Grzyby z papryką do słoików

Wysyp maślaków spowodował, że wciąż poszukuję dla nich nowych zastosowań – tym razem mój wybór padł na grzyby z papryką. Maślaki nadają się do tego celu doskonale – są aromatyczne i równocześnie miękkie po przyrządzeniu. Ale nadadzą się także wszelkie inne leśne grzyby z rurkami na spodniej stronie kapelusza – podgrzybki, koźlarze, prawdziwki. Grzyby z papryką posmakują wszystkim tym, którzy nie oczekują bardzo kwaśnych grzybków w occie. Albo tym, którzy nie wybierają klasycznych marynat. Wszystkim tym, którzy poszukują łagodniejszych smaków, ale jednak nie pozbawionych pazura – ten efekt zapewni nam dodanie ostrej papryki. Jeśli wolisz jeszcze łagodniejszy smak (jak nasze mamy), zrezygnuj z dodatku ostrej papryki. Po prostu jej nie dodawaj, grzybki nie stracą wiele na smaku.grzyby z papryką

grzyby z papryką

Grzyby z papryką – co to właściwie jest?

Tak przygotowane leśne grzyby są doskonałym sposobem na zagospodarowanie tych grzybków, które nie bardzo nadają się do suszenia (są na przykład bardzo mokre, nasiąknięte wodą) czy marynowania. Bo ja marynuję głównie nieuszkodzone kapelusze małych grzybów. Czasem zdarza mi się użyć także jędrnych, zdrowych kapeluszy nieco większych, które kroję na ćwiartki. Jednak duże, niekształtne, pokruszone czy w inny sposób uszkodzone grzyby kroję dość drobno i przeznaczam na sos, zupę lub soso-marynatę taką jak dziś. Takie grzybki, zamknięte w słoiku, można zjadać zimą jako przekąskę lub wykorzystać jak sos do makaronu czy klusek. Co tu dużo gadać, pyszne są, spróbuj!grzyby z papryką

Na grzyby z papryką potrzebne będą:

  • pokrojone leśne grzyby (mniej więcej zawartość jednego durszlaka), ugotowane przez 10 minut w wodzie z solą
  • 1 szklanka oliwy lub oleju (użyłam w równych proporcjach oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno, oliwy z oliwek oraz oleju z pestek winogron)
  • 4 czerwone słodkie papryki, pokrojone w dość drobną kostkę
  • 4 spore cebule, pokrojone w drobną kostkę

grzyby z papryką

Na zalewę:

  • 1 szklanka wody
  • 5 łyżek cukru
  • 10 łyżek octu jabłkowego
  • 2 łyżki słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej (użyłam nie bardzo ostrych płatków papryki gochugaru, takich jak te) – można pominąć, jeśli wolisz łagodne smaki
  • 3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku

grzyby z papryką

Grzyby z papryką – wykonanie

  1. Do dużego garnka wlej oliwę/olej. Dodaj pokrojoną paprykę i cebulę, gotuj przez 10 minut.grzyby z papryką
  2. Dodaj ugotowane, pokrojone w kawałki grzyby, gotuj wszystko przez kolejne 10 minut.grzyby z papryką
  3. W osobnym naczyniu przygotuj zalewę. Wszystkie składniki umieść w rondlu, wymieszaj i zagotuj.grzyby z papryką
  4. Gorącą zalewę wlej do garnka z papryką, cebulą i grzybami. Gotuj wszystko jeszcze przez 10 minut. Trzeba mieszać i uważać, bo może się przypalić.grzyby z papryką
  5. Grzyby z papryką włóż do wyprażonych w piekarniku słoików (130 stopni, 10 minut), gorące zakręcaj. Wstaw do piekarnika na 20 minut w celu pasteryzacji (znów temperatura 130 stopni). Jeśli słoiki są większe niż 300 ml, to lepiej pasteryzować przez pół godziny lub nawet dłużej (zależnie od wielkości).

grzyby z papryką

Grzyby z papryką są właściwie od razu gotowe do jedzenia. Cóż mogę o nich napisać? Są pyszne! Składem idealnie wpisują się w jesienne klimaty – grzyby, cebula, papryka. Bardzo nam smakują, ale następnym razem nie dodam ostrej papryki, dzięki czemu zyskam słoiczki idealne na prezenty dla wrażliwych podniebień – mamy i teściowej 🙂grzyby z papryką

 

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *