Baked beans – fasola pieczona w pomidorach

Tytułowa baked beans jest jednym z podstawowych składników tzw. angielskiego śniadania, które dawniej serwowało się na ciepło w brytyjskich domach. Jakie śniadania jada się w zaciszu angielskich kuchni obecnie – tego nie wiem. Pewnie takie, jak wszędzie na świecie. A to owsianka, a to jajecznica, a to zdrowy koktajl, a to wiele innych śniadaniowych wariantów. Angielskie śniadanie jest dziś (jako jedna z opcji) serwowane w hotelach, pensjonatach, na statkach pasażerskich. Wszystkie jego składniki, w tym także i baked beans, są dostępne w ramach śniadaniowego bufetu w opcji all inclusive na wczasach i wycieczkach.baked beans

Baked beans na angielskie śniadanie

Oprócz fasolki pieczonej w sosie pomidorowym w składzie angielskiego śniadania znajdziesz najczęściej jaja pod różnymi postaciami (sadzone, jajecznica, jajka w koszulkach), rozmaite kiełbasy i kiełbaski (parówki wieprzowe, krojoną w plastry kiełbasę white pudding – przypominającą nieco polską pasztetową, plastry black pudding – kiełbasy przypominającej polską kaszankę), grzyby i podsmażone plastry bekonu lub boczku. Dodatkowo podaje się także tosty z masłem i dżemem, płatki owsiane na mleku, soki owocowe i warzywne oraz kawę i herbatę.baked beans

Tradycyjne angielskie śniadanie to bardzo kaloryczny i dość ciężkostrawny posiłek, dziś już się tak nie jada. W dobie pracy biurowej albo nawet przez Internet takie bogate śniadanie się nie sprawdza. To posiłek odpowiedni dla górnika albo drwala, a i to w odległych czasach. Dziś nawet górnicy i drwale mają częściowo zautomatyzowaną pracę. Obecnie nikt codziennie nie macha kilofem ani siekierą – w sumie fajne mamy czasy, prawda? Nawet tradycyjnie ciężko pracujący ludzie mają dziś łatwiej. I to jest wspaniałe.

Ale – skoro nie pracują aż tak ciężko – nie mają potrzeby aż tak ciężko jadać. Współczesne żołądki i wątroby mogłyby nie podołać tak trudnemu zadaniu, jakim jest strawienie i później spożytkowanie angielskiego śniadania. No chyba, że będzie to naprawdę niewielka porcja…

śniadanie angielskie
Źródło zdjęcia – Wikipedia

Czy fasola pieczona w sosie pomidorowym jest daniem mięsnym?

Ponieważ baked beans tradycyjnie była podawana tuż obok kiełbasek i bekonu – nie było potrzeby przygotowywania jej na bazie mięsa. Dziś niektórzy kucharze gotują i pieką fasolkę w sosie pomidorowym z wkładką mięsną – wędliną, wzorując się zapewne na fasolce po bretońsku. A to jest błąd! Bo baked beans zawsze stanowiła warzywny dodatek do tłustego mięsnego śniadania “prawdziwych facetów”. Oni, mając na talerzu kiełbasę i plastry bekonu, nie musieli szukać mięsa także i w sosie fasolowym. Dlatego fasolka pieczona w sosie pomidorowym jest idealnym tradycyjnym daniem dla wegetarian, a nawet i dla wegan. Na śniadanie, obiad i kolację – zależnie od dodatków.pieczona fasola

Inne pomysły na pieczona fasolę

Dla porządku i ułatwienia poszukiwań wśród blogowych przepisów  przypomnę, że baked beans to nie jest pierwsza pieczona fasola na blogu. Są i inne propozycje, np. tutaj i tutaj – linki znajdziesz poniżej.

Fasola pieczona z jabłkami

fasola pieczona z jabłkami

Pieczona fasola jak z Bistro Sanguszko

Powyższe przepisy na pieczoną fasolę zostały wielokrotnie sprawdzone i są pyszne – spróbuj ich koniecznie! My tymczasem próbujemy nową dla nas baked beans, czyli fasolę pieczoną w sosie pomidorowym. Nową, choć zdarzało nam się jadać fasolę w pomidorach Heinz z puszki. Po co jednak jadać fasolę z puszki, skoro jej przygotowanie okazuje się takie łatwe? A w nagrodę otrzymujemy danie o wiele lepsze, bardziej treściwe, o takim jakby “gęstym”, intensywnym, pełnym smaku.fasola pieczona

Baked beans – fasola pieczona w sosie pomidorowym – skład

  • 400 g drobnej fasoli, najlepiej białej (ewentualnie 3-4 puszki fasoli – po odcedzeniu fasolki powinno być około 1 kg)
  • 4 duże cebule
  • 2 puszki (u mnie domowe słoiki) krojonych pomidorów
  • 250 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka wędzonej papryki (nie jest to dodatek konieczny, ale bardzo dobrze współgra z pieczoną fasolką w pomidorach)
  • opcjonalnie – płaska łyżeczka papryki ostrej, chili (do smaku i wedle upodobań – można pominąć)
  • olej do smażenia (4-5 łyżek)
  • 1-2 łyżki sosu Worcester albo sosu sojowego
  • sól, pieprz, czosnek (2-3 ząbki) do smaku
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • pół łyżeczki suszonego tymianku

pieczona fasolka

Fasola pieczona w sosie pomidorowym – wykonanie

  1. Fasolę zalej na noc wodą, niech się moczy. Następnie ugotuj, najlepiej według sugestii z tego wpisu (jest wtedy łatwiej strawna i nie powoduje wzdęć).
  2. Cebule obierz i pokrój w piórka. Podsmaż ją na oleju do lekkiego zezłocenia – cebula ma zmięknąć, ale nie zbrązowieć. Teraz dodaj kawałki pomidorów z puszki/kartonu/słoika oraz przyprawy – paprykę ostrą i wędzoną, czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię, tymianek, majeranek. Wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj na małym ogniu przez jakieś 20 minut. Już na początku procesu duszenia włącz piekarnik (180 stopni + termoobieg albo 200 stopni góra/dół). Pod koniec duszenia sosu dodaj Worcestershire lub sos sojowy oraz pieprz, sól i koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze przez chwilę.
  3. Do gotowego sosu pomidorowego dodaj odcedzoną fasolę. Wymieszaj dokładnie i przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania. Piecz fasolkę przez około 45-50 minut. Baked beans jest gotowa, gdy lekko przyrumieni się na brzegach i sos przestanie być rzadki.

baked beans - fasola pieczona w sosie pomidorowym

baked beans

Gotową upieczoną fasolę możesz podać na obiad lub kolację – na przykład z pieczonymi oddzielnie ziemniakami. Albo z chlebem tostowym oraz różnymi smakołykami na śniadanie. Niektórzy smakosze nakładają pieczoną fasolkę na grzankę – można jeść i tak. Smacznego!baked beans

Powiązane wpisy

2 thoughts on “Baked beans – fasola pieczona w pomidorach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *