Wegetariańskie nuggetsy

No cóż, czasem każdy musi zjeść coś niezbyt zdrowego – jak na przykład nuggetsy, a jeszcze lepiej – wegetariańskie nuggetsy. Nie znam smaku kurczakowych kąsków z KFC, bo gdy zaczęły stawać się modne – my już od dawna nie jedliśmy mięsa. Więc nie spróbowałam prawdziwych nuggetsów i nie wiem, jak powinny smakować.wegetariańskie nuggetsy

W tym zakresie polegam raczej na doświadczeniu młodszych blogerów. Bo młodzi wegetarianie być może mieli okazję spróbować potraw mięsnych z Mc’Donalda albo KFC. My mogliśmy co najwyżej poznać smak kotleta schabowego, zrazów zawijanych albo “prawdziwej” ryby po grecku. Prawdziwej – w sensie “naprawdę na bazie ryby” 🙂 Bo teraz pyszną “rybę po grecku” robię z tofu, a nie z ryby. Jest naprawdę smaczna, polecam gorąco. A moja siostra uwielbia ją szczególnie, bo ma dużo sosu i … nie smakuje rybą 😀wegetariańskie nuggetsy

Wegetariańskie nuggetsy – domowy fast food

I choć na co dzień na ogół odżywiamy się zdrowo, a nawet bardzo zdrowo – w każdym z nas tkwi odrobina autodestrukcji. Czyli chętka na niezdrowe jedzenie. Bardzo rzadko, ale jednak. A wtedy przygotowuję ociekające tłuszczem i niezwykle pyszne kotlety “schabowe” z boczniaków. Albo pełną miskę frytek. Albo przepyszne, tuczące, smakujące dzieciństwem knedle ze śliwkami. A ostatnio właśnie odkryłam te nuggetsy (Ilona, dziękuję za inspirację!). Bezmięsne! Więc postanowiłam je zrobić. Do wykonania wegetariańskich nuggetsów potrzebne jest tofu. Najlepiej tofu naturalne, zamrożone wcześniej, przed przystąpieniem do realizacji zadania. Czyli – kupujesz jedną lub dwie kostki naturalnego tofu (teraz jest już wszędzie dostępne, nawet w Tesco albo Lidlu) i wraz z opakowaniem umieszczasz w zamrażarce. To niezbędne na początek, a resztę opisuję poniżej.wegetariańskie nuggetsy z tofu

I bardzo proszę powstrzymać się od zbędnej krytyki – nazwa “nuggetsy”, podobnie jak “kotlety” czy “pasztet” nie jest wcale zarezerwowana wyłącznie dla potraw z mięsa. W tradycyjnej polskiej kuchni postnej (czyli bezmięsnej) od dawna znane są kotlety z jajek, pasztety warzywne i grzybowe, flaczki z jarzyn, fasolowe gulasze i tym podobne wynalazki. Dlaczego więc nie nuggetsy? Czyli po prostu kąski w pikantnej panierce 🙂

wegetariańskie nuggetsy
Prawdziwy fast food – drobiowe nuggetsy, frytki, keczup, zero warzyw, wszystko smażone.

Wegetariańskie nuggetsy z tofu – 2 -3 porcje

  • 1 kostka naturalnego tofu (180-200 g) wcześniej zamrożonego i pozostawionego do rozmrożenia na dzień przed przygotowaniem dania (zamrażanie i rozmrażanie musi odbywać się w fabrycznym opakowaniu)
  • 1 szklanka bardzo esencjonalnego bulionu warzywnego – szczególnie polecam ten bulion
  • białko z 1 jajka (miałam akurat takie zalegające w lodówce po zużyciu żółtka do czegoś innego) albo 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego zalanego trzema łyżkami lekko ciepłej wody – to wersja wegańska
  • panierka kukurydziana przygotowana wg przepisu, który zamieszczam poniżej
  • olej do głębokiego smażenia

nuggetsy wegańskie

Pikantna panierka kukurydziana do nuggetsów i ziemniaczków pieczonych (nada się też do kurczaka)*

  • 60 g płatków kukurydzianych, częściowo rozkruszonych, a częściowo drobno zmielonych
  • 1 płaska łyżka dowolnej mąki (może być bezglutenowa)
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki rozdrobnionych ziół prowansalskich (albo suszone tymianek + szałwia)
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • pół łyżeczki chili w proszku
  • duża szczypta chili w płatkach
  • duża szczypta mielonego pieprzu

pikantna panierka

Wegetariańskie nuggetsy – przygotowanie

  1. Rozmrożone tofu należy dobrze odcisnąć z nadmiaru wody. W jego strukturze pod wpływem mrożenia powstają liczne dziurki, w które pięknie wnika pełen smaku bulion. Przetnij je na dwa-trzy duże, płaskie plastry i jeszcze dodatkowo osusz ręcznikiem papierowym, wyciskając resztki wody.wegetariańskie nuggetsy z tofu
  2. Tofu rozerwij palcami na niezbyt duże, nieregularne kawałki. Włóż je do miski i zalej intensywnym bulionem na godzinę, a jeśli możesz – to na całą noc.wegańskie nuggetsy
  3. W innej misce rozkrusz dość drobno płatki kukurydziane, dodaj mąkę i wszystkie przyprawy. Wymieszaj dokładnie.
  4. W osobnym naczyniu ubij lekko białko albo wymieszaj siemię lniane z wodą (pozostaw na kilka minut do napęcznienia) – w wegańskim gotowaniu taka mieszanka zastępuje jajko.
  5. W głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia. Tofu odsącz z nadmiaru bulionu. Panieruj w białku (lub “glutku” z siemienia lnianego) i mieszance płatków i mąki z przyprawami. Postaraj się jak najwięcej płatków przykleić do tofu – to głównie one sprawiają, że powstaje aromatyczna, chrupiąca skorupka.tofu w panierce
  6. Smaż w głębokim oleju, z obu stron, aż do zrumienienia “nuggetsów”. Ilona sugeruje też możliwość pieczenia w piekarniku, ale jak fast food – to na całego, nie będziemy sobie żałować w końcówce karnawału 😀

wegańskie nuggetsy

Bezmięsne nuggetsy – moje wrażenia

Zupełnie nie wiedziałam, czego spodziewać się po tej potrawie. Tak przyrządzone tofu w panierce jest wilgotne, dobrze przyprawione, nie mdłe, wystarczająco słone. Panierka chrupiąca, lekko pikantna i aromatyczna. Ilość tłuszczu jak na fast food – idealna. W dodatku podałam je z sosem – domowy pikantny keczup zmieszany z majonezem jest doskonały do takich dań. Krótko mówiąc – smaczne danie.wegetariańskie nuggetsy

A jednak czegoś mi w nim zabrakło. Nie mięsa, bo nuggetsów mięsnych nigdy nie jadłam, więc nie wiem, jak powinny smakować. Brakuje “czegoś” pewnie dlatego, że lubię tofu w wydaniu azjatyckim – w zupie miso, w curry, smażone na patelni z sosem sojowym. Dla mnie jest smaczne samo w sobie – jako tofu, niczego nie udając.

Uważam więc wegetariańskie nuggetsy z tofu za niezwykle ciekawy eksperyment kulinarny, ale nie będę go zbyt często powtarzać. To nie jest nasz ulubiony sposób na tofu. Mimo to uważam, że warto spróbować, bo każdemu smakuje coś innego, więc każdy sam musi ocenić potrawę. Smacznego!

*Panierki jest trochę zbyt dużo, jak na jedną kostkę tofu. Dlatego pozostałość wsyp do słoika, zamknij i wykorzystaj następnym razem. Nie powinna się zmarnować, prawda?

wegetariańskie nuggetsy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *