Dżem z cukinii

Jak już atakuje nas urodzaj (czytaj: nadmiar), to robię nie tylko keczup i wiele innych cudów, ale i dżem z cukinii. Bo kto zdecydował, że dżem można zrobić tylko z owoców? A nie z warzyw? Hiszpanie robią ponoć dżem z marchewki, przez co Unia Europejska uznała marchew za owoc. A tymczasem cukinia, będąc warzywem, nawet nie musi udawać owocu. Bo cukinia botanicznie rzecz biorąc owocem jest. Co więc może nas powstrzymać przed zrobieniem dżemu z cukinii? Chyba tylko niedostatek wyobraźni…dżem z cukinii

Dżem z cukinii z galaretką

Od paru lat krąży w Internecie pomysł na wykonanie dżemu z cukinii przyprawionego i zagęszczonego sklepową galaretką. Przepis taki jak ten. Smak użytej galaretki determinuje końcowy smak dżemu z cukinii. “Z galaretką cytrynową smakuje jak morelowy, z pomarańczową jak … pomarańczowy.” Można pofolgować wyobraźni, bo smaków galaretek jest naprawdę wiele – tylko próbować! Alicja zamiast standardowej galaretki opartej na żelatynie wykorzystała galaretkę karagenową Delecty. W 2013 i trochę później była ona dostępna bez problemu, choć wybór smaków był nieco ograniczony. Teraz galaretki bez żelatyny są jeszcze trudniej dostępne – chyba, że o czymś nie wiem. Raz widziałam pomarańczową, a tę akurat lubię najmniej. Jeśli można gdzieś kupić inne smaki – pisz śmiało w komentarzu. O bezżelatynowych galaretkach dowiem się wszystkiego z wielką radością!dżem z cukinii

A ponieważ nie miałam galaretki bez żelatyny, ale chciałam zrobić smaczny dżem z cukinii – postanowiłam nieco zmodyfikować przepis Margot. W tym celu użyłam ulubionych przypraw oraz pektyny 🙂 W sumie dobrze się złożyło, bo dzięki temu uniknęłam użycia nawet tej znikomej ilości barwników i aromatów, które pewnie są w gotowej galaretce. W moim dżemie znajdziesz tylko naturalne składniki. Ale ja się nie usztywniam w tym względzie, jeśli chcesz – użyj galaretki, gdybym miała, też bym użyła! Dodam może, uprzedzając pytania, że dżem z cukinii wcale nie smakuje jak cukinia – zresztą dość neutralna w smaku i łatwo chłonąca aromaty przypraw. Smakuje właściwie cytrynowo, bo choć nigdy nie jadłam dżemu z cytryn, to wyobrażam sobie, że mógłby smakować podobnie. Cukinia daje tu głównie suchą masę i wspomaga konsystencję. Dzięki jej obecności nie jest to przezroczysta galaretka cytrynowa, tylko najprawdziwszy dżem gotowy do użycia na bułce, kanapce, w naleśniku czy w cieście.dżem z cukinii

Cytrynowy dżem z cukinii bez użycia galaretki – skład

  • 2,5 kg cukinii bez skórki i gniazd nasiennych, jeśli są duże (zostawiłam większość warzyw ze skórką dla żywszego koloru, bo miałam młode cukinie) – to ma być waga cukinii już obranej i przygotowanej do dalszej obróbki
  • 2 duże niewoskowane cytryny – starta skórka i sok (można dodać więcej)
  • 0,5 kg brązowego cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki pektyny jabłkowej (ok.30 g)

dżem z cukinii

Dżem z cukinii – wykonanie

  1. Umyte cukinie obierz – jeśli są duże i nieco starsze, pozbądź się także pestek. Jeśli masz młodziutkie owoce – nawet nie musisz obierać, zwłaszcza, gdy cętki nie będą Ci w dżemie przeszkadzać. W sumie tej gotowej już do dalszej obróbki cukinii musi być 2,5 kilo. Owoce zetrzyj na dużych oczkach tarki albo pokrój inaczej – według własnego uznania. Raczej drobno.dżem z cukinii
  2. Rozdrobnione cukinie umieść w dużym garnku, posyp solą i zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Następnie wsyp cukier, imbir i kurkumę.dżem z cukinii
  3. Cytryny umyj, zdejmij z nich tylko żółtą część skórki, którą następnie posiekaj drobniutko. Możesz również zetrzeć skórkę z cytryn na drobnej tarce. Ja musiałam posiekać, bo miałam lekko podwiędnięte owoce i nie dało się ucierać.dżem z cukinii
  4. Z cytryn wyciśnij też sok i wraz ze skórką wrzuć do garnka z cukinią.dżem z cukinii
  5. Gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny, mieszając co jakiś czas. Przykryj i pozostaw do następnego dnia. Stygnąc, zgęstnieje trochę.dżem z cukinii
  6. Posyp zimną powierzchnię pulpy pektyną, wymieszaj dokładnie i podgrzewaj, mieszając czasem. Jeśli nie masz pektyny, użyj jakiegoś fixu albo galaretek cytrynowych (potrzebne będą 2 standardowe opakowania galaretki).dżem z cukinii
  7. Gotuj przez około 15 minut, gorący dżem z cukinii przekładaj do wyparzonych słoików. Natychmiast zakręcaj, stawiaj na desce dnem do góry, a po pół godzinie postaw “normalnie”. Przykryj kocykiem bądź grubszym ręcznikiem, niech pod przykryciem powoli stygną. Jeśli masz obawy co do takiego zabezpieczenia dżemu – możesz go krótko zapasteryzować. (Jeśli nie wiesz jak – o pasteryzacji pisałam tutaj.)

dżem z cukinii

Cytrynowy dżem z cukinii gotowy. Tego lata w ogrodzie mamy tak mało owoców, że cukinie ratują sytuację – bo jak to tak – lato, a ja mam nie zrobić żadnego dżemu na zimę? No to zrobiłam, jest zaskakująco smaczny!dżem z cukinii

Przepis na cytrynowy dżem z cukinii dołącza do akcji:
Warzywa dyniowate 2017

2 thoughts on “Dżem z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *