Jajka faszerowane pieczarkami

Pierwszy raz jajka faszerowane pieczarkami jadłam jeszcze w dzieciństwie. Wówczas to było dla mnie wielkie odkrycie, bo wcześniej próbowałam tylko jajek w majonezie, a tu ciocia podała na imieninach taką wykwintną wersję 🙂  Dziś danie wydaje się banalne. Ale pewnie nie każdy wie, jak je przygotować, są też różne wersje i proporcje składników. Każdy lubi swój wariant, a ja robię tak, jak dziś opisałam. Jajka z farszem pieczarkowym są bardzo smaczne i wspaniale wzbogacają świąteczny stół. Idealnie nadają się na wszelkie imprezy i wyjątkowe okazje, a w szczególności na Wielkanoc.

jajka faszerowane pieczarkami

jajka faszerowane pieczarkami

Ostatnio przygotowałam tę przekąskę właśnie z okazji Wielkanocy. Połowę jajeczek spałaszowaliśmy na niedzielne śniadanie, a drugą połowę zgrabnie spakowałam do pojemnika i zabrałam na piknik. Bo w poniedziałek wielkanocny była cudna pogoda i wreszcie można było biesiadować poza domem bez czapek i futer 🙂 Pięknie było! Najpierw spacer po wiosennym lesie, a potem mały piknik z pasztetem, faszerowanymi jajkami, brioszką i herbatą w termosie. Taki miły drugi dzień świąt.

kwiatek z rzodkiewki

Jajka faszerowane pieczarkami – skład

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 500 g pieczarek*
  • 1 cebula
  • czubata łyżka masła do smażenia pieczarek
  • pieprz i sól do smaku
  • 3 -4 łyżki gęstego majonezu
  • 1 niezbyt pełna łyżka musztardy, użyłam sarepskiej
  • posiekana natka pietruszki (tym razem nie użyłam, bo nasza pietruszka w ogrodzie wymarniała przez zimę, a mrożona natka już się skończyła)
  • opcjonalnie – różności do ozdoby: kleksy majonezu, rzeżucha, gałązki koperku, plasterki rzodkiewki, ostre papryczki z zalewy, połówki oliwek i grzybków marynowanych, marynowany zielony pieprz itp.

smażone pieczarki

*UWAGA! Do przygotowania faszerowanych jaj możesz użyć przesmażonych wcześniej pieczarek (klik), tylko trzeba te pieczarki drobno posiekać.

Przygotowanie faszerowanych jaj

  1. Ugotowane na twardo jajka wystudź i obierz ze skorupek.**jaja faszerowane pieczarkami
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Surowe pieczarki zetrzyj na dużych oczkach tarki.pieczarki
  3. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulkę i podsmaż przez chwilę. Dodaj pieczarki, sporo pieprzu i nieco soli. Mieszaj od czasu do czasu.smażona cebulkasmażenie pieczarek
  4. Smaż pieczarki tak długo, aż odparuje z nich cała wilgoć i staną się dość suche, ale uważaj, by się zbytnio nie przypiekły. Trzeba uchwycić właściwy moment, więc pilnuj patelni.jajka faszerowane pieczarkami
  5. Każde jajko przekrój wzdłuż na pół. Żółtka wyjmij  i przełóż do miski, a białka poukładaj na talerzu lub desce przecięciem w górę.jaja faszerowane
  6. Żółtka w misce rozgnieć widelcem.żółtkarozgniecione żółtka
  7. Do żółtek dodaj podsmażone pieczarki, sporo mielonego pieprzu, szczyptę soli, musztardę, natkę pietruszki i na początek dwie łyżki majonezu.jajka faszerowane pieczarkamifaszerowane jaja
  8. Wymieszaj składniki, spróbuj smak, sprawdź konsystencję i w razie potrzeby dodaj to czy tamto. Ja musiałam dodać jeszcze dwie łyżki majonezu, by uzyskać dobry smak i konsystencję.jajka faszerowane pieczarkami
  9. Wymieszaj składniki na gładką pastę.

jajka faszerowane pieczarkami

Faszerowanie i zdobienie jaj

  1. Pastę nakładaj łyżką lub szprycą cukierniczą na połówki białek. W ten sposób zrobisz pyszne jajka faszerowane pieczarkami.jajka faszerowane pieczarkami
  2. Połówki jajek z farszem ozdabiaj dowolnie, czyli majonezem, rzeżuchą, marynatami, świeżymi warzywami itp. Przykładowe zdobienia znajdziesz na zdjęciach w tym wpisie. Pamiętaj przy tym, że nie mam ambicji artystycznych i moje ozdoby są raczej proste i niewysublimowane. Ale mimo tych pozornych braków jajka faszerowane pieczarkami są przepyszne! Są tak smaczne, że mogą obyć się nawet bez ozdób, a i tak zasmakują każdemu.

jajka faszerowane pieczarkami

** UWAGA! Świeże wiejskie jajka rzadko udaje się pięknie obrać, bo skorupka z trudem odrywa się od błonki i białka. Z czasem nauczyłam się zbytnio nie przejmować tym, że jajka są takie trochę „niewyględne”, bo jednak najważniejsze jest dobre i zdrowe jajko. Wygląd musi zejść na drugi plan, ale trochę pomaga pewien sprawdzony sposób na obieranie jajek ze skorupki. Zaraz po ugotowaniu jajek odlej gorącą wodę, zalej jajka zimną, a następnie każde jajko „przeturlaj” po blacie, starając się skruszyć skorupkę. Zalej te skruszone jajka świeżą zimną wodą i zostaw do całkowitego wystudzenia. Dzięki tym zabiegom dadzą się na koniec nieco łatwiej obrać ze skorupki, ale i tak łatwo nie będzie 😉

jajka faszerowane pieczarkami

jajka faszerowane pieczarkami

PS. Inne sprawdzone potrawy z jaj i z dodatkiem jajek znajdziesz tutaj:

Kotleciki jajeczne na Wielkanoc

Pasta z sera żółtego i jajek – na kanapki

Szuba, czyli śledź lub nieśledź pod pierzynką

Wielkanocna sałatka jajeczna

Wielkanoc 2020 i prosta sałatka jajeczna

Żurek postny z czosnkiem niedźwiedzim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *