Młoda kapusta z woka – fenomenalna!

Wczoraj na obiad u Hajduczka była młoda kapusta z woka, której towarzyszyło podsmażone na patelni tofu, ryż i oczywiście coś kiszonego (takie coś). Skusiłam się na zakup młodej kapusty, na razie jeszcze importowanej. Ale lubię to warzywo tak bardzo, że wprost nie mogłam się oprzeć… Ech, raz – nie zawsze, prawda? Młoda kapusta krótko podduszona w woku wyszła fenomenalnie – wciąż jeszcze lekko chrupiąca, pełna rozmaitych smaków. Świeża, wiosenna, cytrynowo-miętowa – idealnie pasuje do aromatycznego tofu z patelni.. Uwielbiam te klimaty! Wolę tak przygotowane tofu, niż nuggetsy, o których pisałam niedawno (choć też były smaczne, ale jednak to nie to). Przyrządzając kapustę, oparłam się na przepisie Mai Sobczak, autorki bloga “Qmam kasze” oraz niezwykle inspirującej książki kulinarnej. Polecam gorąco!

młoda kapusta z woka

Młoda kapusta z woka – skład

  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (tego, który pachnie kokosem)
  • pół główki średniej młodej kapusty, poszatkowanej niezbyt cienko
  • pół łyżeczki różowego pieprzu – najlepiej rozgnieść go na desce lub w moździerzu
  • 2 łyżki sosu sojowego Tamari (jest bezglutenowy)
  • ewentualnie – szczypta soli (pamiętaj, sos sojowy jest już dość słony)
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • odrobina soku z cytryny
  • garść świeżych listków mięty

młoda kapusta z woka

Przygotowanie młodej kapusty z cytryną i miętą

  1. W woku rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć pokrojoną kapustę i smaż ją przez chwilę na dużym ogniu.
  2. Dodaj pieprz różowy, dolej dwie łyżki sosu sojowego, przesmaż znów przez chwilę, mieszając.smażona młoda kapusta
  3. Dodaj kilka kropli soku z cytryny, skórkę cytrynową i wymieszaj całość.młoda kapusta stir fry
  4. Zdejmij wok z ognia, dodaj miętę i wyłóż potrawę, np. na półmisek. Udekoruj plasterkiem cytryny i mniejszymi listkami świeżej mięty. Gotowe!

cytrynowo-miętowa kapusta

Tak przygotowana młoda kapusta z woka charakteryzuje się świeżym, lekkim smakiem. Tej szczególnej lekkości dodaje sok i skórka z cytryny oraz świeża mięta. Chrupkość gotowej kapusty też nie jest bez znaczenia, kojarzy się jednoznacznie z lekkimi daniami kuchni chińskiej albo może ogólnie – azjatyckiej. Takie świeże danie wiosną sprawia szczególną radość. Spróbuj koniecznie, smacznego!

młoda kapusta i tofu z patelni

Zapraszam też do próbowania wielu innych zamieszczonych na blogu przepisów z młodą kapustą, które bez trudu znajdziesz tutaj (klik). Oto kilka smakowitych przykładów na zachętę:

Kapuśniak z soczewicą

Kapuśniak z soczewicą

Młoda kapusta kiszona z marchewką i koperkiem

kiszona kapusta z marchewką i koperkiem

Wegetariańskie leczo z młodej kapusty

wegetariańskie leczo z młodej kapusty

Młoda kapusta kiszona w solance

młoda kapusta kiszona w solance

Przepis na tę pyszną, wiosenną jarzynkę z woka dołączam do akcji:
Smaczne a nie tuczy :)

I jeszcze na koniec – moja ogrodowa mięta 🙂 W przyszłym roku proponuję przenieść miętową akcję na czas, gdy w ogrodach już bujnie rozrasta się świeża mięta. Bo ta marketowa – szkoda gadać 😀

mięta

2 thoughts on “Młoda kapusta z woka – fenomenalna!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *