Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty z dodatkami gościła na naszych talerzach wraz z buraczkami na ciepło tuż obok ruskich kotletów. To był obiad bez zwyczajowo podawanych ziemniaków, ale pyszny! Tylko kotlety, buraczki zasmażane i ta smaczna surówka. Mniam! Wiele osób pytało o nią, bo na zdjęciach wygląda bardzo apetycznie. Zatem dla tych Czytelników pojawia się dzisiejszy wpis, a pozostali korzystają z okazji 🙂  Z ruskimi kotletami podałam tradycyjną wersję kapuścianej surówki. W drugiej części wpisu znajdziesz proporcje na surówkę w stylu azjatyckim. Obie są pyszne, obie też przygotowałam według zasad kuchni pięciu przemian.

azjatycka surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty – skład

  • pół główki młodej kapusty (metal)
  • spora szczypta soli kłodawskiej (woda)
  • 2 łyżki domowego octu jabłkowego (np. takiego jak ten) albo soku z cytryny/limonki (drzewo)
  • trochę posiekanego zielonego koperku albo łyżeczka suszonego koperku (ogień)
  • 1 marchew, obrana i utarta na dużych oczkach tarki (ziemia)
  • 2 łyżki świeżego oleju konopnego – taki olej można kupić np. tutaj (ziemia), możesz ten olej zastąpić innym tłoczonym na zimno o neutralnym smaku
  • świeżo mielony pieprz (metal)

surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty – wykonanie (kuchnia pięciu przemian – ważna jest kolejność dodawania składników)

  1. Młodą kapustę pokrój ostrym nożem w długie paski. Dodaj sól, ocet jabłkowy, koperek i utartą na dużych oczkach tarki marchewkę oraz olej konopny. Jeśli go nie masz, użyj dowolnego innego oleju, najważniejsze, by był świeży i tłoczony na zimno. Wymieszaj składniki dłonią, starając się jak najdokładniej wetrzeć olej, ocet, przyprawy i sól w kapustę i marchewkę. Pozostaw w misce na kuchennym blacie na kilka/kilkadziesiąt minut. Warzywa powinny puścić sporo soku.
  2. Tuż przed podaniem dodaj do surówki trochę świeżo mielonego pieprzu.

surówka z młodej kapusty

Sałatka jest gotowa do podania – świeża, zielona i jędrna. Połyskuje na talerzu dzięki dodaniu wspaniałego konopnego oleju. Jest nie tylko smaczna, ładna, ale i zdrowa. Smacznego!

kotlety ruskie

No dobrze, wyszło ładnie i pysznie, prawda? Ale zaraz, a gdyby tak podkręcić nieco tę z pozoru zwyczajną surówkę? I przygotować sałatkę, która idealnie skomponuje się z “chińszczyzną” na talerzu? Cóż, dlaczego nie? Niech rządzą dania kuchni azjatyckiej, bo wszyscy je lubimy!

Azja na talerzu

Azjatycką wersję surówki z młodej kapusty podałam do dania z tofu i ryżu. Smakuje inaczej niż słodkie sałatki kapuściane podawane w przybytkach serwujących kuchnię chińską. Nie ma porównania, bo tamte surówki są dla mnie zbyt słodkie. Moja sałatka wyszła chrupiąca i przepyszna, polecam!

azjatycka surówka z młodej kapusty

Azjatycka surówka z młodej kapusty – skład:

  • pół główki młodej kapusty (metal)
  • kawałek świeżego imbiru, około 3-4 cm (metal)
  • 1 świeża czerwona papryczka chili (metal)
  • spora szczypta soli kłodawskiej (woda)
  • 2 łyżki domowego octu jabłkowego (drzewo)
  • trochę posiekanego zielonego koperku albo łyżeczka suszonego koperku (ogień)
  • 1 długa, cienka marchewka (ziemia)
  • 2-3 łyżki surowego, tłoczonego na zimno oleju sezamowego (takiego – klik) – (ziemia)
  • szczypior z jednej cebuli dymki (metal)
  • do posypania – trochę białego sezamu (woda)

azjatycka surówka z młodej kapusty

Azjatycka surówka z młodej kapusty – wykonanie

  1. Poszatkuj młodą kapustę (smak ostry, metal).
  2. Dodaj świeżo starty obrany imbir – wystarczy nieduży kawałek (metal).
  3. Dorzuć ostrą papryczkę pokrojoną w cienkie krążki (metal).
  4. Dodaj sól (smak słony, woda), ocet (smak kwaśny, drzewo) i koperek (smak gorzki, ogień).
  5. Teraz czas na dodanie marchewki obranej i pokrojonej w cieniusieńkie plasterki (smak słodki, ziemia).
  6. Dolej jeszcze pyszny świeży olej sezamowy (smak słodki, ziemia) i wmasuj dłonią wszystkie przyprawy w posiekane warzywa. Po chwili wygniatania staną się bardziej miękkie i lśniące od tłuszczu.
  7. Dodaj pokrojony zielony szczypior od cebuli dymki (smak ostry, metal).
  8. Wyłóż gotową sałatkę na talerz i posyp dla ozdoby ziarnami sezamu.

sałatka azjatycka

Nie da się wprost opisać, jakie to jest pyszne. Takie proste i łatwe do przygotowania, a równocześnie świeże, soczyste i o bardzo azjatyckim charakterze. Smacznego!

PS. Dokładnie tak samo przygotowuję surówki ze “starej” białej kapusty, ale że główki są większe i bardziej zbite – wystarczy ćwiartka. No i musi się dłużej “morzyć” przed jedzeniem, żeby trochę zmiękła. Młodą kapustę można jeść już po kilku minutach, stara wymaga przynajmniej godziny, by stała się surówką idealną.

surówka azjatycka

Z młodej kapusty można też przyrządzić wiele innych frykasów. Przykłady znajdziesz poniżej:

Młoda kapusta kiszona z marchewką i koperkiem

kiszona kapusta z marchewką i koperkiem

Młoda kapusta kiszona w solance

Kapuśniak z soczewicą

Kapuśniak z soczewicą

Młoda kapusta z woka – fenomenalna!

cytrynowo-miętowa kapusta

4 thoughts on “Surówka z młodej kapusty

  1. Uwielbiam kapustę, u nas w domu schodzi jej naprawdę sporo a dodatkowe przepisy jak ten Twój będą mile widziane na naszym stole, dziękuję.

    1. Dobrze, że jadacie sporo kapusty, jest przecież bardzo zdrowa. Mam nadzieję, że moje surówki będą Wam smakować 🙂

  2. Fenomenalne prezentujesz przepisy Hajduczku! Obie surówki wspaniałe i już chciałoby się je jeść 🙂 Za buraczkami na ciepło nie przepadam, ale na zimn uwielbiam. Dziekuję za inspiracje 🙂 Pozdrawiam ciepło Pola 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *