Idź na targ, wybierz najpiękniejsze warzywa i upiecz placek benedyktynów. To wspaniała tarta warzywna na kruchym spodzie. Letnie kuszenie podniebienia nie wymaga wielu starań i zachodu. Wystarczy pójść na targ, najlepiej wcześnie rano, kiedy stragany pachną wszystkimi aromatami pól i ogrodów. Wybrać najpiękniejsze marchewki, cukinie, pomidory i potem w ciągu pół godziny ugotować prawdziwie letni obiad. Będzie jeszcze lepiej, jeśli warzywa pochodzą z Twojego własnego ogrodu. Bo letni stół oczekuje prostych, skromnych potraw. Jego uroda polega bowiem na gobelinowym bogactwie barw świeżych owoców i warzyw. Obecna szkoła gotowania nakazuje, aby kalafiory, fasolka szparagowa, marchewka i niemal wszystkie warzywa – poza ziemniakami – były po wyjęciu z garnka lekko twarde. Zachowują w ten sposób chrupkość, naturalne barwy i lepszy smak. A jeśli na targu lub w ogrodzie znajdziesz również dorodne papryki i cebulę, możesz razem ze mną upiec placek benedyktynów.
Ponoć ten pikantny placek wynaleźli ogromnie zasłużeni dla sztuki kulinarnej benedyktyni. Pierwotnie nadzienie zwierało tylko cebulę, moja wersja jest wzbogacona o paprykę, gdyż w takiej formie poznałam i pokochałam ten rodzaj tarty. Ale nawet, jeśli to nie sprawka benedyktynów – wypiek i tak wart jest grzechu! W dodatku jest bardzo łatwy do zrobienia – widocznie określenie „benedyktyńska praca” odnosiło się wyłącznie do żmudnego przepisywania ksiąg. Bo w kuchni zakonnicy wybierali raczej prostotę.
Placek benedyktynów – skład
Ciasto:
- 250 g mąki (używam orkiszowej)
- 125 g masła
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 3-4 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
- 2 spore cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- łyżka masła
- 200 ml śmietanki 18%
- łyżka mąki
- 200 g utartego na małych oczkach sera (gouda, edamski, ementaler)
- 2 jajka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- kilka czarnych oliwek
Wykonanie placka/tarty
- W rondelku roztop masło, a następnie je wystudź. Do miski wsyp mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszaj. Wlej stopione masło, wodę i ucieraj łyżką lub mikserem gładkie ciasto. Wylep nim formę do tarty o średnicy około 26 cm i koniecznie schłódź przez pół godziny w lodówce.
- Przygotuj nadzienie – cebule obierz i podziel na ósemki. Paprykę, oczyszczoną z pestek, pokrój w grube paski. Rozgrzej na patelni masło, a następnie wrzuć paprykę oraz cebulę i na dużym ogniu smaż warzywa przez 5 minut. Do miski wlej śmietankę, dodaj sól, pieprz, startą gałkę oraz mąkę. Na koniec wymieszaj, dodaj starty ser i lekko ubite jajka.
- Schłodzone ciasto kilkukrotnie nakłuj widelcem i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 12-15 minut na złoty kolor.
- Na podpieczonym spodzie układaj podsmażone cebule, paprykę i czarne oliwki. Zalej emulsją jajeczno-serowo-śmietanową i wstaw do piekarnika (180 stopni) na pół godziny.
Upieczony placek benedyktynów podajemy ciepły, najlepiej z zieloną sałatą. Można go też jeść po wystudzeniu – w tej postaci doskonale nadaje się na piknik. Spróbuj, bo jest przepyszny! Piekę go wiele razy każdego lata, odkąd poznałam przepis!
Placek benedyktynów – główny bohater naszego niedzielnego pikniku
Przepis pochodzi z czasopisma „Smaki i aromaty”, wydanego w 1998 roku i dołącza do akcji:
Inne pyszności z papryki (słodkiej lub ostrej) znajdziesz tutaj:
To są proporcje na formę jakiej średnicy?
Jagna, to standardowa foremka do tarty o średnicy około 26 cm.
Dorotko dzisiaj zrobiłam na obiad Twoją tartę, jest prosta lecz genialna w smaku.
Cała rodzinka razem z wnukami oblizywała paluszki.
Bardzo się cieszę, że Wam smakowała. Rozumiem, że wskakuje do stałego repertuaru rodzinnych potraw? 🙂
Tak i do tego zrobiła się sama. Córka pocięła i podsmażyła warzywa , 5 letnia Zośka ukręciła robotem ciasto i z namaszczeniem wylepiła formę, 2 letni Franuś też chciał pomagać, więc robotem wymieszał jajka ze śmietaną mąką i serem .
Ja zajęłam się dostarczaniem produktów i obsługą piekarnika.
Sos słodko-kwaśny też wypróbuję .
Podziwiam, cóż za współpraca! Gratuluję zgranego zespołu 🙂
Koniecznie muszę zrobić!!! Wygląda cudownie i na pewno tak samo smakuje. Dziękuję za tak świetny przepis dodany do akcji 🙂
Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda. Zrób koniecznie! 🙂