Cukinia w kiszonce „kolorowy słoik”

Mój „kolorowy słoik” ma pojemność 5 litrów, a w nim znalazła się cukinia w kiszonce mieszanej. Jest to zbieranina warzyw z dodatkiem jadalnych kwiatów i owoców, które pięknie wyglądają w słoiku i są pyszne jako kiszonka. I wielokrotnie sprawdzone, że smaczne! Taki słój może stanowić wspaniałą ozdobę kuchni czy jadalni, o ile zawartość zdołasz wraz z rodziną spożyć dość szybko. Powiedzmy, że w ciągu miesiąca.

cukinia w kiszonce

Dlaczego mięknie cukinia w kiszonce?

Jeszcze nie znam jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, mam tylko podejrzenie, że jest za to odpowiedzialna woda użyta do przygotowania solanki. W długotrwałym przechowywaniu tej kiszonki jedynie cukinia i papryka sprawiają pewien kłopot, bo z czasem stają się coraz bardziej miękkie. Żeby nie było – te warzywa po ukiszeniu i długim przechowywaniu są nadal bardzo smaczne, tylko konsystencja im się zmienia z czasem. I potem w zimie muszę wymyślać jakieś sosy lub zupy, w których da się wykorzystać walory smakowe kiszonki, a równocześnie ukryć konsystencję. Bo to jest bardzo dobre jedzenie, więc nie wolno go wyrzucać! W tym sezonie – będąc na fali zdobywania nowych doświadczeń fermentacyjnych – do solanki dodałam chlorek wapnia, o którym wspominałam już tutaj. Mam nadzieję, że ten skromny dodatek poprawi konsystencję składników długotrwale przechowywanych  kiszonek. Ale już zapowiadam, że ten konkretny słoik nie postoi aż tak długo, bym mogła to sprawdzić 🙂

cukinia w kiszonce

Kiszonka „kolorowy słoik” – skład (kolejno w moim słoju)

  • łodygi kopru wraz z baldachami kwiatów lub nasion
  • liście winorośli
  • pół główki czosnku
  • żółta młoda cukinia
  • kilka młodych marchewek
  • zielona młoda cukinia
  • różyczki kalafiora
  • kilka czerwonych papryk (słodkich)
  • kilkanaście kulek winogrona deserowego
  • tu i tam kilka jadalnych kwiatów – aksamitki i cynie (dla ozdoby i smaku)
  • chłodna solanka przygotowana z 35 g soli kamiennej i 5 g chlorku wapnia na każdy litr wody użytej do zalania składników w słoju
  • opcjonalnie do kiszonki możesz dodać dowolne zioła, ostrą papryczkę, ogórki, kalarepę, brokuł, seler naciowy, dowolne owoce itp. – wszystko, co da się ukisić i będzie ładnie wyglądać w słoiku

kwiaty w kiszonce

Cukinia w kiszonce mieszanej – wykonanie

  1. Cukiniom w obu kolorach odetnij końce i odrzuć je, a owoce przekrój wzdłuż na ćwiartki i potem w 1-1,5 centymetrowe plastry (albo w sumie – pokrój dowolnie 😀 )
  2. Marchewki umyj i bez obierania pokrój w słupki wygodnej wielkości.
  3. Kalafiora podziel na różyczki.
  4. Papryki oczyść z ogonków i nasion, pokrój w zgrabne kawałki.
  5. Owoce winogrona oddziel od szypułek.
  6. Przygotuj wszystkie liście, łodygi, zioła i kwiaty – umyj je w razie potrzeby (ja kwiatów nie myłam, resztę tak).cynia w kiszonce
  7. Przygotuj zalewę do kiszenia – na słój 5-litrowy potrzeba 2-2,5 litra solanki (zależnie od tego, jak ciasno zdołasz ułożyć składniki w słoju).
  8. Wszystkie warzywa, owoce, kwiaty i przyprawy ułóż ładnie w słoju, przykłady widzisz na zdjęciach. Ale i artystyczny misz-masz ma swój urok, więc możesz wymieszać składniki w dowolny sposób. Zalej wszystko chłodną solanką, słoik zamknij i postaw na talerzu lub tacy – na wypadek wycieku solanki podczas burzliwej fermentacji.

cukinia w kiszoncekiszone winogrono

Cukinia w kiszonce mieszanej będzie gotowa do jedzenia już po 3-4 dniach. Z czasem kiszonka będzie coraz bardziej kwaśna, o ile nie przeniesiesz jej do zimnej piwnicy lub spiżarni. Jak pewnie widać na zdjęciach, do przygotowania kiszonki użyłam słoja ze specjalną nakrętką. Nie będę tu podawać nazwy, bo nie jest moim zamierzeniem reklamować kogokolwiek. Ot, chciałam pokazać gadżet, który zapewne ułatwi kiszenie. Widoczne na zdjęciu położenie nakrętki umożliwia odprowadzenie nadmiaru zgromadzonych gazów. Nie trzeba więc rozszczelniać słoika i upuszczać niczego, co mogłoby grozić ewentualnym wybuchem 😀

słoik do kiszeniacukinia w kiszonce

Przepis dołącza do poniższej akcji, wszystkim życzę smacznego!Warzywa dyniowate w mojej kuchni 2021

Taki „kolorowy słoik” robię nie pierwszy raz, tutaj pokazywałam podobne mieszane kiszonki:

Kiszonka wielowarzywna – samo zdrowie

Domowa kiszonka wielowarzywna

Surówka wielowarzywna i kiszonka

Surówka kiszona z cukinii i kapusty

6 thoughts on “Cukinia w kiszonce „kolorowy słoik”

    1. Dziękuję, Marzyniu. Wiesz na pewno, że lubię, jak coś „ładnie” wygląda w słoiku i na talerzu 🙂

    1. Chlorek wapnia na pewno znacznie poprawił konsystencję cukinii, ale prawdę mówiąc – pożarliśmy tę kiszonkę dość szybko, więc nie wiem, jak by się przechowywała w dłuższej perspektywie. Na ogórki to działa, a czy jest skuteczne w przypadku przechowywania cukinii – nie wiem, ale mam nadzieję sprawdzić skuteczność w tym roku. Bo znów wyrasta w ogrodzie bardzo dużo cukinii i mam materiał do eksperymentów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *