Bawarska zupa dyniowa

Bawarska zupa dyniowa jest jednym z naszych ulubionych sposobów na przygotowanie dyni. Jest naprawdę pyszna. Dobrze przyprawiona, wyrazista w smaku, spróbuj koniecznie! Przepis,  odrobinę przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z jednego ze starych numerów magazynu kulinarnego “Kuchnia”. Nie wiem dokładnie, z którego, bo został mi tylko wycinek z przepisem, pieczołowicie przechowywany pośród innych ważnych szpargałów. Takich różnych “przydasi”, z których korzystam od czasu do czasu – jest ich całkiem sporo, pewnie dlatego tak trudno mi utrzymać porządek na półkach i regałach. Między innymi po to zapisuję na blogu przepis na tę pyszną zupę – wreszcie będę mogła bez żalu wyrzucić kolejny papierek. Szkoda, że tylko jeden 🙂bawarska zupa dyniowa

Dynia olbrzymia

Z podręcznego magazynku wydobywam kolejną dynię. Najpraktyczniejsze są odmiany rodzące niewielkie owoce – hokkaido, piżmowa (butternut). Jednak ostatniego lata urosło nam sporo dużych sztuk, trochę niewygodnych, jeśli gotuje się dla dwojga. Dlatego – jeśli już rozkroję nową dynię – przez kolejne dni przyrządzam z niej rozmaitości. Część olbrzyma od razu przerabiam na jakąś potrawę – dziś jest to bawarska zupa dyniowa, a część piekę i miksuję na mus, o czym pisałam na przykład tutaj. Gotowy mus przechowuję w lodówce w zamkniętym naczyniu, wytrzymuje bez problemów około tygodnia. Mając gotowy mus można łatwo przygotować z dyni prawdziwe cuda. Przepisy na dyniowe potrawy znajdziesz pod tagiem pomysły na dynię, umieszczonym również w bocznej szpalcie, gdy sezon na dynię właśnie trwa.pomysły na dynię

Bawarska zupa dyniowa – skład (proporcja na 4 duże porcje)

  • około 1,5 kg oczyszczonej ze skóry i pestek dyni, pokrojonej w grubą kostkę
  • 1 cebula
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera korzeniowego
  • kilka łyżek oleju lub masła klarowanego (2-3)
  • 1 łyżka świeżo startego korzenia imbiru
  • 1 litr bulionu lub wody (na bulionie zupa będzie miała wyraźniejszy jarzynowy posmak)
  • pieprz i sól do smaku

bawarska zupa dyniowa

Dodatkowo – do podania (dodatki można modyfikować, a nawet pominąć zupełnie)

  • kilka kromek pszennego pieczywa na grzanki
  • masło do podsmażenia lub posmarowania grzanek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka plasterków wędzonego tofu lub boczku – pokrojone w drobną kostkę i podsmażone na patelni
  • posiekana natka pietruszki

bawarska zupa dyniowa

Bawarska zupa dyniowa – przygotowanie

  1. Cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler obierz ze skórek (koniecznie zostaw je na bulion z obierek!), pokrój w niezbyt duże kawałki.
  2. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz, przez chwilę podduś na nim pokrojoną cebulę, a następnie dodaj pozostałe warzywa korzeniowe wraz z imbirem i podsmażaj wszystko przez kilka minut. Warto warzywa odrobinę posolić.bawarska zupa dyniowa
  3. Teraz czas na dodanie kostek dyni, które też należy podsmażać przez kilka kolejnych minut, mieszając od czasu do czasu.bawarska zupa dyniowa
  4. Warzywa w garnku zalej gorącym bulionem jarzynowym lub po prostu wodą, jeśli akurat nie masz bulionu. Płynu powinno być tyle, by przykrywał warzywa, ale nie więcej. Przykryj garnek i gotuj wszystko na niewielkim ogniu przez pół godziny. W międzyczasie przygotuj ewentualne dodatki.bawarska zupa dyniowa
  5. Jako dodatki do zupy fajnie komponują się wędzone skwarki z tofu lub boczku (zależy, co kto jada, my wolimy tofu) oraz grzanki czosnkowe. Na grzanki można zapiec w piekarniku lub tosterze kromki pszennego pieczywa, które następnie smaruje się cienko masłem czosnkowym. Ja pokroiłam pieczywo w kostkę, podsmażyłam je na patelni na niewielkiej ilości masła klarowanego (weganie używają rzecz jasna oleju), a gdy już się ładnie zrumieniły i podsuszyły – na patelnię wcisnęłam przez praskę ząbki czosnku. Wszystko wymieszałam i podgrzewałam krótko, by się czosnek nie spalił. Grzanki wyszły bajecznie!bawarska zupa dyniowa
  6. Na koniec zmiksuj gotową zupę na krem, przypraw ją porządnie pieprzem i solą – nie powinna być mdła! Rozlej do miseczek, udekoruj dodatkami i podawaj gorącą.

bawarska zupa dyniowa

Bawarska zupa dyniowa dla osób na diecie

Na koniec ważna informacja dla osób pozostających na różnego rodzaju dietach. O weganach już wspomniałam – wystarczy masło zastąpić dowolnym tłuszczem roślinnym, bez uszczerbku dla smaku. Osoby unikające glutenu po prostu zrezygnują z grzanek, to wystarczy. Najbardziej muszą się ograniczyć osóbki na diecie odchudzającej, redukcyjnej. Po pierwsze – rezygnują z grzanek, boczku i smażonego tofu, po drugie – zmniejszają początkową ilość tłuszczu do – powiedzmy – 1-2 łyżek (porcja jest przecież dla 4 osób!). Dieta warzywno-owocowa doktor Ewy Dąbrowskiej wymaga całkowitej rezygnacji z tłuszczu – warzywa od razu trzeba zalać bulionem/wodą, bez wcześniejszego podsmażania, które wprawdzie dodaje nieco smaku, ale nie jest niezbędne.

Dobra wiadomość jest taka, że w każdym wariancie, nawet najbardziej ograniczonym, bawarska zupa dyniowa jest po prostu PRZEPYSZNA!bawarska zupa dyniowa

Smacznego 🙂bawarska zupa dyniowa

Powiązane wpisy

4 thoughts on “Bawarska zupa dyniowa

  1. Dla mnie z boczusiem poproszę.Dynie zostaly już tylko dwie więc będzie z nich zupa bawarska,reszta do wieczornych wyciskanych soków.Podana pięknie.Pozdrawiam Alina

  2. ja dynie wole zdecydowanie w wersji troche egzotycznej, czyli hokkaido z imbirem, kurkuma, mlekiem kokosowym, galka itd… Zupe w talerzu skrapiam kilkoma kroplami limonki, kilkoma kroplami oleju z dyni, dorzucam mala garsc pestek z dyni. Niesamowita, rozgrzewajaca zupa krem ktora uwielbia nawet moj 12 letni syn. Wersje bawarska wyprobuje wkrotce!

    1. Oczywiście – taką egzotyczną, jaką opisujesz – uwielbiam! Ale sposobów na dynię jest tak wiele, że warto sprawdzić różne – a nuż uda się odkryć nową miłość? Mam nadzieję, że bawarska Ci posmakuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *