Równolegle z zakwasem buraczanym powstała moja ulubiona zimowa sałatka z buraków. Zimowa dlatego, że zamykam ją w słoikach na zimę, podobnie jak wiele innych warzyw, owoców i grzybów. Zwykle tę sałatkę przygotowuję w październiku, gdy wykopujemy w ogrodzie nasze buraki, ale w tym roku wyjątkowo ich nie uprawialiśmy. A jak trzeba coś kupić, to wiecie sami – wciąż odkłada się to na później. Ale tak naprawdę te pyszne buraczki możemy przygotować nawet zimą, tylko papryka będzie wtedy droższa.
Napisałam, że to moja ulubiona zimowa sałatka z buraków, ale lubią ją wszyscy domownicy i nie tylko oni. Muszę więc przygotowywać sporą ilość słoików z buraczkami, bo znikają błyskawicznie, a chętne ręce wyciągają się w stronę spiżarni. Przepis na tę smaczną sałatkę dostałam przed wielu laty od znajomego, tego samego, który obdarował mnie recepturą na równie pyszne ogórki. W tamtych czasach buraczki przyrządzałam z octem spirytusowym, bo tak sugerował przepis. Zresztą kto wtedy słyszał o jakimś innym occie, na przykład jabłkowym? Kto go miał i wreszcie – kto potrafił używać?
Dawniej „ocet” to był po prostu ocet spirytusowy. Wiele gospodyń używa go do dziś w domowych przetworach i ja tego nie potępiam. Jednak dla nas ocet spirytusowy nie jest smaczny, nie lubimy potraw nim przyprawionych. Dla nas doskonały domowy ocet jabłkowy jest prawdziwym rarytasem i produktem zastępującym mocny 10-procentowy ocet. Tylko niekiedy musimy dodać go do potrawy nieco więcej. Przepis podaję, cytując dokładnie pana Andrzeja. Jeśli używasz octu spirytusowego – zastosuj go i tutaj. Jeśli nie – być może trzeba będzie sałatkę nieco dokwasić dodatkową porcją octu jabłkowego, ale wtedy musisz próbować i doprawić buraczki według własnego smaku.
Zimowa sałatka z buraków z papryką – skład:
- 3 kg buraków
- 3 duże cebule
- 1/2 kg świeżej słodkiej papryki, najlepiej czerwonej
- 3/4 szklanki oleju o neutralnym smaku (zwykle używam z pestek winogron, ale może być dowolny)
- 1 szklanka lub ciut więcej octu jabłkowego (np. takiego, jak ten) albo – jeśli będzie to ocet spirytusowy – to 3/4 szklanki
- 3/4 szklanki cukru (ewentualnie ksylitolu, jeśli ktoś unika cukru)
- 1 czubata łyżka soli
- ziarnka pieprzu i ziela angielskiego – po kilka
Przygotowanie sałatki z buraków na zimę:
- Buraki wyszoruj i bez obierania ugotuj lub upiecz do miękkości. Po wystudzeniu obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Cebule obierz i posiekaj. Podobnie paprykę – umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę.
- Składniki zalewy – olej, cukier, ocet, sól i przyprawy zagotuj. Dodaj cebulę, gotuj około 3 minut. Dodaj paprykę i gotuj jeszcze 7 minut. Na koniec dodaj utarte buraki i mieszając gotuj kolejne 3 minuty. Sprawdź, czy przypadkiem nie trzeba dodać nieco octu jabłkowego – ja dodałam, bo sałatka była troszkę za mało kwaśna.
- Gorące buraczki układaj w słoikach, pasteryzuj 10 minut (w piekarniku pół godziny).
Tę sałatkę najlepiej przygotować od razu z podwójnej lub nawet potrójnej porcji, jeśli masz wystarczająco duży garnek. Naprawdę trudno się powstrzymać od przynoszenia ze spiżarni kolejnych i kolejnych słoików… A z podanej porcji uzyskujemy tylko 12 słoiczków o pojemności około 300 ml. Widzisz więc, że po prostu trzeba zrobić tych buraczków więcej! Sprawdzają się jako dodatek to rozmaitych potraw mięsnych w rodzaju zrazów czy gulaszu, ale smakują doskonale nawet na lekką kolację albo jako smaczna przekąska w środku dnia.
Smacznego!
PS. Poniżej znajdziesz przepisy na pyszne buraczki, których nie wkłada się do słoika. To sałatki i dania przygotowywane na bieżąco, ale naprawdę wspaniałe! Więc warto spróbować 🙂
Przepis wygląda banalnie, a smak pewnie nieziemski! 😀 Pytanie, czy można używać octu winnego, zamiast jabłkowego? Czy to będzie ich zbezczeszczenie? 😉
Oczywiście, że można użyć octu winnego. Zapewniam, że się nie obrażą 😀
Sałatka przepyszna! Zrobiłam wersję oszczędną, jedynie z 1kg buraków, odpowiednio zmniejszając ilość pozostałych składników, gdyż jeszcze sezon na paprykę nie nastał a warzywa ze szklarni kupuję jedynie w ostateczności. Nie udało się jej ostygnąć. Jeszcze gorącą zjadłam na kolację 🙂 Takie potrawy mogłabym jeść codziennie.
Bardzo się cieszę, że Ci smakowała 🙂
Robie taka salatke od lat z mala zmiana …Buraczki uwielbiaja czosnek i mielony kminek ,powiedzial mi o tym znajomy kucharz …Teraz robie z tymi dodatkami i wszyscy sa zachwyceni smakiem … Serdecznie pozdrawiam
Dobry pomysł, chętnie wypróbuję. Dzięki!
Czy czosnek surowy i kiedy dodawany?
Czy musi być gotowana cebula i papryka, czy można dodać surową ?
Nie wiem, czy surowe nie zaczną fermentować. Ja bym chyba nie ryzykowała.