Mazurek z ajerkoniakiem i czarną porzeczką

Uwielbiam mazurki, więc na Wielkanoc przygotowałam między innymi mazurek z ajerkoniakiem. To nie jest oczywiście jedyne ciasto, które przygotowuję na święta. Na wieś zjadą się goście, będą szukać wiosny (!) i świętować razem z nami. Zapowiada się z wizytą kilkanaście osób, więc jeden mazurek nie załatwi sprawy. Opisuję go tutaj, bo do jego przygotowania potrzebny był mi ajerkoniak, który niedawno zrobiłam, przepis znajdziesz tutaj – klik. Jeśli nie masz domowego likieru adwokat – możesz użyć takiego kupionego w sklepie, mazurek też na pewno będzie smaczny.mazurek z ajerkoniakiem

Przepis zaczerpnęłam od niezawodnej Dorotuś, która piecze najlepsze i najpiękniejsze ciasta w całym Internecie 🙂 Na jej przepisach można polegać, co potwierdziło się i tym razem. Oczywiście – zmodyfikowałam go po swojemu – dostosowując recepturę do produktów dostępnych w prowincjonalnym sklepie. A także zastępując agarem żelatynę, której unikamy. Wiem, że w tym roku już nikt raczej nie skorzysta z tego przepisu na wielkanocne ciasto – jest późno, każdy pewnie ma już gotowe wszystkie potrawy na święta. Ale to nic – może ktoś skorzysta z receptury za rok?mazurek z ajerkoniakiem

Wielkanocny mazurek z ajerkoniakiem – skład

Ciasto kruche:

  • 175 g jasnej mąki orkiszowej (lub pszennej)
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 surowe żółtko
  • białko jaja do przyklejenia rantu z ciasta

mazurek z ajerkoniakiem

Nadzienie:

  • 3-4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (na przykład takiego – klik)
  • pół szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30%
  • pół szklanki (125 ml) ajerkoniaku (advocaatu) domowego (jak ten – klik) lub kupnego
  • agar-agar płaska 1 łyżeczka + 30-40 ml zimnej wody

Do ozdoby:

  • malutkie bezy
  • czekoladowe lub cukrowe jajeczka itp.

mazurek z ajerkoniakiem

Można się pobawić i zrobić tak, jak opisuje Dorotuś, ja się jednak spieszyłam i znacznie uprościłam wszystko. Do pieczenia mazurka użyłam po prostu tortownicy o średnicy 26 cm. I tak wyszło pięknie i niezwykle smacznie!

Mazurek z ajerkoniakiem – wykonanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieść w malakserze i zmiksuj (można też wyrobić ręcznie, siekając). Większością gotowego ciasta wylep wyłożone krążkiem papieru dno tortownicy. Możesz ciasto rozwałkować, ale ja nienawidzę wałkowania, więc po prostu przy pomocy dłoni wylepiam ciastem dno foremki. Z resztek uformuj wałeczek, który za pomocą białka przykleisz do zewnętrznego brzegu ciasta. Chodzi o to, by powstały rancik uniemożliwiał wypłynięcie nadzienia, dlatego postaraj się przylepić go dokładnie.
  2. Formę z ciastem wstaw na 1-2 godziny (lub na całą noc) do lodówki. Po wyjęciu ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika – około 200ºC. Piecz do zrumienienia, 15-18 minut. Wyjmij z formy i ostudź na kratce. Nie zapomnij odkleić papieru!mazurek z ajerkoniakiem
  3. Kruche ciasto posmaruj cienką warstwą dżemu z czarnej porzeczki.
  4. Agar-agar zalej w rondelku chłodną wodą i wymieszaj trzepaczką rózgową. Możesz również użyć żelatyny (Dorotuś pisze, że potrzeba około 3,5 łyżeczki), jeśli wolisz albo jeśli nie masz agaru. Różnica jest taka, że żelatyny nie wolno zagotować, by nie straciła swoich właściwości, agar tymczasem “lubi” być trochę pogotowany. Do nasiąkniętego wodą agaru dodaj śmietankę 30%, ustaw rondelek na palniku i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 2-3 minuty, po czym wyłącz gaz. Po lekkim przestudzeniu możesz dodać ajerkoniak i dokładnie wymieszać. Nie czekaj jednak zbyt długo – galaretki agarowe zachowują się nieco inaczej niż żelatynowe – zastygają niemal natychmiast po osiągnięciu temperatury pokojowej. Dlatego likier musisz dodać do jeszcze ciepłej śmietanki z agarem i zaraz potem wylać na przygotowany wcześniej spód ciasta posmarowany dżemem.
  5. Odstaw na chwilę do stężenia (jeśli masz masę z żelatyną, to odstaw do lodówki). Udekoruj bezami i ozdobnymi jajeczkami.

mazurek z ajerkoniakiem

Jak przechowywać mazurek z ajerkoniakiem?

Gotowy mazurek z ajerkoniakiem przechowuj w lodówce lub zimnej spiżarni (jestem rada, że o tej porze roku dysponuję zimną spiżarnią, co ratuje mnie w przypadku najazdu gości – lodówka i bez mazurka pęka w szwach). Serwuj pokrojony w cienkie kliny lub dowolne inne nieduże kawałki. Smacznego!mazurek z ajerkoniakiem

mazurek z ajerkoniakiem

Korzystając z okazji życzę wszystkim Czytelnikom bloga spokojnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych, pełnych miłości i rodzinnego ciepła. Wesołych świąt!mazurek z ajerkoniakiem

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej:
Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

Powiązane wpisy

2 thoughts on “Mazurek z ajerkoniakiem i czarną porzeczką

    1. Mazurek już prawie zjedzony 🙂
      Z przyjemnością dołączyłam do Twojej akcji, szkoda, że nie zdążyłam opisać więcej ciast! Może uda się za rok?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *