Chleb najprostszy (orkiszowy)

Postanowiłam wypróbować przepis na chleb najprostszy z białej mąki, który lata temu znalazłam na blogu Kasi. Przepis sprzed lat, a do dziś nie wypróbowany – jakoś się nie składało. Piekłam inne chleby, a ten najprostszy czekał cierpliwie na swoją kolej. Aż wreszcie konieczność mnie przycisnęła. Strasznie nie chciało mi się zagniatać ciasta, nie miałam chęci doglądać zakwasu, a długi weekend majowy rządzi się swoimi prawami, otwierając sklepy co drugi dzień. Tak, nawet w ostatecznej rozpaczy wybrałam się po pieczywo do sklepu, ale… 3 maja 😀  Domyślasz się zatem, jaki był rezultat moich zakupów.

chleb najprostszy

Zaraz po powrocie do domu odszukałam przepis na najprostszy chlebek. Odkurzyłam go pieczołowicie, odchuchałam i wzięłam się za odmierzanie składników.

Mąka orkiszowa zamiast pszennej

Kass piecze go, używając mąki pszennej. Bo przecież ma być to chleb najprostszy. Ja zastąpiłam ją mąką orkiszową, pszennej w ogóle nie mam w domu. Wolę zresztą chlebki orkiszowe, są moim zdaniem smaczniejsze i dłużej zachowują świeżość. Podwoiłam zaproponowane przez Kasię składniki, ponieważ mam dość duży garnek żeliwny, a nie chciałam mieć płaskiego chleba. Myślę też, że większy bochenek jest bardziej praktyczny. Nie wysycha tak szybko i można piec rzadziej. A jak już trochę podeschnie i stanie się czerstwy, przerobię go na pyszne grzanki, zapiekanki, tosty. Nie zmarnuje się nawet okruszek!

jasny chleb orkiszowy

Do upieczenia tego chleba potrzebny jest żeliwny garnek. Jego akurat nie da się zastąpić. No, może się da, ale to jest trudne. Można próbować z glinianymi garnkami, szkłem żaroodpornym, a nawet zwykłym stalowym garnkiem z pokrywką (bez plastikowych elementów, bo się stopią!), ale jednak najlepszy efekt uzyskasz piekąc w garnku żeliwnym. Warto w niego zainwestować. Zrobisz w nim także dowolny gulasz, ratatouille, gołąbki czy pieczone warzywa, a pomysłowy eksperymentator pewnie znajdzie dla naczynia jeszcze inne zastosowania. Mam garnek o pojemności 5 litrów i planuję też zakup 3-litrowego. Będzie w sam raz na mniejsze bochenki, na przykład chlebki eksperymentalne.

garnek żeliwny

Jasny orkiszowy chleb z żeliwnego garnka – skład

  • 6 szklanek mąki (białej orkiszowej albo pszennej, jeśli wolisz)
  • 2,5 łyżeczki soli kłodawskiej (łyżeczki mają być płaskie)
  • 0,5 łyżeczki drożdży instant (nie próbowałam zastąpić świeżymi drożdżami, ale pewnie można)
  • 3 szklanki letniej wody

chleb orkiszowy najprostszy

Chleb najprostszy – przygotowanie

  1. Suche składniki wsyp do sporej miski (mąkę warto przesiać). Wymieszaj. Dodaj wodę i wymieszaj ciasto łyżką, nie musi być bardzo dokładnie. Przykryj miskę i pozostaw w temperaturze pokojowej na 12 godzin lub nawet dłużej (np. jeśli akurat nie masz czasu)..
  2. Wyłóż ciasto na posypany mąką blat i odgazuj, czyli rozpłaszcz na kształt prostokąta. Złóż 1/3 ciasta od góry do dołu i 1/3 od dołu do góry, boki zawiń do środka, dobrze przyciśnij, uformuj kulę. Przełóż łączeniem do dołu na obficie posypaną mąką, otrębami lub kaszką kukurydzianą ściereczkę albo umieść w koszyku rozrostowym wyłożonym ściereczką posypaną mąką. Ja ułożyłam uformowany bochenek na posypanym mąką papierze do pieczenia, to też jest dobry sposób. Przykryj ciasto ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny, aż mniej więcej podwoi swoją objętość. Moje wyrastało zaledwie około godziny, bo potrzebny był mi chleb do posiłku. Przez to nie ma spektakularnych dziur w miękiszu, ale jest pyszny! Następnym razem pozwolę mu wyrastać dłużej, będzie bardziej porowaty.

chleb najprostszy

Chleb najprostszy z żeliwnego garnka – pieczenie

  1. W międzyczasie nagrzej do 250 stopni piekarnik razem z żeliwnym garnkiem (lub innym naczyniem, w którym będzie piekł się chleb). Potrwa to ok. 30 minut. Naczynie powinno być z pokrywką, odporne na wysokie temperatury. Następnie do rozgrzanego garnka przełóż szybko wyrośnięty chleb (ja przełożyłam go razem z papierem) i przykryj pokrywką. Podam tu pewną praktyczną wskazówkę – ponieważ naczynie jest BARDZO gorące, warto je przenieść np. na ruszt kuchenki gazowej, włożyć do środka chleb i szybko przykryć pokrywką. A potem szybciutko wstawić na powrót do gorącego piekarnika. Wówczas masz pewność, że nie oparzysz się o górne grzałki. Nie odważyłabym się wykonywać tych manewrów bezpośrednio w piekarniku…
  2. Temperaturę piekarnika obniż do 230 st.C. i piecz przez 30-35 minut. Zdejmij pokrywkę i dopiekaj jeszcze 15-25 minut, do uzyskania ulubionego stopnia zrumienienia skórki. Wyjmij chleb z naczynia i wystudź na kratce.

żeliwny garnek

Jeśli masz mniejszy garnek, musisz proporcjonalnie zmniejszyć ilość składników. Kasia podała przepis z 3 szklanek mąki, ja proporcje podwoiłam i jestem bardzo zadowolona. Chleb jest pyszny, bardzo sycący i naprawdę prosty. Smacznego!

jasny chleb orkiszowy

prosty chleb orkiszowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *