barszcz czerwony jest wart wypróbowania. Na zdrowie!zakwas z buraków

Powiązane wpisy

15 thoughts on “Zakwas z buraków czerwonych – na zdrowie!

  1. Do zakwasu zawsze kroję buraki w małą kostkę i w ten sposób mam od razu gotowe buraki do barszczu (dodaję jeszcze świeże dla wyraźniejszego smaku). Polecam ten patent 🙂

  2. Możesz dokładnie wyjaśnić jak zaszczepić nastaw bakteriami kwasu mlekowego (z żywych kiszonych ogórków, jabłek, kiszonki wielowarzywnej lub innego żywego fermentu).

    1. Magda, chodzi po prostu o dodanie kilku łyżek żywego fermentu (czyli “wody” z niepasteryzowanych kiszonek) do naczynia z burakami zalanymi solanką i pobieżne wymieszanie. Albo można dodać go do solanki, zanim wlejesz ją do buraków. Dalej bakterie poradzą sobie same 🙂

  3. Witam, zrobiłam swój zakwas jednak buraczki mimo cienko pokrojonych plasterków nie były miękkie. A kupne (swojskie eko) były mięciutkie- jak uzyskać miękkie buraczki, uwielbiam je podjadać.

    1. Konsystencja buraczków prawdopodobnie zależy od odmiany. Nie mam patentu na to, by zawsze były jednakowo miękkie 🙂

  4. A do zaszczepienia bakterii kwasu mlekowego mozna użyc np. koziej serwatki?? lub kwaśnej śmietny ktos próbował

    1. Ja próbowałam – serwatką od krowiego kefiru. Można i tak zaszczepić. Ale – mówiąc prawdę – to zaszczepianie nie jest niezbędne. Buraki kiszą się równie łatwo jak ogórki, a ich przecież nikt nie zaszczepia pałeczkami kwasu mlekowego 🙂

  5. Pingback: Zakwas z buraków, czyli naturalny red-bull - Przygody Szymona
    1. Po przelaniu do butelek kwas postoi dłużej, ale warto go trzymać raczej w chłodnym miejscu i oczywiście szczelnie zamknięty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *