Kotlety ruskie

Przygotowując buraczki na ciepło, usmażyłam do nich kotlety ruskie. Czyli coś w rodzaju ruskich pierogów, ale bez ciasta. Pyszne wyszły. A jakie łatwe do przygotowania! Jak już wielokrotnie wspominałam – nie cierpię wałkowania i lepienia pierogów. No dobra, lepienie jakoś bym przeżyła, ale to wałkowanie mnie przeraża. Więc ze wszystkich sił staram się nie wałkować. Zatem – zamiast ruskich pierogów, przygotowałam bardzo smaczne kotlety ruskie, inspirowane tym przepisem. Rekomenduję je gorąco! To po prostu podsmażone w panierce nadzienie ruskich pierogów, bez ciasta. Naprawdę pyszne, polecam. Po co się męczyć z lepieniem pierogów? Kotleciki też są warte grzechu!

kotlety ruskie

Na kotlety ruskie potrzebne będą:

  • 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • 1 cebula
  • 250 g twarogu tłustego albo półtłustego
  • 1 jajko do kotletów + jajko lub białko do panierowania
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy – do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

kotleciki ruskie

Kotlety ruskie – przygotowanie:

  1. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, rozgnieć (lub przeciśnij przez praskę), pozostaw do ostudzenia.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę i zeszklij na 2 łyżkach oleju, następnie delikatnie zrumień. Dodaj do rozgniecionych ziemniaków.kotlety ruskie
  3. Dodaj zmielony twaróg. Możesz też ser rozgnieść praską i włożyć do miski z ziemniakami, ale to tylko z pozoru wydaje się proste. Wiem, bo próbowałam. Lepiej użyć maszynki do mielenia albo od razu zmielonego twarogu 🙂 W ostateczności postaraj się jak najdrobniej rozgnieść twaróg widelcem (wynik tego rozgniatania widzisz na moich zdjęciach, bo mi się nawet mielić nie chciało). Teraz wbij 1 jajko, dopraw masę solą, pieprzem i pieprzem ziołowym (ok. 1/2 łyżeczki), dodaj też 1 łyżkę bułki tartej. Dokładnie wymieszaj dłonią na jednolitą masę.
  4. Z gotowej masy uformuj kotlety, obtaczaj je w roztrzepanym jajku (tym dodatkowym), a następnie w bułce tartej. Smaż z obu stron na złoty kolor i podawaj.

kotlet ruski

I to już wszystko, gotowe. Usmażone kotlety ruskie wspaniale komponują się z buraczkami  na ciepło (zasmażanymi, wariant dowolny) oraz surówką z młodej kapusty. Warto też podać do nich jakąś pyszną kiszonkę (klik), bo kiszone warzywa lub owoce powinno się spożywać przy każdym posiłku.  Albo chociaż raz dziennie – nawet niewielką porcję, bo tu szczególnie liczy się systematyczność. Polecam gorąco, smacznego!

ruskie kotlety

10 thoughts on “Kotlety ruskie

  1. Ciekawy przepis – dziękuję za podpowiedzi kiszonkowe 🙂
    Najlepszy (sprawdzony!) sposób na “wałkowanie” ciasta na pierogi to maszynka do makaronu. Od kiedy taką mam to pierogi mi niestraszne. Skala grubości od 1 do 9 – ja robię pierogi na 5. Myślę, że nawet filo dałoby się zrobić 😉

    pozdrawiam,

  2. Pójdę jeszcze dalej – nie dodam sera białego, a za to zieleniny i poza pieprzem – gałki muszkatołowej ewent. czerwonej papryki w proszku. Dziękuję za tę piękną inspirację do tego, co zrobić z worem starych ziemniaków:)

    1. To już nie będą ruskie, tylko ukraińskie – na wzór pierogów ukraińskich, które nadziewa się masą z samych ziemniaków, porządnie przyprawionych. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *