Wegetariańskie leczo z młodej kapusty

Gdy niedawno przeglądałam blog “Jadłonomia” – przepis na wegetariańskie leczo z młodej kapusty wprawił mnie w zachwyt, dygot i natychmiastową potrzebę ugotowania potrawy. Miałam w domu młodą kapustę, bo akurat jest na nią sezon, ale musiałam popędzić do sklepu po świeżą paprykę. Ona wiosną nie jest tania, ale czego nie robi się dla spełnienia marzeń?wegetariańskie leczo z młodej kapusty

Nie przepadam za tradycyjnym długo gotowanym bigosem. Coraz mniej tęsknię za wigilijną kapustą z grzybami. Ale takie świeże, wiosenne danie z młodej kapusty natychmiast podziałało na moją wyobraźnię. Po prostu musiałam go spróbować! I nie rozczarowałam się, dlatego dziś się z Tobą dzielę pomysłem na tę fajną potrawę. Taki ni to bigos, ni to leczo. Mniam!wegetariańskie leczo z młodej kapusty

Wegetariańskie leczo z młodej kapusty – skład na 3-4 porcje

  • 2 słodkie czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki oliwy/oleju/masła klarowanego
  • 1 łyżeczka słodu – syropu klonowego, miodku mniszkowego (klik), syropu z pokrzywy – użyłam tego ostatniego, bo akurat miałam otwarty słoik
  • nieduża główka młodej kapusty, około 400 gramów
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 puszka pomidorów (u mnie słoik 400 g, zaprawiany ubiegłego lata)
  • sól i czarny pieprz
  • do podania: kasza, ryż lub dobre pieczywo

wegetariańskie leczo z młodej kapusty

Wegetariańskie leczo z młodej kapusty – wykonanie

  1. Cebulę posiekaj w piórka/półksiężyce, paprykę pokrój w grube paski.
  2. Na dnie dużego i szerokiego garnka rozgrzej tłuszcz, dodaj pokrojone warzywa i smaż przez 1 – 2 minuty. Po tym czasie dodaj syrop klonowy (lub inny wybrany słód), zamieszaj i smaż przez 8 – 10 minut, czyli do momentu, aż papryka zmięknie.wegetariańskie leczo z młodej kapusty
  3. W tym czasie poszatkuj kapustę. Dodaj ją do podsmażonych warzyw razem z przyprawami – papryką słodką, ostrą i wędzoną, wymieszaj i duś przez kolejne 15 – 20 minut.

    wegetariańskie leczo z młodej kapusty

  4. Na koniec wlej pomidory, dodaj sól oraz pieprz i gotuj jeszcze przez 5 minut. Podaj z ryżem, kaszą lub dobrym pieczywem.

wegetariańskie leczo z młodej kapusty

Warzywa (paprykę, cebulę i młodą kapustę) warto jak najdłużej podsmażać w szerokim garnku. Im dłużej  będziesz je smażyć, tym smaczniejsze będzie leczo – zyska nieco dymny aromat. Dlatego trzeba pozwolić paprykom powoli i długo smażyć się z cebulą oraz młodą kapustą, a z dodaniem pomidorów poczekać na sam koniec. Dzięki temu gotowe leczo nie tylko smakuje, ale też pachnie zupełnie jak to nad Balatonem 🙂 Ze świeżo ugotowaną kaszą jaglaną nasze wegetariańskie leczo z młodej kapusty komponowało się naprawdę dobrze. Smacznego!wegetariańskie leczo z młodej kapusty

Na blogu znajdziesz też inne przepisy na nieco podobne dania: węgierskie leczo z papryki oraz letni bigosik, równie szybki do zrobienia jak dzisiejsza potrawa. Zachęcam też do kiszenia młodej kapusty – jest wyjątkowo delikatna:

Młoda kapusta kiszona w solance

młoda kapusta kiszona w solance

Młoda kapusta kiszona z marchewką i koperkiem

wegetariańskie leczo z młodej kapusty

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *