Zimowa sałatka z buraków z papryką

Równolegle z zakwasem buraczanym powstała moja ulubiona zimowa sałatka z buraków. Zimowa dlatego, że zamykam ją w słoikach na zimę, podobnie jak wiele innych warzyw, owoców i grzybów. Zwykle tę sałatkę przygotowuję w październiku, gdy wykopujemy w ogrodzie nasze buraki, ale w tym roku wyjątkowo ich nie uprawialiśmy. A jak trzeba coś kupić, to wiecie sami – wciąż odkłada się to na później. Ale tak naprawdę te pyszne buraczki możemy przygotować nawet zimą, tylko papryka będzie wtedy droższa.zimowa sałatka z buraków

Napisałam, że to moja ulubiona zimowa sałatka z buraków, ale lubią ją wszyscy domownicy i nie tylko oni. Muszę więc przygotowywać sporą ilość słoików z buraczkami, bo znikają błyskawicznie, a chętne ręce wyciągają się w stronę spiżarni. Przepis na tę smaczną sałatkę dostałam przed wielu laty od znajomego, tego samego, który obdarował mnie recepturą na równie pyszne ogórki. W tamtych czasach buraczki przyrządzałam z octem spirytusowym, bo tak sugerował przepis. Zresztą kto wtedy słyszał o jakimś innym occie, na przykład jabłkowym?Kto go miał i wreszcie – kto potrafił używać?

zimowa sałatka z buraków

Dawniej “ocet” to był po prostu ocet spirytusowy. Wiele gospodyń używa go do dziś w domowych przetworach i ja tego nie potępiam. Jednak dla nas ocet spirytusowy nie jest smaczny, nie lubimy potraw nim przyprawionych. Dla nas doskonały domowy ocet jabłkowy jest prawdziwym rarytasem i produktem zastępującym mocny 10-procentowy ocet. Tylko niekiedy musimy dodać go do potrawy nieco więcej. Przepis podaję, cytując dokładnie pana Andrzeja. Jeśli używacie octu spirytusowego – zastosujcie go i tutaj. Jeśli nie – być może trzeba będzie sałatkę nieco dokwasić dodatkową porcją octu jabłkowego, ale wtedy musicie próbować i doprawić buraczki według własnego smaku.zimowa sałatka z buraków

Zimowa sałatka z buraków z papryką – skład:

  • 3 kg buraków
  • 3 duże cebule
  • 1/2 kg świeżej słodkiej papryki, najlepiej czerwonej
  • 3/4 szklanki oleju o neutralnym smaku (zwykle używam z pestek winogron, ale może być dowolny)
  • 1 szklanka lub ciut więcej octu jabłkowego (np. takiego, jak ten) albo – jeśli będzie to ocet spirytusowy – to 3/4 szklanki
  • 3/4 szklanki cukru (ewentualnie ksylitolu, jeśli ktoś unika cukru)
  • 1 czubata łyżka soli
  • ziarnka pieprzu i ziela angielskiego – po kilka

zimowa sałatka z buraków

Zimowa sałatka z buraków – przygotowanie:

  1. Buraki wyszorować i bez obierania ugotować lub upiec do miękkości. Po wystudzeniu obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach tarki.zimowa sałatka z buraków
  2. Cebule obrać i posiekać. Podobnie paprykę – umyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę.zimowa sałatka z buraków
  3. Składniki zalewy – olej, cukier, ocet, sól i przyprawy zagotować. Dodać cebulę, gotować około 3 minut. Dodać paprykę i gotować jeszcze 7 minut. Na koniec dodać utarte buraki  i mieszając gotować kolejne 3 minuty. Sprawdzić, czy przypadkiem nie trzeba dodać nieco octu jabłkowego – ja dodałam, bo sałatka była troszkę za mało kwaśna.zimowa sałatka z buraków
  4. Gorące buraczki układać w słoikach, pasteryzować 10 minut (w piekarniku pół godziny).

zimowa sałatka z buraków

Tę sałatkę najlepiej przygotować od razu z podwójnej lub nawet potrójnej porcji, jeśli macie wystarczająco duży garnek. Naprawdę trudno się powstrzymać od przynoszenia ze spiżarni kolejnych i kolejnych słoików… A z podanej porcji uzyskujemy tylko 12 słoiczków o pojemności około 300 ml. Sami więc widzicie, że po prostu trzeba zrobić tych buraczków więcej! Sprawdzają się jako dodatek to rozmaitych potraw mięsnych w rodzaju zrazów czy gulaszu, ale smakują doskonale nawet na lekką kolację albo jako smaczna przekąska w środku dnia.zimowa sałatka z buraków

Smacznego!

Powiązane wpisy

4 thoughts on “Zimowa sałatka z buraków z papryką

  1. Sałatka przepyszna! Zrobiłam wersję oszczędną, jedynie z 1kg buraków, odpowiednio zmniejszając ilość pozostałych składników, gdyż jeszcze sezon na paprykę nie nastał a warzywa ze szklarni kupuję jedynie w ostateczności. Nie udało się jej ostygnąć. Jeszcze gorącą zjadłam na kolację 🙂 Takie potrawy mogłabym jeść codziennie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *