Kotleciki jajeczne na Wielkanoc

Odwiedzający nas Czytelnicy liczą może na jakieś wielkanocne przepisy, więc specjalnie dla nich zamieszczam recepturę na kotleciki jajeczne. Nie muszą być koniecznie wielkanocne, sprawdzą się w każdej porze roku, gdy dopadnie Was kuchenny kryzys twórczy i totalny brak pomysłów. A że jajka jednoznacznie kojarzą się z wielkanocnymi świętami, stąd i moja propozycja.kotleciki jajeczne

Znienawidzone kotleciki jajeczne

Z góry przepraszam wszystkich wegan i osoby na diecie bezglutenowej – to nie jest przepis dla Was. No chyba, że po modyfikacjach. Bezglutenowcy mogą użyć jakiegoś bezglutenowego pieczywa jako wypełniacza i bezglutenowej bułki tartej, więc jakoś sobie poradzą. Dla wegan nie mam niestety dobrych wieści. Może – gdyby użyć tofu i czarnej soli jajecznej kala namak, jak w tofucznicy, to by się te kotleciki jajeczne udały i w wersji wegańskiej? Mleko zawsze da się zastąpić roślinnym – bez trudu. Próbujcie, bo watro – smak jest uzależniający!kotleciki jajeczne

Pamiętam, jak w dawnych, kartkowych czasach, takie kotleciki jajeczne wzbudzały wielkie poruszenie i oburzenie wczasowiczów w wakacyjnej stołówce. Wyjeżdżając na wczasy, uczestnicy musieli zgodzić się na oddanie organizatorom części kuponów mięsnych ze swoich kartek. Wczasowiczom zwykle się to nie podobało i z trudem godzili się z taką stratą. W tamtych czasach problemem nie były pieniądze, lecz kartki ograniczające możliwości zakupu pożądanych produktów, a do takich należało mięso. Zawsze było go zbyt mało… Gdy więc na stołówkowych talerzach zamiast choćby mielonych kotletów z najpodlejszego mięsa pojawiały się pyszne kotleciki jajeczne – wywoływało to niezwykłe oburzenie, prawie bunt! A one były takie smaczne…kotleciki jajeczne

Nigdy nie mogłam zrozumieć emocji targających mięsożernymi dorosłymi. Ja tam zawsze lubiłam kotlety z jajek – czy to na wczasach, czy w stołówce szkolnej. Dzieci zazwyczaj bardzo je lubią. Osobiście nigdy nie podzielałam negatywnych uczuć, które wzbudzały. Ten smak do dziś pozytywnie mi się kojarzy i smażę kotleciki od czasu do czasu. Teraz – ze względu na ich “jajeczność” – postanowiłam podać je jako jedną z potraw wielkanocnych. A przygotowanie tych kotlecików jest naprawdę bardzo łatwe!kotleciki jajeczne

Kotleciki jajeczne – proporcja na 6 sztuk (ze względu na gości przygotowałam podwójną porcję, nie dziw się więc niektórym zdjęciom)

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 czerstwa bułka
  • około 1 szklanki mleka
  • pieprz, sól
  • drobno posiekana cebulka, szczypiorek (może być dziki – ja użyłam dzikiego szczypiorku, pachnącego czosnkowo, czyli czosnku winnicowego)
  • 1 surowe jajko
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • tłuszcz do smażenia – najlepiej masło klarowane

kotleciki jajeczne - czosnek winnicowy

Czosnek winnicowy, dziki szczypiorek – tak wygląda na naturalnym stanowisku ( u nas – nad jeziorem).

kotleciki jajeczne

Kotleciki jajeczne – przygotowanie

  1. Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek i zmiel w maszynce do mięsa albo zetrzyj na drobnych oczkach tarki – jak ja. Bo kto by tam brudził maszynkę dla tych kilku jajek!kotleciki jajecznekotleciki jajeczne
  2. Czerstwą, a nawet suchą bułkę namocz w mleku. Gdy nasiąknie – odciśnij nadmiar mleka, rozetrzyj i dodaj do jajek.kotleciki jajeczne
  3. Dodaj też drobno posiekaną niedużą cebulkę oraz szczypiorek – dziki lub hodowlany, pokrojony drobno.kotleciki jajeczne
  4. Teraz do masy dodaj surowe jajko, pieprz i sól. Wymieszaj dokładnie i spróbuj, czy masa jest dobrze doprawiona. W razie potrzeby sypnij trochę bułki tartej – gdyby masa była zbyt rzadka.kotleciki jajeczne
  5. Z gotowej masy uformuj sześć kotlecików, obtocz je w tartej bułce i smaż z obu stron na rumiano na patelni (na niewielkim ogniu), najlepiej na maśle klarowanym.kotleciki jajeczne

Podawaj z jakąś zieloną, wiosenną sałatką i kiszonką – dzięki temu stworzysz nie tylko pyszne, ale i zdrowe danie. A przy tym jakie proste i niedrogie! Smacznego 🙂kotleciki jajeczne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *