Placek benedyktynów

Idź na targ, wybierz najpiękniejsze warzywa i upiecz placek benedyktynów. Letnie kuszenie podniebienia nie wymaga wielu starań i zachodu. Wystarczy pójść na targ, najlepiej wcześnie rano, kiedy stragany pachną wszystkimi aromatami pól i ogrodów. Wybrać najpiękniejsze marchewki, cukinie, pomidory i potem w ciągu pół godziny ugotować prawdziwie letni obiad. Będzie jeszcze lepiej, jeśli warzywa pochodzą z Twojego własnego ogrodu.. Letni stół oczekuje prostych, skromnych potraw. Jego uroda polega na gobelinowym bogactwie barw owoców i warzyw. Obecna szkoła gotowania nakazuje, by kalafiory, fasolka szparagowa, marchewka i niemal wszystkie warzywa – poza ziemniakami – były po wyjęciu z garnka lekko twarde. Zachowują w ten sposób chrupkość, naturalne barwy i lepszy smak. A jeśli na targu lub w ogrodzie znajdziesz również dorodne papryki i cebulę, możesz razem ze mną upiec placek benedyktynów.placek benedyktynów

Ponoć ten pikantny placek wynaleźli ogromnie zasłużeni dla sztuki kulinarnej benedyktyni. Pierwotnie nadzienie zwierało tylko cebulę, moja wersja jest wzbogacona o paprykę, gdyż w takiej formie poznałam i pokochałam ten rodzaj tarty. Ale nawet, jeśli to nie sprawka benedyktynów – wypiek i tak wart jest grzechu! W dodatku jest bardzo łatwy do zrobienia – widocznie określenie “benedyktyńska praca” odnosiło się wyłącznie do żmudnego przepisywania ksiąg. W kuchni zakonnicy wybierali prostotę.placek benedyktynów

Placek benedyktynów – skład

Ciasto:

  • 250 g mąki (używam orkiszowej)
  • 125 g masła
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 3-4 łyżki lodowatej wodyplacek benedyktynów

Nadzienie:

  • 200 g utartego sera (gouda, edamski, ementaler)
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 2 spore cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • kilka czarnych oliwekplacek benedyktynów

Placek benedyktynów – wykonanie

  1. W rondelku roztapiamy masło, studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, mieszamy. Wlewamy stopione masło, wodę i ucieramy łyżką lub mikserem gładkie ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty o średnicy około 26 cm i chłodzimy przez pół godziny w lodówce.
  2. Przygotowujemy nadzienie – cebule obieramy i dzielimy na ósemki. Paprykę oczyszczoną z pestek kroimy w grube paski. Rozgrzewamy na patelni masło, wrzucamy paprykę oraz cebulę i na dużym ogniu smażymy warzywa przez 5 minut. Do miski wlewamy śmietanę , dodajemy sól, pieprz, startą gałkę oraz mąkę. Mieszamy, dodajemy starty ser i lekko ubite jajka.
  3. Schłodzone ciasto kilkukrotnie nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 12-15 minut na złoty kolor.
  4. Na podpieczonym spodzie układamy podsmażone cebule, paprykę i czarne oliwki. Zalewamy emulsją jajeczno-serowo-śmietanową i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na pół godziny.

placek benedyktynów

Upieczony placek benedyktynów podajemy ciepły z zieloną sałatą. Można go też jeść po wystudzeniu – w tej postaci doskonale nadaje się na piknik. Spróbujcie, jest przepyszny, piekę go każdego lata, odkąd poznałam przepis!placek benedyktynówplacek benedyktynówplacek benedyktynówplacek benedyktynów

Placek benedyktynów – główny bohater naszego niedzielnego pikniku

Przepis pochodzi z czasopisma “Smaki i aromaty”, wydanego w 1998 roku i dołącza do akcji:
Warzywa psiankowate 2016


Warzywa psiankowate 2016

Powiązane wpisy

9 thoughts on “Placek benedyktynów

  1. Dorotko dzisiaj zrobiłam na obiad Twoją tartę, jest prosta lecz genialna w smaku.
    Cała rodzinka razem z wnukami oblizywała paluszki.

      1. Tak i do tego zrobiła się sama. Córka pocięła i podsmażyła warzywa , 5 letnia Zośka ukręciła robotem ciasto i z namaszczeniem wylepiła formę, 2 letni Franuś też chciał pomagać, więc robotem wymieszał jajka ze śmietaną mąką i serem .
        Ja zajęłam się dostarczaniem produktów i obsługą piekarnika.
        Sos słodko-kwaśny też wypróbuję .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *