Fasola pieczona z jabłkami to pyszne, sycące danie na obiad lub kolację w jakiś zimny, mokry wieczór. Ta potrawa jest zupełnie inaczej przygotowana niż pieczona fasola z Bistro Sanguszko, o której pisałam zimą. Kompozycja składników i uzyskany smak przywodzą na myśl drób pieczony z owocami, ale w daniu tym próżno szukać mięsa. Przygotowane na bazie fasoli piękny jaś jest równie sycące, za to znacznie mniej kaloryczne niż kaczka z jabłkami czy też poprzednia moja pieczona fasola. Spróbuj koniecznie!
Fasola pieczona z jabłkami – skąd taki pomysł?
Moja fasola pieczona z jabłkami powstała w pewien listopadowy wieczór, inspirowana wpisem Alicji na blogu Wegan Nerd. Ala przygotowała swoją fasolę z okazji 11 listopada, ja nieco później. Wniosłam też do mojej potrawy kilka zmian, które z pewnością wpłynęły na jej smak. A ten – nie ukrywam – jest fantastyczny! Bardzo swojski, bardzo… polski? No w każdym razie nie egzotyczny, obcy czy nowy. Po prostu znajomy – moje kubki smakowe bardzo się ucieszyły z tego spotkania 🙂
Do przygotowania zapiekanki użyłam łatwej do kupienia o tej porze roku świeżej fasoli piękny jaś. Ugotowałam po prostu cały kilogram świeżej fasoli sposobem opisanym w tym miejscu (to ważne, by ugotować fasolę w taki właśnie sposób, bo staje się dzięki temu lżej strawna i nie powoduje nieprzyjemnych wzdęć), a potem użyłam tyle, ile potrzebowałam do zapiekania. Można oczywiście użyć fasoli suszonej, uprzednio namoczonej (najlepiej na całą noc) i ugotowanej w taki sam sposób.
Fasola pieczona z jabłkami – skład na porcję dla 2 głodomorów
- 600-700 g świeżej fasoli piękny jaś albo około 300 g fasoli suszonej
- duża cebula, obrana i pokrojona w piórka
- 3 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
- 3-4 jabłka (to jest orientacyjna ilość, można dać trochę mniej lub więcej – zależnie od upodobań)
- kilka wędzonych śliwek (może być np. suska sechlońska)
- pieprz, sól, spora garść suszonego majeranku
- pół szklanki bulionu warzywnego
Przygotowanie fasoli z jabłkami
- Ugotuj fasolę (ewentualnie wcześniej ją namocz) według tego przepisu.
- Włącz piekarnik, niech się nagrzeje do około 180 stopni.
- Cebulę podsmaż na biało na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
- Jabłka umyj i bez obierania pokrój na spore kawałki, wydrążając gniazda nasienne. Wędzone śliwki pokrój w grube paski.
- Podsmażoną cebulę wraz z tłuszczem, ugotowaną fasolę, pokrojone wędzone śliwki oraz jabłka wymieszaj w sporej misce z pieprzem, odrobiną soli i majerankiem. Wszystko przełóż do formy do zapiekania. Ja początkowo próbowałam układać ingrediencje od razu w kamionkowej formie, ale to się nie sprawdziło – nie dałam rady wymieszać składników wystarczająco dokładnie.
- Fasolę z dodatkami podlej bulionem, żeby nadmiernie nie wyschła podczas pieczenia.
- Formę do zapiekania wstaw do gorącego piekarnika na jakieś 40 minut.
Danie gotowe, można serwować i zajadać ze smakiem. Ja dodatkowo podałam zgrzankowane kromki bagietki, a do nich cudowny, delikatny konfitowany czosnek. Można zjeść na obiad, ale dla nas to była wyśmienita kolacja. Tobie również życzę smacznego!
Koniecznie spróbuj też fasolek pieczonych na inne pyszne sposoby:
Super…zrobie na pewno…
Będzie Ci smakować 🙂
Dopiero dziś – ale lepiej późno niż wcale – zrobiłam fasolkę z jabłkami – przepyszna! Dziękuję za inspiracje!
Bardzo się cieszę, że smakowała!