Pomarańczowe ciasteczka zamiast mazurka

Te pyszne pomarańczowe ciasteczka zastąpią nam jeden ze świątecznych mazurków. Soczyste, nie za słodkie (a przynajmniej nie tak słodkie, jak tradycyjny mazurek), idealne. Ciasto piecze się na większej blaszce i zaraz po upieczeniu kroi w nieduże kostki. Takie w sam raz na dwa kęsy. Potrzebne są czerwone sycylijskie pomarańcze, ale oryginalny przepis, który mnie zainspirował – przewiduje użycie różowych grejpfrutów. Jeśli więc nie masz czerwonych pomarańczy, z powodzeniem możesz zastosować grejpfruty, które są znacznie łatwiej dostępne. Inna rzecz, że nie ekologiczne, no ale cóż – nie zawsze można mieć wszystko 🙂 Nieekologiczne grejpfruty (albo i czerwone pomarańcze z biedry) wyszoruj porządnie, warto nawet użyć płynu do mycia naczyń albo mydła potasowego. Następnie sparz owoce wrzątkiem. Dopiero po dokonaniu tych ablucji możesz użyć ich do przygotowania mazurka.

pomarańczowe ciasteczka

Pomarańczowe ciasteczka a’la mazurek wielkanocny – skład

Ciasto na spód:

  • 160 g (około 1 szklanki) mąki – używam oczywiście orkiszowej, ale możesz zastąpić ją mąką pszenną, a nawet mieszanką bezglutenową
  • 60 g cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli kłodawskiej
  • 115 g masła (pokrojonego w kostkę i bardzo miękkiego)

mazurek pomarańczowy

Soczysta masa na pomarańczowe ciasteczka

  • 7 żółtek jaj od szczęśliwych kur, które grzebią w ziemi i wygrzewają się na słońcu
  • 2 całe jajka od tych samych kur
  • 200 g cukru
  • 150 ml soku wyciśniętego z czerwonych pomarańczy
  • otarta skórka z 5 czerwonych pomarańczy – około 5 łyżek otartej skórki
  • 4 łyżki masła – najlepiej wcześniej je stopić
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18% (kwaśnej)
  • ponadto – kilka łyżeczek cukru pudru do posypania

czerwone pomarańcze

skórka pomarańczowa

Wielkanocny mazurek pomarańczowy – wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Zmieszaj w misce mąkę, cukier puder i sól. Dodaj masło pokrojone w kostkę i mikserem (malakserem) zmiksuj tylko do momentu, gdy masa jest już dobrze wyrobiona, ale masło jest jeszcze w postaci drobnych kawałeczków.
  3. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną formę nałóż rozwałkowany spód z masy wielkości dna formy. Palcami dociśnij do brzegów.
  4. Wstaw formę do gorącego piekarnika i piecz przez około 20 minut.
  5. Gdy spód ciasta jest już upieczony, wyjmij go, ale nie wyłączaj piekarnika.
  6. W misce zmieszaj żółtka, całe jaja i cukier. Utrzyj mikserem aż do rozpuszczenia się cukru.wielkanocne ciasteczka pomarańczowe
  7. Do masy jajecznej dodaj skórkę z pomarańczy i sok. Dodaj masło i ustaw rondelek na średnim ogniu. Ogrzewaj, mieszając nieustannie – mikstura absolutnie nie może dochodzić do momentu zagotowania się. Inaczej masa jajeczna zetnie się na jajecznicę. Mieszaj więc, ogrzewając do powstania gęstej, gładkiej masy. To powinno trwać około 5 minut.mazurek z czerwonych pomarańczy
  8. Zdejmij rondel z ognia i od razu przełóż zawartość do czystej miski. Wmieszaj dokładnie do kremu śmietanę i wyłóż masę na podpieczony spód.
  9. Piecz przez 10-15 minut do czasu, gdy masa stanie się lśniąca, ale straci szklistość.
  10. Ostudź dokładnie przed pokrojeniem na niewielkie kosteczki i posyp cukrem pudrem przed podaniem.

ciasteczka pomarańczowe

Te pomarańczowe ciasteczka tylko z opisu wydają się skomplikowane, ale takie nie są. Ciasto jest soczyste, kwaskowe i słodkie równocześnie. Pyszne, idealne 🙂 Życzę Ci smacznego!

mazurek pomarańczowy

Na blogu znajdziesz również inne przepisy na wielkanocne ciasta – np. na wspaniały mazurek z ajerkoniakiem:

Mazurek z ajerkoniakiem i czarną porzeczką

mazurek z ajerkoniakiem

2 thoughts on “Pomarańczowe ciasteczka zamiast mazurka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *