Pierwszy raz jajka faszerowane pieczarkami jadłam jeszcze w dzieciństwie. Wówczas to było dla mnie wielkie odkrycie, bo wcześniej próbowałam tylko jajek w majonezie, a tu ciocia podała na imieninach taką wykwintną wersję 🙂 Dziś danie wydaje się banalne. Ale pewnie nie każdy wie, jak je przygotować, są też różne wersje i proporcje składników. Każdy lubi swój wariant, a ja robię tak, jak dziś opisałam. Jajka z farszem pieczarkowym są bardzo smaczne i wspaniale wzbogacają świąteczny stół. Idealnie nadają się na wszelkie imprezy i wyjątkowe okazje, a w szczególności na Wielkanoc.
Ostatnio przygotowałam tę przekąskę właśnie z okazji Wielkanocy. Połowę jajeczek spałaszowaliśmy na niedzielne śniadanie, a drugą połowę zgrabnie spakowałam do pojemnika i zabrałam na piknik. Bo w poniedziałek wielkanocny była cudna pogoda i wreszcie można było biesiadować poza domem bez czapek i futer 🙂 Pięknie było! Najpierw spacer po wiosennym lesie, a potem mały piknik z pasztetem, faszerowanymi jajkami, brioszką i herbatą w termosie. Taki miły drugi dzień świąt.
Jajka faszerowane pieczarkami – skład
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 500 g pieczarek*
- 1 cebula
- czubata łyżka masła do smażenia pieczarek
- pieprz i sól do smaku
- 3 -4 łyżki gęstego majonezu
- 1 niezbyt pełna łyżka musztardy, użyłam sarepskiej
- posiekana natka pietruszki (tym razem nie użyłam, bo nasza pietruszka w ogrodzie wymarniała przez zimę, a mrożona natka już się skończyła)
- opcjonalnie – różności do ozdoby: kleksy majonezu, rzeżucha, gałązki koperku, plasterki rzodkiewki, ostre papryczki z zalewy, połówki oliwek i grzybków marynowanych, marynowany zielony pieprz itp.
*UWAGA! Do przygotowania faszerowanych jaj możesz użyć przesmażonych wcześniej pieczarek (klik), tylko trzeba te pieczarki drobno posiekać.
Przygotowanie faszerowanych jaj
- Ugotowane na twardo jajka wystudź i obierz ze skorupek.**
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Surowe pieczarki zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulkę i podsmaż przez chwilę. Dodaj pieczarki, sporo pieprzu i nieco soli. Mieszaj od czasu do czasu.
- Smaż pieczarki tak długo, aż odparuje z nich cała wilgoć i staną się dość suche, ale uważaj, by się zbytnio nie przypiekły. Trzeba uchwycić właściwy moment, więc pilnuj patelni.
- Każde jajko przekrój wzdłuż na pół. Żółtka wyjmij i przełóż do miski, a białka poukładaj na talerzu lub desce przecięciem w górę.
- Żółtka w misce rozgnieć widelcem.
- Do żółtek dodaj podsmażone pieczarki, sporo mielonego pieprzu, szczyptę soli, musztardę, natkę pietruszki i na początek dwie łyżki majonezu.
- Wymieszaj składniki, spróbuj smak, sprawdź konsystencję i w razie potrzeby dodaj to czy tamto. Ja musiałam dodać jeszcze dwie łyżki majonezu, by uzyskać dobry smak i konsystencję.
- Wymieszaj składniki na gładką pastę.
Faszerowanie i zdobienie jaj
- Pastę nakładaj łyżką lub szprycą cukierniczą na połówki białek. W ten sposób zrobisz pyszne jajka faszerowane pieczarkami.
- Połówki jajek z farszem ozdabiaj dowolnie, czyli majonezem, rzeżuchą, marynatami, świeżymi warzywami itp. Przykładowe zdobienia znajdziesz na zdjęciach w tym wpisie. Pamiętaj przy tym, że nie mam ambicji artystycznych i moje ozdoby są raczej proste i niewysublimowane. Ale mimo tych pozornych braków jajka faszerowane pieczarkami są przepyszne! Są tak smaczne, że mogą obyć się nawet bez ozdób, a i tak zasmakują każdemu.
** UWAGA! Świeże wiejskie jajka rzadko udaje się pięknie obrać, bo skorupka z trudem odrywa się od błonki i białka. Z czasem nauczyłam się zbytnio nie przejmować tym, że jajka są takie trochę „niewyględne”, bo jednak najważniejsze jest dobre i zdrowe jajko. Wygląd musi zejść na drugi plan, ale trochę pomaga pewien sprawdzony sposób na obieranie jajek ze skorupki. Zaraz po ugotowaniu jajek odlej gorącą wodę, zalej jajka zimną, a następnie każde jajko „przeturlaj” po blacie, starając się skruszyć skorupkę. Zalej te skruszone jajka świeżą zimną wodą i zostaw do całkowitego wystudzenia. Dzięki tym zabiegom dadzą się na koniec nieco łatwiej obrać ze skorupki, ale i tak łatwo nie będzie 😉
PS. Inne sprawdzone potrawy z jaj i z dodatkiem jajek znajdziesz tutaj: