Piments au aioli – gulasz z papryki

Piments au aioli to szybki, bardzo czosnkowy gulasz wegetariański pochodzący z kuchni francuskiej. Mój ulubiony! Koniec sierpnia i wrzesień to królestwo papryki. Znakomita dla amatorów mocnych wrażeń, choć ogrodnicy wyhodowali również “pozbawione charakteru” odmiany słodkie. Z małych, piekących strączków, bogatych w niezwykle cenną kapsaicynę, w ciągu ostatniego stulecia zrobili duże, przypominające pomidory warzywa, które ze swoim cennym z dietetycznego punktu widzenia krewniakiem – chilli – mają wspólną już tylko formę i barwę. Powstało coś zupełnie innego niż zaplanowała przyroda.

piments au aioli

Ostra kapsaicyna zniknęła, ale na szczęście pozostała witamina C, karotenoidy i wyborny smak. Pierwsze wzmianki o papryce pochodzą od lekarza z okrętu Krzysztofa Kolumba, który wspomina, że w ładowniach przywieziono do Europy pieprz ostrzejszy od pieprzu kaukaskiego. Początkowo zaczęto paprykę chilli uprawiać na Półwyspie Pirenejskim (jako znakomity środek leczniczy i afrodyzjak), a potem w całym Basenie Morza Śródziemnego, na Węgrzech, w Bułgarii i Rumunii. Szybko odkryli jej zalety Turcy, a w końcu i cały świat. Dzisiaj uprawia się około 200 odmian papryki.piments au aioli

Piments au aioli – składniki

Proporcja dla 3-4 osób

  • po jednej czerwonej, żółtej i zielonej papryce (użyłam tylko czerwonych i żółtych owoców)
  • 500 g niewielkich pieczarek
  • 1 średnia cukinia
  • 3 łyżki masła (najczęściej używam klarowanego)
  • sól, pieprz, suszony tymianek
  • około 1 szklanki sosu aioli (czyli czosnkowego)piments au aioli

Sos aioli – składniki:

  • 250 ml jogurtu naturalnego, niezbyt gęstego (grecki nie będzie tu odpowiedni), najlepiej, aby był to jogurt domowy (zrobiony takim albo takim sposobem)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 niezbyt duża główka czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprzpiments au aioli

Piments au aioli – sposób wykonania

  1. Umyj i oczyść paprykę, pozbaw ją pestek, pokrój w grube paski, takie na jeden kęs.
  2. Cukinię przekrój wzdłuż na pół lub na cztery części i podziel na plasterki grubości 1 centymetra. Posól i odstaw na około 10 minut, a potem starannie wyciśnij wodę z plasterków cukinii i osusz je, na przykład ręcznikiem papierowym.
  3. Oczyść pieczarki i podziel je na połówki lub ćwiartki, zależnie od wielkości.
  4. W dużym rondlu rozgrzej masło, wrzuć pieczarki, smaż na dużym ogniu przez 5 minut, często mieszając. Dodaj paprykę i smaż przez kolejne 3 minuty. Wsyp cukinię i znów smaż przez 3-4 minuty. Całość dopraw solą, pieprzem i tymiankiem pod koniec gotowania.piments au aioli
  5. W międzyczasie przygotuj sos. Posiekaj drobno czosnek (lub przeciśnij go przez praskę), wrzuć do jogurtu. Dodaj sok cytrynowy, oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie.
  6. Gotowy gulasz przełóż na półmisek lub wprost na talerze i polej sosem aioli (czosnkowym). Podawaj ze świeżą bagietką, przy pomocy której wymuskasz z talerza smakowity sos. Oczywiście – zwyczajną bagietkę możesz zastąpić pieczywem bezglutenowym, a można zjeść i bez pieczywa.

piments au aioli

To nie jest miękki, rozgotowany, długo duszony gulasz, o nie! Warzywa poddane szybkiej, krótko trwającej obróbce termicznej pozostają jędrne, wręcz chrupkie. Zachowują naturalny smak, teksturę, wiele witamin, które zginęłyby podczas długiego gotowania. Prawdę mówiąc – nie mierzę dokładnie czasu podczas przygotowywania paprykowego gulaszu. Pieczarki podsmażam do momentu zrumienienia i odparowania nadmiaru wody, w międzyczasie zaczynam obierać ząbki czosnku. To obieranie zajmuje sporo czasu, więc gotuję, nie patrząc na zegarek. Stopniowo wrzucam do rondla pozostałe warzywa i przyprawy, a garnek podgrzewam na największym płomieniu kuchenki. Gdy wreszcie wymieszam sos czosnkowy – reszta dania też jest już gotowa. Można podawać!piments au aioli

Kacper musiał oczywiście sprawdzić, co mam na stoliku

Przepis pochodzi z czasopisma “Smaki i aromaty” z 1998 roku i dołącza do akcji:
Warzywa psiankowate 2016 Warzywa psiankowate 2016

2 thoughts on “Piments au aioli – gulasz z papryki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *