Kiszone buraczki – nowa porcja pomysłów

Zachęcona Waszym zainteresowaniem pomysłami na potrawy pokazane w poprzednim burakowym wpisie – prezentuję nową porcję sposobów na kiszone buraczki. Smaczne i sprawdzone, w sam raz dla ludzi poszukujących prostych, nieskomplikowanych smaków. Nadają się także dla osób na diecie odchudzającej. Składają się głównie z warzyw, niskokalorycznych owoców, grzybów oraz białka pod postacią jajka czy kefiru. Chyba nie muszę już nikogo przekonywać, że kiszone buraczki to samo zdrowie? Wypróbowane, smaczne sposoby – bo przecież żal wyrzucać tyle dobra, prawda? Zapraszam więc do poczytania i wykorzystania kolejnych przepisów.kiszone buraczki

Kiszone buraczki w surówce witaminowej

  • kiszony burak
  • kiszony ogórek
  • pół dużego jabłka lub jedno nieduże całe
  • jajko ugotowane na twardo
  • cebula
  • kawałek papryki świeżej, kiszonej, ewentualnie marynowanej
  • natka pietruszki
  • 2-3 łyżki kefiru lub jogurtu
  • pieprz i sól

kiszone buraczki

Surówka witaminowa, zdrowa i probiotyczna – wykonanie:

  1. Kiszone buraczki utrzyj na średnio-drobnej tarce lub posiekaj dość drobno.
  2. Jabłko obierz (choć niekoniecznie, jeśli ma ładną skórkę), wydrąż gniazdo nasienne i pokrój owoc w kostkę.
  3. Podobnie – w kostkę – pokrój kiszony ogórek, paprykę i jajko ugotowane na twardo.
  4. Cebulę i natkę pietruszki posiekaj jak najdrobniej.
  5. Pokrojone składniki umieść w misce, wlej kefir (jogurt), dopraw solą i pieprzem, a potem wymieszaj.

I już, witaminowa, probiotyczna surówka z kiszonym buraczkiem gotowa. Można podawać, smacznego!
jabłka

Oprócz surówki proponuję dziś także sałatkę z kiszonych buraczków z pieczarkami, cebulą i chrzanem. Jest gotowana, przestaje więc być probiotyczna, ale staje się za to miękka i łatwa do pogryzienia nawet dla osób mających z tym problem. Dla każdego coś dobrego – warto spróbować!

Kiszone buraczki z pieczarkami – sałatka

kiszone buraczki

Sałatka z kiszonych buraków, cebuli i pieczarek z chrzanem – wykonanie:

  1. Poszatkuj kiszone buraki, obraną cebulę pokrój w piórka. Pieczarki pokrój w plasterki.
  2. Warzywa i grzyby włóż do rondla, dodaj odrobinę warzywnego wywaru, pieprz i sól do smaku. Gotuj, a właściwie duś pod przykryciem do miękkości.
  3. Ostudź. Podawaj z porcją chrzanu, ale uwaga – taka porcja, jaką widać na zdjęciu, jest dla twardzieli. Wiem o tym, bo sprawdziłam. Lubię chrzan, ale co chwilę musiałam łapać się za nos na zmianę z czubkiem głowy (wiem, że to brzmi trochę dziwnie, ale mi pomaga przetrwać chrzanowy “atak”). Mąż zjadł bez chrzanu i smakowało mu 🙂

kiszone buraczki

Sałatka gotowa, można podawać. Nie mam pewności, czy pieczarki wolno spożywać na diecie doktor Dąbrowskiej, ale są tak bardzo niskokaloryczne, że pewnie tak. Poza wątpliwymi pieczarkami sałatka nie zawiera niczego zakazanego podczas postu. Jest więc w sam raz do wykorzystania podczas diety. Powodzenia i smacznego!kiszone buraczkikiszone buraczki

2 thoughts on “Kiszone buraczki – nowa porcja pomysłów

  1. Świetne kombinacje; na pewno przetestuję 🙂 Buraczki z chrzanem już weszły do mojego menu na stałe. Ja jeszcze zaczęłam robić połączenia typu: kapusta kiszona + jabłko+ buraczki z zakwasu.
    Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *