Pasta z sera żółtego i jajek – na kanapki

Prezentuję kolejny sposób na wykorzystanie resztek – to pasta z sera żółtego i jajek ugotowanych na twardo. Przepyszna pasta na kanapki i bułki, aromatyczna, lekko pikantna, zdecydowanie i porządnie przyprawiona, naprawdę wspaniała! W dodatku przywołuje najmilsze wspomnienia dzieciństwa i młodości, a któż za nimi nie tęskni? Do jej wykonania można użyć wcześniej utarty ser, który nie został wykorzystany do potraw albo zbyt dużo ugotowanych na twardo jajek. Chociaż – czy komuś zdarza się ugotować zbyt dużo jajek? Jakie okoliczności mogłyby to sprawić??? Tak czy inaczej – pasta z sera żółtego i jajek jest tak smaczna, że warto ją zrobić zarówno z resztek, jak i z całkiem świeżych produktów. Dzieci za nią przepadają. Polecam ją na śniadanie, drugie śniadanie, lunch, podwieczorek i kolację, a nawet na niezbyt wystawne przyjęcie. W każdych okolicznościach będzie bardzo dobrze smakować i sprawdzi się bez zarzutu. W razie potrzeby można proporcjonalnie zmniejszyć lub zwiększyć ilość składników. Tu panuje pełna dowolność, liczą się tylko ogólne proporcje.pasta z sera żółtego i jajek

Pasta z sera żółtego i jajek – składniki:

  • 100 g sera żółtego startego na mniejszych oczkach tarki, można użyć resztek sera utartego do innej potrawy albo nieco obsuszonych kawałków
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo
  • łyżka miękkiego masła
  • 2 łyżki musztardy (dla urozmaicenia można czasem użyć musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy)
  • 2 łyżki majonezu
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • posiekana zielenina – do wyboru: szczypiorek, natka pietruszki, koperek, liście rzodkiewek, młoda nać marchewki albo jakieś dzikie zielska – listki krwawnika, gwiazdnica, posiekana drobno pokrzywa, listki mniszka, babka, żółtlica… co kto lubi i do czego ma dostęp – zielone musi być, i to sporo
  • łyżeczka kurkumy dla pięknego, słonecznego koloru i właściwości przeciwzapalnych

pasta z sera żółtego i jajek

Pasta z sera żółtego i jajek – przygotowanie:

  1. Dowolny żółty ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki albo wykorzystać resztkę wcześniej utartego sera.
  2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i również zetrzeć na tarce lub rozgnieść widelcem w misce.
  3. Jajka i ser najpierw wymieszać z miękkim masłem, a następnie dodać majonez, musztardę, kurkumę, pieprz i sól oraz posiekaną zieleninę. Wymieszać wszystko dokładnie.

pasta z sera żółtego i jajek

Gotową pastę podawać do chleba zwykłego lub bezglutenowego, bułek, krakersów. Można ją jeszcze doprawić odrobiną słodkiej mielonej papryki, a musztardę za każdym razem dodawać inną – to takie niewielkie poletko do eksperymentów. Próbujcie i smacznego!pasta z sera żółtego i jajek

Starałam się znaleźć w ogrodzie trochę wiosny i dzikiej zieleniny, żeby wzbogacić kanapkę o dodatkowe wartości odżywcze (wiecie, chlorofil jest nie do pogardzenie o tej porze roku, a i krzem łatwo wchłaniany ze świeżych roślin). Nie bardzo mi się powiodło – nie widać jeszcze młodych listków mniszków i pokrzyw, zebrałam tylko malutką garsteczkę gwiazdnicy, która zieleniła się w miejscu, gdzie słońce rozpuściło trochę śnieg. I tak oto na bułce z pastą serową pojawiła się dodatkowa porcja zieleniny. Wiosno, przyjdź!gwiazdnica

Posypały się pytania o gwiazdnicę, bo nie każdy ją zna. A właściwie jest inaczej – zna ją każdy, gdyż jest bardzo pospolitym “chwastem”, tylko nie każdy umie rozpoznać i nazwać. O gwiazdnicy wspominałam już kiedyś w artykule o kąpieli ziołowej, tam też pokazywałam czerwcowe zdjęcia gwiazdnicy. Teraz, w styczniu, wygląda znacznie skromniej. I nawet nie mogę pokazać Wam świeżego zdjęcia, bo ją wyskubałam na kanapkę, teraz musi odrosnąć. Tymczasem więc przeklejam tutaj moje majowo-czerwcowe fotki, może Wam jakoś pomogą 🙂gwiazdnicagwiazdnica

pasta z sera żółtego i jajek

Moją propozycję z przyjemnością dodaję do akcji:
Dania z resztek

Powiązane wpisy

8 thoughts on “Pasta z sera żółtego i jajek – na kanapki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *