Ogórki kiszone na zupę

Jeśli w Twoim ogrodzie rosną ogórki, to z pewnością często znajdujesz na krzaczkach spore, przerośnięte owoce, niezauważone w porę – z nich właśnie przygotowuję ogórki kiszone na zupę. Do tego celu nadają się zarówno większe, jak i całkiem małe ogórki gruntowe. Nie musisz jakoś specjalnie czekać, by wyrosły duże ogórasy. Ale to jest właśnie świetny sposób na zużycie tych nieco większych ogórków, które nie bardzo nadają się do tradycyjnego kiszenia. Natomiast takie bardzo wielkie, z grubą skórką i dużymi nasionami w środku lepiej przeznaczyć na pikle lub inne przetwory, o których też napiszę słówko – w przyszłości.ogórki kiszone na zupę

Przetwory ogórkowe na zimę

Z takich trochę większych zielonych ogórków chętnie przygotowuję też sałatki do słoików na zimę, a przepisy na nie znajdziesz poniżej:

Ogórki po cygańsku

ogórki po cygańsku

Sałatka ogórkowa nie tylko do słoika

Ale dziś nie sałatka powstaje, a kiszonka, naturalny ferment. O gotowaniu zupy ogórkowej pisałam już na blogu, tutaj. Jednak do ugotowania tamtej zupy użyłam “normalnych” kiszonych ogórków, takich jak te. Kiszonych w całości, a dopiero później startych na tarce. Tymczasem można odwrócić cały proces. Najpierw ogórki zetrzeć, a potem ukisić i mieć już zimą gotowy półprodukt na zupę.ogórki kiszone na zupę

Tarte ogórki kiszone na zupę – skład

  • 2 kg ogórków gruntowych, mogą być trochę przerośnięte, ale nie bardzo wielkie
  • pół główki czosnku, ząbki obrane z łusek
  • 30-40 g soli kamiennej, najlepiej niejodowanej (użyłam 40 g soli, tak samo, jak w przypadku kiszenia kapusty)
  • pęczek zielonego koperku albo kwitnące baldachy kopru, w tym drugim wypadku lepiej użyć samych kwiatów – bez twardych łodyg
  • opcjonalnie – po łyżce oleju (o neutralnym smaku) na każdy słoik

ogórki kiszone na zupę

Ogórki kiszone na zupę – przygotowanie

  1. Ogórki umyj i wraz ze skórką zetrzyj do miski na tarce o dużych oczkach.ogórki kiszone na zupę
  2. Do ogórków dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól.ogórki kiszone na zupę
  3. Posiekaj drobno zielony koperek (albo kwiaty kopru) i dodaj do miski z ogórkami. Wymieszaj zawartość miski, najlepiej po prostu dłonią. Ale – jeśli wolisz – możesz użyć łyżki.ogórki kiszone na zupę
  4. Miskę przykryj ściereczką i pozostaw na blacie na kilka godzin, by ogórki puściły sok. Ja ucierałam ogóry w środku nocy – jako sowa zasypiam bardzo późno – i zostawiłam pod przykryciem do rana.ogórki kiszone na zupę
  5. Rano znajdziesz w misce tarte ogórki w dużej ilości soku i z wczesnymi oznakami fermentacji. To bardzo dobrze!ogórki kiszone na zupęogórki kiszone na zupę
  6. Ogórki wkładaj do średniej wielkości czystych, wyparzonych słoików (na zupę najlepsza jest porcja 250-350 g tartych ogórków).ogórki kiszone na zupę
  7. Dopełnij je sokiem, który pozostał na dnie miski.ogórki kiszone na zupę
  8. Słoiki zamknij dokładnie i postaw na kilka dni na blacie (koniecznie na tacy, bo ze słoików często wysącza się nadmiar buzującego soku), a następnie wynieś do chłodnej spiżarni. W szczelnie zakręconym słoiku nie powinno się dziać nic złego z kiszonką, jeśli jednak masz jakieś obawy – do każdego słoika, na powierzchnię soku, wlej łyżkę lub dwie dowolnego oleju o neutralnym smaku. Tłuszcz skutecznie odetnie dostęp tlenu do kiszonki i na pewno nic nie spleśnieje.

ogórki kiszone na zupę

Tarte ogórki kiszone na zupę powinny być gotowe (czyli ukiszone) po jakichś trzech-czterech tygodniach, ale nikt przecież nie jada zupy ogórkowej w lecie – lato to czas na zupełnie inne potrawy. Za to zima – ona jest idealna na gotowanie pysznej, rozgrzewającej zupy ogórkowej. A Ty, mając w słoikach gotowe ogórki kiszone na zupę, zostaniesz mistrzem szybkiego gotowania. Bo to naprawdę jest bardzo praktyczna kiszonka.ogórki kiszone na zupę

Ogórki kiszone na zupę dołączam do wspaniałej akcji Badylarki:
RÓBMY PRZETWORY! 5.

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *