Za oknami podobno panuje wiosna, a tu zimno, wciąż coraz zimniej – to dlatego dziś na obiad została ugotowana zupa ogórkowa. Niby taka prosta zupka, którą każdy zna – choćby z przedszkola – ale ma ona wyjątkowe właściwości. Otóż – jak każda kwaśna zupa – rozgrzewa całe ciało i poszczególne członki. Więc na chłodne początki wiosny zupa ogórkowa jest w sam raz 🙂
Aby ugotować pyszną zupę ogórkową, trzeba mieć oczywiście kiszone ogórki. Możesz kupić je w sklepie, ale najlepsze są własnej produkcji – wtedy masz pewność, że są naprawdę smaczne i zdrowe. Przepis na kiszone ogórki znajdziesz tutaj:
A tu – tarte kiszone ogórki – z nimi przygotowanie zupy jest już mega proste!
Zupa ogórkowa – skład na porcję dla 3-4 osób
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 litr wody lub lekkiego bulionu
- 1 cebula obrana i pokrojona w drobną kostkę
- 250 g kiszonych ogórków utartych na dużych oczkach tarki
- łyżka masła klarowanego lub oleju
- listek laurowy i ziele angielskie
- pół kubeczka śmietanki kremówki (słodkiej) – można zastąpić wegańską śmietaną
- sól, pieprz
- posiekany świeży lub mrożony koperek
Zupa ogórkowa – przygotowanie
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w niezbyt małą kostkę. Marchewki umyj, obierz (skórki możesz zostawić w celu przygotowania wspaniałego bulionu z obierek – klik) i pokrój w mniejszą kostkę. Zagotuj wodę lub bulion i wrzuć do niego pokrojone ziemniaki i marchewki, 3-4 kulki ziela angielskiego i listek laurowy. Gotuj pod pokrywką do miękkości.
- W międzyczasie w innym rondlu rozgrzej masło klarowane (lub olej, ale masło smaczniejsze) i podduś na nim na biało posiekaną cebulkę.
- Po chwili dodaj starte kiszone ogórki, przykryj i duś w tłuszczu około 10-15 minut – do czasu, aż ugotują się ziemniaki i marchewki.
- Gdy warzywa w większym garnku będą miękkie, dodaj do nich zawartość mniejszego rondla, czyli ogórki z cebulą. Ja pokroiłam też drobno łodyżki kopru i dodałam je na kilka minut przed końcem gotowania, by trochę zmiękły. Gotuj wszystko jeszcze 3-4 minuty, a następnie dodaj słodką śmietankę kremówkę. Zagotuj mieszając, by się nie zwarzyła.
- Zupę przypraw jeszcze pieprzem i solą (tu ostrożnie, gdyż kiszone ogórki są często dość mocno słone). Na koniec dodaj koperek. Ja samą delikatną natką posypałam gotową zupę.
I to by było na tyle. Dziś krótko i treściwie – idą święta, nie ma czasu na długie wpisy. Ważne, by było smacznie i rozgrzewająco w ten zimny wiosenny czas… Smacznego!
Przepisy na inne rozgrzewające zupy znajdziesz tutaj: