Tajskie curry z kukurydzą

W środku lata przygotowałam bardzo smaczne curry z kukurydzą i bazylią cytrynową – nieco tajskie w swoim charakterze. Nie byłam nigdy w Tajlandii, więc tajską kuchnię znam tylko z książek i internetu. Bardzo lubię to, co udało mi się poznać i ugotować dzięki tym mediom, choć nasza wersja jest z pewnością znacznie mniej ostra, niż tajski oryginał. Cóż, żyjemy w innej strefie klimatycznej, mamy też inne preferencje smakowe… Mimo wszystko polecam to danie – jest pyszne i aromatyczne. Wegetariańskie, bezglutenowe, pełne kolorów i smaków. Jeśli preferujesz bardziej wyrazistą i ostrzejszą kuchnię – dodaj więcej pasty curry. Albo dopraw danie innymi ostrymi smakami – chilli, imbirem czy pieprzem cayenne. A może nawet sosem tabasco, choć ten bardziej pasuje do Meksyku? Niech żyje kuchnia fusion!curry z kukurydzą

Przy okazji pokażę różnice w wyglądzie zwykłej bazylii – takiej, z której przygotowuje się włoskie zielone pesto i aromatycznej bazylii cytrynowej – wyglądającej zupełnie inaczej i innej w smaku, odpowiedniej do przyprawiania azjatyckich potraw. Zwykła, śródziemnomorska bazylia widoczna jest na pierwszym zdjęciu.

curry z kukurydząBazylia cytrynowa – idealna do przyprawiania azjatyckich dań

Tajskie curry z kukurydzą wygląda bardzo słonecznie – ten efekt uzyskasz poprzez dobór jasnych, żółtych i pomarańczowych warzyw, zielonej lub żółtej tajskiej pasty curry oraz dodatek słonecznej kurkumy.curry z kukurydzą

Na pyszne tajskie curry z kukurydzą potrzebne będą:

  • 1 nieduży kalafior
  • 400 g ziemniaków (latem – młodych ziemniaków)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 nieduże marchewki
  • 3-4 malutkie zielone lub kolorowe cukinie
  • 1 puszka mleka kokosowego (albo – alternatywnie – 1 szklanka śmietanki kremówki 30%, choć z mlekiem kokosowym danie jest zdecydowanie smaczniejsze)
  • 1-2 łyżki dowolnej tajskiej pasty curry – użyłam ostrej, zielonej
  • kilka łyżek oleju kokosowego (najlepiej rafinowanego) 
  • łyżka sproszkowanej kurkumy
  • sól i pieprz czarny mielony do smaku
  • garść bazylii cytrynowej lub natki kolendry
  • ryż basmati do podania (choć można zjeść to curry nawet i bez ryżu)

curry z kukurydzą

Tajskie curry z kukurydzą – przygotowanie

  1. Cebule obierz, pokrój w piórka lub dużą kostkę i podsmaż lekko na oleju kokosowym.
  2. Marchew pokrój w plasterki (młodą – bez obierania), dodaj do cebuli i podsmażaj przez chwilę.
  3. Kalafiora obierz, podziel na nieduże różyczki i przełóż do garnka. Dodaj gotową tajską pastę curry, może być samodzielnie przygotowana albo nawet kupny gotowiec (ja użyłam zielonej). Na tym etapie dolej także około szklanki wody, dodaj sól, pieprz i kurkumę. Zagotuj.
  4. Ziemniaki obierz, pokrój w dużą kostkę, dodaj do cebuli, kalafiora i marchewki.
  5. Curry warzywne zagotuj i przykręć gaz – musi się gotować przez 6-10 minut do czasu, aż ziemniaki zmiękną.
  6. W międzyczasie paprykę oczyść z nasion i pokrój na kawałki. Cukinie umyj i razem ze skórką pokrój w plasterki lub ćwierćplasterki, zależnie od wielkości.
  7. Gdy już ziemniaki zmiękną – dodaj do garnka cukinię, paprykę i mleko kokosowe, wymieszaj. Gotuj około 2 minut. Pod koniec dodaj do garnka kukurydzę z puszki razem z całą zalewą. Wymieszaj i pozostaw, aby potrawa dobrze się podgrzała.
  8. Na koniec posyp potrawę pokrojoną bazylią cytrynową (my lubimy ją znacznie bardziej, niż zieloną kolendrę, ale i ona dobrze będzie pasować do tego dania).

curry z kukurydzą

No i to by było na tyle – pyszne tajskie danie gotowe. Aromatyczne i tylko lekko ostre, bo wykorzystałam do jego przygotowania niewielką ilość gotowej tajskiej zielonej pasty curry. Mniam! Danie idealne na lato! Podałam je z ryżem basmati oraz świeżą w smaku sałatką z zielonych ogórków.curry z kukurydzą

Warzywa w tym warzywnym gulaszu można bezkarnie wymieniać na inne – curry i tak wyjdzie pyszne i aromatyczne 🙂

Skoro nie zawsze możemy wyjechać na wakacje do Tajlandii, to może zaprośmy kuchnię tajską do siebie?curry z kukurydzą

Letni tajski przepis z udziałem papryki i ziemniaków dołączam do akcji:
Warzywa psiankowate 2017

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *