Fantastyczny pasztet z białej fasoli

Dość często piekę rozmaite pasztety, najczęściej metodą “na oko”, ale robiąc pasztet z białej fasoli skorzystałam z receptury niezawodnej Marty (znanej jako autorka bloga Jadłonomia). Marta piecze najlepsze pasztety, jej przepisy można brać w ciemno! Nie inaczej jest z dzisiejszym wypiekiem. Wystarczająco wilgotny, aromatyczny, charakteryzuje się bardzo harmonijnym smakiem. Nie kruszy się, ale i nie lepi do noża podczas krojenia. W dodatku mogą go jeść weganie, a jeśli użyjemy certyfikowanych płatków owsianych – również osoby na diecie bezglutenowej. Na koniec wspomnę, że ma jeszcze jedną ważną zaletę – smakuje wszystkim, nawet osobom na co dzień jedzącym mięso. Wystarczy nie bardzo afiszować się z tą jego wegańskością i bezglutenowością, bo niektórzy ludzie są strasznie uprzedzeni do takich potraw. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego.pasztet z białej fasoli

Dzisiejszy pasztet z białej fasoli dołącza do kanonu naszych ulubionych potraw świątecznych. Nadaje się zarówno na okazje wyjątkowe, jak i codzienne. Nie jest trudny do przygotowania ani nadmiernie pracochłonny.pasztet z białej fasoli

Pasztet z białej fasoli – skład

  • 2 szklanki białej fasoli, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
  • 2 duże cebule, pokrojone w pióra
  • 1 duże jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • spora szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżeczka musztardy (użyłam stołowej, bo jest niezbyt ostra)
  • 100 ml oleju + sporo do smażenia
  • 5 czubatych łyżek mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
  • sól i pieprz do smaku

pasztet z białej fasoli

Pasztet z białej fasoli – przygotowanie

  1. Fasolę odcedź i ugotuj ściśle według wskazań opisanych tutaj. Taki sposób gotowania gwarantuje, że gotowy pasztet nikomu nie zaszkodzi, nie spowoduje wzdęć czy innych dolegliwości gastrycznych.
  2. Na patelni, na minimalnym ogniu i sporej ilości oleju podduś cebulę oraz jabłka, powinny lekko się rozpadać. Pod koniec dodaj majeranek i tymianek, wymieszaj.
  3. Ugotowaną fasolę przestudź i połącz z podduszonymi cebulami, jabłkami oraz resztą składników. Przepuść przez maszynkę do mielenia lub zmiksuj blenderem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Nie zapomnij dodać przepisanej porcji oleju, wówczas pasztet nie będzie suchy.pasztet z białej fasoli
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Keksówkę (o wymiarach 23,5×13,5×7 cm) wysmaruj olejem, przełóż masę fasolową i piecz przez około 40 minut. W razie potrzeby w połowie pieczenia możesz przykryć wierzch pasztetu folią aluminiową – dzięki temu nie będzie zbyt spieczony i nie będzie się kruszył, ale tu dużo zależy od piekarnika. Ja swojego pasztetu nie musiałam przykrywać.
  5. Wyjmij na blat, zostaw do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy wolno wyjąć pasztet z formy i kroić. Przechowuj w lodówce.

pasztet z białej fasoli

Pasztet z białej fasoli możesz podać z dowolnym sosem (np. musztardą, majonezem, tatarskim, cumberland), ćwikłą z chrzanem, świąteczną czerwoną kapustą. Albo z kiszoną czerwoną cebulą. Do naszego pasztetu bardzo dobrze pasował prościutki sos, który smakował wszystkim, a opisuję go poniżej.pasztet z białej fasoli

Najprostszy sos do świątecznego pasztetu

Pamiętasz może, że gotując czerwoną kapustę, wykorzystałam pół słoika dżemu z borówki brusznicy. Miałam więc otwarty słoik, z zawartością którego należało sobie jakoś poradzić. Pozostałą połówkę wykorzystałam więc do przygotowania sosu, na który potrzebne będą:

  • 200 g dżemu z borówki brusznicy lub żurawiny (takiego do mięs i serów)
  • pół słoika majonezu (około 150 ml)
  • łyżka przyprawy curry

Wszystkie składniki wystarczy wymieszać w miseczce i podawać na stół. W razie konieczności można odrobinę przyprawić solą.pasztet z białej fasoli

Tutaj znajdziesz przepis na inny doskonały pasztet świąteczny:

Pasztet soczewicowy z żurawiną

pasztet z białej fasoli

Źródło

Przepis na pyszny pasztet z białej fasoli i prosty sos do niego warto dołączyć do akcji Badylarki, danie może bowiem być jedną z potraw podawanych w wigilię i w święta Bożego Narodzenia. Pasztet to nie jest bardzo tradycyjne wigilijne danie, ale fasola i żurawina lub borówka już tak, więc z całą pewnością wkomponuje się doskonale jako jedna z dwunastu potraw na świątecznym stole.
Wytrawne potrawy wigilijne 3.

Powiązane wpisy

8 thoughts on “Fantastyczny pasztet z białej fasoli

  1. Na moim wigilijnym stole jest dużo nietypowych potraw.Dzieci i wnuki to wegetarianie.Pasztet był,ale dyniowy.Twój bardzo zachęca do zrobienia,ale to już na następne spotkanie.kaki z mozzarellą wszystkim bardzo smakowało ,posypałam ziołami włoskimi i pietruszką.Zdrowia dla całej rodziny i mnóstwa nowych pomysłów w NOWYM ROKU 2018. ALINA

    1. Alino, serdecznie dziękuję za noworoczne życzenia. Twojej rodzinie również życzę zdrowia i wszystkiego najlepszego. Cieszę się, że przydają się Wam moje pomysły 🙂

  2. Rzeczywiście nie jest to typowa potrawa na wigilijny stół, ale swoim postnym charakterem idealnie się wpasowuje w akcję 🙂

    Przepis podkradam, bo chętnie wypróbuję.
    Pozdrawiam, życząc wszystkiego dobrego w nowym roku i wielu tak wspaniałych przepisów, jak dotychczas.

    1. Dziękuję, że zgodziłaś się dołączyć pasztet do swojej akcji. Wypróbuj go koniecznie, bo warto!
      Tobie również życzę wszystkiego dobrego w nowym roku 🙂

  3. Wyszło pysznie, delikatny, słodkawy smak, bardzo sycący, ja preferuję z dodatkiem borówki z musztardą lub sosem miodowo-musztardowym z odrobiną czosnku.
    Dzięki!

  4. Zrobiłam dla mojej ukochanej weganki i jej chłopaka Anglika. Oboje jedli, aż im się uszy trzęsły. Podobno to najlepszy pasztet wegański, jaki w życiu jedli. Dziękuję Hajduczku za inspirację.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *