Bawarska zupa dyniowa jest jednym z naszych ulubionych sposobów na przygotowanie dyni. Jest naprawdę pyszna. Dobrze przyprawiona, wyrazista w smaku, spróbuj koniecznie! Przepis, odrobinę przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z jednego ze starych numerów magazynu kulinarnego „Kuchnia”. Nie wiem dokładnie, z którego, bo został mi tylko wycinek z przepisem, pieczołowicie przechowywany pośród innych ważnych szpargałów. Takich różnych „przydasi”, z których korzystam od czasu do czasu – jest ich całkiem sporo, pewnie dlatego tak trudno mi utrzymać porządek na półkach i regałach. Między innymi po to zapisuję na blogu przepis na tę pyszną zupę – wreszcie będę mogła bez żalu wyrzucić kolejny papierek. Szkoda, że tylko jeden 🙂
Dynia olbrzymia
Z podręcznego magazynku wydobywam kolejną dynię. Najpraktyczniejsze są odmiany rodzące niewielkie owoce – hokkaido, piżmowa (butternut). Jednak ostatniego lata urosło nam sporo dużych sztuk, trochę niewygodnych, jeśli gotuje się dla dwojga. Dlatego – jeśli już rozkroję nową dynię – przez kolejne dni przyrządzam z niej rozmaitości. Część olbrzyma od razu przerabiam na jakąś potrawę – dziś jest to bawarska zupa dyniowa, a część piekę i miksuję na mus, o czym pisałam na przykład tutaj. Gotowy mus przechowuję w lodówce w zamkniętym naczyniu, wytrzymuje bez problemów około trzech dni, ale później to bywa loteria. Mając gotowy mus można łatwo przygotować z dyni prawdziwe cuda. Przepisy na dyniowe potrawy znajdziesz pod tagiem pomysły na dynię, umieszczonym również w bocznej szpalcie, gdy sezon na dynię właśnie trwa.
Bawarska zupa dyniowa – skład (proporcja na 4 duże porcje)
- około 1,5 kg oczyszczonej ze skóry i pestek dyni, pokrojonej w grubą kostkę
- 1 cebula
- 1-2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- kawałek selera korzeniowego
- kilka łyżek oleju lub masła klarowanego (2-3)
- 1 łyżka świeżo startego korzenia imbiru
- 1 litr bulionu lub wody (na bulionie zupa będzie miała wyraźniejszy jarzynowy posmak)
- pieprz i sól do smaku
Dodatkowo – do podania (dodatki można modyfikować, a nawet pominąć zupełnie)
- kilka kromek pszennego pieczywa na grzanki
- masło do podsmażenia lub posmarowania grzanek
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka plasterków wędzonego tofu lub boczku – pokrojone w drobną kostkę i podsmażone na patelni
- posiekana natka pietruszki
Bawarska zupa dyniowa – przygotowanie
- Cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler obierz ze skórek (koniecznie zostaw je na bulion z obierek!), pokrój w niezbyt duże kawałki.
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz, przez chwilę podduś na nim pokrojoną cebulę, a następnie dodaj pozostałe warzywa korzeniowe wraz z imbirem i podsmażaj wszystko przez kilka minut. Warto warzywa odrobinę posolić.
- Teraz czas na dodanie kostek dyni, które też należy podsmażać przez kilka kolejnych minut, mieszając od czasu do czasu.
- Warzywa w garnku zalej gorącym bulionem jarzynowym lub po prostu wodą, jeśli akurat nie masz bulionu. Płynu powinno być tyle, by przykrywał warzywa, ale nie więcej. Przykryj garnek i gotuj wszystko na niewielkim ogniu przez pół godziny. W międzyczasie przygotuj ewentualne dodatki.
- Jako dodatki do zupy fajnie komponują się wędzone skwarki z tofu lub boczku (zależy, co kto jada, my wolimy tofu) oraz grzanki czosnkowe. Na grzanki można zapiec w piekarniku lub tosterze kromki pszennego pieczywa, które następnie smaruje się cienko masłem czosnkowym. Ja pokroiłam pieczywo w kostkę, podsmażyłam je na patelni na niewielkiej ilości masła klarowanego (weganie używają rzecz jasna oleju), a gdy już się ładnie zrumieniły i podsuszyły – na patelnię wcisnęłam przez praskę ząbki czosnku. Wszystko wymieszałam i podgrzewałam krótko, by się czosnek nie spalił. Grzanki wyszły bajecznie!
- Na koniec zmiksuj gotową zupę na krem, przypraw ją porządnie pieprzem i solą – nie powinna być mdła! Rozlej do miseczek, udekoruj dodatkami i podawaj gorącą.
Bawarska zupa dyniowa dla osób na diecie
Na koniec ważna informacja dla osób pozostających na różnego rodzaju dietach. O weganach już wspomniałam – wystarczy masło zastąpić dowolnym tłuszczem roślinnym, bez uszczerbku dla smaku. Osoby unikające glutenu po prostu zrezygnują z grzanek, to wystarczy. Najbardziej muszą się ograniczyć osóbki na diecie odchudzającej, redukcyjnej. Po pierwsze – rezygnują z grzanek, boczku i smażonego tofu, po drugie – zmniejszają początkową ilość tłuszczu do – powiedzmy – 1-2 łyżek (porcja jest przecież dla 4 osób!). Dieta warzywno-owocowa doktor Ewy Dąbrowskiej wymaga całkowitej rezygnacji z tłuszczu, więc przygotowane warzywa od razu trzeba zalać bulionem/wodą, bez wcześniejszego podsmażania, które wprawdzie dodaje nieco smaku, ale nie jest niezbędne.
Dobra wiadomość jest taka, że w każdym wariancie, nawet najbardziej ograniczonym, bawarska zupa dyniowa jest po prostu PRZEPYSZNA!
Smacznego 🙂
Inne smaczne zupy i potrawy z dyni znajdziesz tutaj:
Dla mnie z boczusiem poproszę.Dynie zostaly już tylko dwie więc będzie z nich zupa bawarska,reszta do wieczornych wyciskanych soków.Podana pięknie.Pozdrawiam Alina
Smacznego 🙂
Ma być z boczusiem – będzie z boczusiem, taka to uniwersalna zupa dla każdego!
ja dynie wole zdecydowanie w wersji troche egzotycznej, czyli hokkaido z imbirem, kurkuma, mlekiem kokosowym, galka itd… Zupe w talerzu skrapiam kilkoma kroplami limonki, kilkoma kroplami oleju z dyni, dorzucam mala garsc pestek z dyni. Niesamowita, rozgrzewajaca zupa krem ktora uwielbia nawet moj 12 letni syn. Wersje bawarska wyprobuje wkrotce!
Oczywiście – taką egzotyczną, jaką opisujesz – uwielbiam! Ale sposobów na dynię jest tak wiele, że warto sprawdzić różne – a nuż uda się odkryć nową miłość? Mam nadzieję, że bawarska Ci posmakuje 🙂