Papryka faszerowana serem

„Papryka faszerowana wraz z marynowaną cukinią należy do owych przekąsek, których moim gościom zawsze jest za mało. Wśród skromnych dań są takie, które oprócz atrakcyjnego wyglądu mają także niezwykłe życie wewnętrzne, jak na przykład nasza papryka faszerowana, która swoim naturalnym wdziękiem zrobiłaby wrażenie nawet na starym Katonie. Jak wiadomo, stary Katon wprost wpadał w szał, kiedy rozmowa schodziła na jedzenie. Bardzo wcześnie postawił sobie za cel życiowy walkę z rzekomym upadkiem dobrych obyczajów.” O prostej marynowanej cukinii opowiem niebawem (tutaj), a dziś przedstawiam najpyszniejszą faszerowaną serami paprykę. Wspaniałą!

papryka faszerowana

Josef Imbach, szwajcarski franciszkanin, potrafi opowiadać o mieszaniu łyżką w garnku ze swadą smakosza, który zna wszystkie sekrety win i potraw. Dorzuci do tego anegdotę o pewnej gospodyni proboszcza, która stale budziła gości chorałem Dziękujemy wszyscy Bogu sercem, ustami i rękoma. Zapytana, czy ma tylko te jedną płytę, czy też lubi szczególnie ten chorał, odpowiedziała na to: – Oczywiście, że bardzo podoba mi się ta pieśń. Ale tak naprawdę to włączam tę płytę, bo wiem, że przy piątej zwrotce jajka na śniadanie będą ugotowane zawsze na miękko.

farsz serowy w papryce

Jak faszerować paprykę?

Paprykę można nadziewać na wiele sposobów. Ryżem lub dowolną kaszą, a nawet makaronem i mięsem, grzybami, warzywami. Moja jest faszerowana serem. A właściwie kilkoma rodzajami sera, z których największy wpływ na smak ma z pewnością gruyere. Bez jego dodatku to już nie będzie to samo danie,  bowiem grojer dodaje nadzieniu charakterystycznego pazura. Nie rób tej papryki bez grojera! Wykaż się cierpliwością, poszukaj go w sklepach, kup następnie najpiękniejsze papryki i dopiero wtedy zrób to danie. Jest pyszne, na pewno nie pożałujesz. To w gruncie rzeczy suflet ziemniaczano-serowy zapieczony w paprykach zamiast kokilek, wcale nie tak trudny do zrobienia, jakby mogło się wydawać.

farsz serowy w papryce

Papryka faszerowana – składniki (porcja dla 2-3 bardzo żarłocznych głodomorów):

  • 4 średnie papryki, sugeruję użyć żółtych i czerwonych (wtedy potrawa ładniej wygląda)
  • 100 g tartego ementalera*
  • 150 g tartego grojera (sera gruyere)*
  • 100 g sera wiejskiego (najlepiej twarogu domowej roboty, ale może także być kupiony w sklepie)
  • 2 małe ugotowane ziemniaki
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietany 18% lub nawet 30% (słodkiej)
  • sól, pieprz mielony, starta gałka muszkatołowa
  • trochę masła do wysmarowania formy
  • kilka czarnych oliwek

*Ponieważ guyere jest dość trudny do zdobycia, można użyć do faszerowania papryki 250 g ementalera, wypróbowałam. Efekt jest fantastyczny! I proszę, bez narzekania, bo całkiem niezły ementaler można znaleźć w Tesco czy Lidlu. W innych miejscach już nie miałam potrzeby szukać 🙂

papryka faszerowana

Papryka faszerowana – przygotowanie:

Włącz piekarnik i nagrzej go do około 220 stopni, a w międzyczasie:

  1. Paprykę umyj, odetnij „czapeczkę” z ogonkiem, wyjmij nasiona. Jeśli masz duże papryki, możesz przeciąć je wzdłuż na pół wraz z ogonkiem i tylko wyjąć nasiona.papryka gotowa do faszerowania
  2. Twaróg zmiksuj z ziemniakami i niewielką ilością śmietany. Mieszankę połącz z resztą śmietany, utartymi twardymi serami, przyprawami i żółtkami.
  3. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i zmieszaj ostrożnie z resztą farszu.farsz serowy do papryki
  4. Napełnij masą papryki i ustaw je w wysmarowanej masłem formie. Udekoruj nadzienie czarnymi oliwkami.papryka faszerowanapapryka faszerowana
  5. Piecz około pół godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni.

papryka faszerowana

Potrawa ta – podana z sałatą – może stanowić doskonałe danie główne. Papryka faszerowana serem świetnie smakuje również po wystudzeniu. Tak przyrządzona papryka sama wędruje do ust i do żołądka, bo jest miękka, aromatyczna i pożywna. Zdecydowanie warta spróbowania. Odkąd poznałam ten przepis (a było to dawno temu) – latem, w sezonie smacznej i taniej papryki, przygotowuję go kilka razy. Zdarzyło mi się też zamrażać upieczoną już paprykę. Po rozmrożeniu smakowała równie dobrze!

papryka faszerowanapapryka faszerowanapapryka faszerowanapapryka faszerowanapapryka faszerowana

Przepis i cytaty pochodzą z czasopisma „Smaki i aromaty” z 1999 roku. Tam zaś trafiły za sprawą książek Josefa Imbacha „Kuchnia, kościół, rozkosze gotowania” oraz „Przysmaki papieży i prałatów”. IW PAX. Inne doskonałe przepisy z papryką w roli głównej znajdziesz tutaj:

Leczo prawie tradycyjne

Ratatouille – prowansalski gulasz warzywny

Placek benedyktynów

Kiszona papryka jak w Bułgarii

kiszona papryka

2 thoughts on “Papryka faszerowana serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *