Makaron z fasolą – włoska kuchnia tradycyjna

Makaron z fasolą, w języku włoskim zwany pasta e fagioli, to tradycyjne danie prostej kuchni, cucina povera. W zamyśle tanie, z łatwych do zdobycia składników. Bardzo często wegetariańskie, choć w bogatszych wersjach zdarza się użycie pancetty, słoniny albo mięsa. A ja uwielbiam potrawy, które ze swojej natury są wegetariańskie. Podczas ich gotowania nie trzeba niczego zamieniać, poprawiać, udawać. Można dodać wędzonkę albo zamiast niej wędzone tofu, ale nie trzeba. Tradycyjny makaron z fasolą również bez wędzonki będzie autentyczny i niezwykle smaczny, jak wszystko, co pochodzi z włoskiej kuchni. I w dodatku idealnie nadaje się jako danie na chłodne pory roku. Jadamy je więc jesienią, zimą i wczesną wiosną.makaron z fasolą

Tradycyjny makaron z fasolą

Przepisy na pasta e fagioli są bardzo różne i zależą od regionu Włoch. Jedynym prawdziwym wymaganiem jest uwzględnienie w potrawie fasoli i makaronu. Podstawa zazwyczaj obejmuje tzw. soffritto, czyli drobno posiekane: marchew, seler naciowy i cebulę, podduszone na oliwie z oliwek. Pod koniec dodaje się jeszcze posiekany czosnek i często duszone pomidory lub pastę pomidorową. Niektóre przepisy pomijają pomidory i zamiast tego używają wyłącznie podstawy bulionowej.

pasta e fagioli
Makaron z fasolą w formie zupy, zdjęcie z Internetu

Receptura różni się znacznie w zależności od regionu lub miasta, w którym jest przygotowywana, często w zależności od dostępnych składników. Różne odmiany fasoli, rozmaite kształty makaronu – to są znaczące różnice w kuchni włoskiej. A dla nas, nie-Włochów, nie mają aż tak wielkiego znaczenia… Konsystencja potrawy też może być różna. Niekiedy jest to zupa, innym razem potrawa jest znacznie bardziej gęsta. Czasem aż łyżkę można postawić! Na przykład w regionie Bari danie ma taką właśnie “grubszą” konsystencję. Tam też wykorzystuje się mieszane kształty makaronu. Jest to więc potrawa idealna, jeśli chce się zużyć wszelkie makaronowe resztki, które często plączą się po szufladach i szafkach.makaron z fasolą

Makaron z fasolą, czyli pasta e fagioli – skład na 4 duże porcje

  • suszona fasola borlotti albo inna fasolka o niedużych ziarnach – 200 g
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine – 3-4 łyżki
  • opcjonalnie: po 80 g boczku wędzonego i surowej szynki albo kostka wędzonego tofu (jedliśmy z tofu, mniam!)
  • 250 g passaty albo 80 g koncentratu pomidorowego
  • 200 g makaronu, raczej drobnego (małe muszelki, małe kolanka, ditalini, literki, zwierzątka itp)
  • liść laurowy
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • pieprz i sól
  • garstka posiekanej natki pietruszki
  • oliwa extra vergine i ostry sos chili do podania
makaron ditalini
Makaron ditalini, najbardziej pożądany do tej potrawy, jednak niełatwo go kupić w Polsce, dlatego użyłam malutkich, grubych kolanek.

Przygotowanie pasta e fagioli

  1. Fasolę opłucz, zalej świeżą wodą i pozostaw na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedź ją i ugotuj według wskazówek z tego wpisu. Ugotowanie fasoli tym sposobem gwarantuje, że nie będzie żadnych dolegliwości gastrycznych po jej zjedzeniu. To bezpieczna i łatwostrawna fasola!fasola borlotti
  2. Posiekaj drobno marchew, seler naciowy i cebulę. Podduś je w dużym garnku na oliwie. Nie mają się przypiec, tylko zmięknąć. Pod koniec duszenia dodaj posiekany czosnek i ewentualnie pokrojone w kosteczkę boczek i szynkę albo wędzone tofu. My oczywiście wybieramy tofu. Podsmażaj jeszcze chwilkę.
  3. Do garnka dodaj odcedzoną fasolę i tyle wody od jej gotowania, by tylko przykryła wszystkie składniki. Dorzuć jeszcze passatę lub koncentrat pomidorowy, posiekane listki rozmarynu, pieprz i sól. Gotuj wszystko przez 15 minut, od czasu do czasu zamieszaj. Pod koniec gotowania odlej dwie duże nabierki do innego naczynia, ta część będzie miksowana.makaron z fasolą
  4. Do garnka dodaj teraz makaron. Jeśli trzeba, dolej jeszcze trochę wody z gotowania fasoli, ale nie za dużo – gotowa potrawa powinna być gęsta. Gotuj makaron do miękkości (czas gotowania zależy od rodzaju użytego makaronu, czytaj zalecenia zamieszczone na opakowaniu), ale uważaj, by się nie rozgotował. Włosi mawiają, że ma być al dente. Makarony z pszenicy durum rozgotowują się znacznie trudniej, o czym warto pamiętać, wybierając makaron w sklepie.
  5. W czasie, gdy makaron gotuje się w zupie, zmiksuj odłożoną wcześniej porcję. Dodaj ją do potrawy już na sam koniec, gdy makaron będzie ugotowany w sam raz. Sprawdź, czy danie jest wystarczająco słone. Wymieszaj, dorzuć jeszcze zieloną pietruszkę. Przykryj garnek i zostaw na 2-3 minuty, by makaron z fasolą mógł “odpocząć”.

pasta e fagioli

Jak podać włoski makaron z fasolą?

Potrawę podaje się w głębokich talerzach albo w miseczkach. We Włoszech to jest pierwsze danie, po którym następują kolejne. My jednak jesteśmy wygodni 😀 Dla nas to sycąca potrawa jednogarnkowa, która z łatwością zastępuje cały obiad. Nie wygląda pięknie, zwłaszcza na zdjęciach, ale za to nadrabia smakiem, który jest po prostu boski!

Już na talerzach skrop pasta e fagioli porządną oliwą z oliwek oraz jakimś ostrym sosem chili (niezbyt obficie), który fajnie podkręci smak. My użyliśmy do przyprawienia domowego sosu sriracha z fermentowanych ostrych papryczek. Wpasował się idealnie!domowy sos sriracha

Przepis dołączam do nowej akcji Badylarki:
Nasiona roślin strączkowych na talerzu 3.
makaron z fasolą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *